≫ 

Aleksa Terzić o nervozi Vlahovića u svlačionici, želji da se vrati u Zvezdu, preporodu u Firenci...

Levi bek Fiorentine, koji se krajem godine ustalio u startnu postavu Fiorentine bio je gost Telegrafa i sumirao je 2021. godinu, u kojoj je za njega bilo uspona i padova, ali je na kraju završena na sjajan način

  • 4

Levi bek Fiorentine i novopečeni reprezentativac Srbije, Aleksa Terzić, bio je gost redakcije Telegrafa, gde je u intervjuu sumirao 2021. godinu, gde je pred njen sam kraj bljesnuo i ustalio se u prvi tim svog kluba, a takođe je dobio i debitantski poziv selektora Dragana Stojkovića Piksija.

Sa Terzićem smo razgovarali i nedavno kada smo bili u Firenci, gde smo uz intervjue sa Dušanom Vlahovićem, Nikolom Milenkovićem i Matijom Nastasićem, pričali i sa njim, ali su se okolnosti u njegovom klubu drastično promenile, pa je od "večitog rezerviste" postao nezamenjiv šraf u startnoj postavi trenera Vinćenca Italijana, pa smo odlučili da uradimo novi, aktuelniji intervju, sa mnogo lepšim povodom, a to su njegove partije u klubu, koje su se odrazile i kroz lični učinak i statistiku.

Terzić nam je otkrio detalje iz svlačionice iz poslednjih mečeva Fiorentine, kao i da je Dušan Vlahović bio nervozan što nije uspeo da obori rekord Kristijana Ronalda, već su ostali izjednačeni na vrhu po broju golova u jednoj kalendarskoj godini u Seriji A.

Takođe, dotakao se i Crvene zvezde i istakao da postoji želja da se jednog dana vrati u matični klub koji mu je zauvek u srcu.

Iskoristio je kratak odmor da dođe u Srbiju i da bude sa porodicom i prijateljima, ali je takođe svratio i do Telegrafa, gde nam je pored navedenih tema pričao o rečima Dragana Stojkovića Piksija, odnosu sa srpskim igračima u Fiorentini, kako provodi slobodno vreme u Italiji...

O preporodu u Fiorentini: "Uvek radim na sebi, odem u teretanu i izbacim sve što me muči iz sebe"

- U Srbiji sam već par dana, malo je naporno ali pokušavam sve da postignem za vreme koje su mi omogućili, da ispoštujem prijatelje i porodicu. Osećaj je prelep kada si kod kuće i nigde nije lepše nego kod kuće.

  • Pauza je kratka, možeš li sve da obiđeš za pet dana?

- Teško je baš, moraš da budeš fokusiran i na trening i na karijeru. Mora da se trenira i na odmoru i da razmišljaš o povratku, a baš malo dana imamo.

  • Ti si idealan primer da za jako kratko vreme može sve da se okrene. Pre samo mese dana razgovarali smo u Firenci o tome kako čekaš šansu, a nakon samo tri utakmice dobio si priliku i iskoristio je na najbolji način. Da li si očekivao ovakav rasplet?

- Razgovarali smo o tome da baš dosta radim na sebi, rekao sam tada da čekam šansu i da mora da se ukaže kada radiš dobro. I trener mi je rekao da će doći moja šansa i eto došla je. Ja sam je iskoristio na najbolji mogući način. Što je bilo do mene sve sam uradio i mislim da će da se nastavi u istom smeru i da ću u nastavku dobiti veću minutažu.

  • Kako je došlo do šanse? Otkrij nam o čemu si razgovarao sa trenerom i šta ti je rekao?
Aleksa Terzić Foto: Nikola Tomić

- Ja sam već nekoliko puta u teškim situacijama ulazio sa klupe, a kada uđeš sa klupe najvažnije je da izvučeš pozitivan rezultat. U Italiji je jako teško kad se uđe u takav ritam utakmica da se uđe sa klupe i da se izvuče pozitivan rezultat. Meni se samo isplatio rad, nagrada i šansa su stigle i ja sam ih iskoristio na najbolji mogući način.

  • Uprkos tome što igraš na poziciji na kojoj igra i kapiten tima ti si bio motivisan da radiš i nisi posustajao. Da li je teško ostati motivisan kada se nađeš u takvoj situaciji?

- Teško je, ali ja uglavnom gledam samo sebe, da radim na sebi. Svima želim najbolje, ali gledam sebe, radim na sebi i trudim se da iskoristim svaku šansu koja mi se ukaže. Motivaciju dobijam tako što sam sebi govorim. Tako se rodiš. Volim da radim na sebi i kada je loše i kada je dobro. Posle utakmice odem uvek u teretanu, a kada ne igram onda sam posebno motivisan. Odem u teretanu i radim, sve što me muči izbacim iz sebe, a i kažem sebi da će mi se vratiti rad i samo o tome razmišljam. Sutradan budem kao nov, fokusiram se na sutrašnji trening da budem još bolji i nagrada stiže kada se tako radi.

Aleksa Terzić Foto: Marko Jovanović
  • Smem li da kažem da smo ti mi doneli sreću? Nakon naše posete Firenci ti si dobio šansu.

- Istina, (smeh) Nakon vašeg odlaska iz Firence čuo sam se sa tobom i rekao sam ti da nećete stići da objavite intervju, a da ću ja dobiti šansu. Tako je i bilo. Tada smo se dogovorili da po završetku polusezone dođem kod vas da razgovaramo jer će biti više materijala za razgovor nakon mojih partija i evo me tu sam. Osećao sam u tih par utakmica u kojima sam ulazio da sam pokazao svoj maksimum da se dokažem, bio sam pun samopouzdanja. Trener mi je pomagao, igrači takođe, i kada se sve tako odvija osećaj ti dođe sam od sebe. Svaki trud i rad se isplati.

Aleksa Terzić, Nikola Milenković, FK Fiorentina Foto: Massimo Paolone / LaPresse / Profimedia
  • Poslednje kolo pre pauze, igrate protiv Verone, gubite 1:0, 80-ti minut i asisistiraš za gol i izjednačenje. Jel to trenutak u kome kažeš sebi "isplatilo se"?

- U tom momentu sam samo razmišljao da je rezultat 1:1 i da ima još vremena da preokrenemo totalno. Kada sam asistirao svi smo skakali i svi su trčali ka meni kao da sam ja postigao gol, jer su znali koliko mi znači. Brzo smo se sabrali, shvatili da ima još malo vremena, uzeli smo loptu i krenuli na cantru. Žao mi je što nismo postigli još jedan gol jer smo imali šanse. Drago mi je da sam asistirao ali sa druge strane mnogo mi je žao zbog Dušana što nije ostvario ono što je baš želeo. On je svestan da je ostvario neverovatan uspeh i da samo treba da nastavi ovako da radi. Rekao sam mu da će sigurno oboriti rekord, da će sledeće godine biti još bolji i jači i da samo nastavi da radi kao i do sada i da nema zašto da se nervira. Dao je svoj maksimum.

Vlahović je bio nervozan što nije oborio rekord Ronalda

  • I za tebe i za Dušana utakmica protiv Verone je bila jako značajna, jer je on jurio da obori rekord Kristijana Ronalda, na kraju je ostao izjednačen sa njim. Šta ste jedan drugom rekli u svlačionici?

- Nakon utakmice smo svi ušli u svlačionicu da ga utešimo. On je gladan uspeha, ima neverovatnu želju da svaki put nadmaši sebe. Žalosno je što nije došao taj gol, ali ja sam siguran da njega rekordi tek čekaju. Uglavnom, dali smo mu podršku i svi smo bili tu za njega. Bio je nervozan. To je njegova odlika i to mi se baš sviđa kod njega ta želja. Drago mi je zbog njegovih uspeha i što predano radi.

Dušan Vlahović Foto: Tanjug/AP
  • Nakon završetka polusezone i u Srbiji su te sačekale dobre vesti. Selektor Dragan Stojković Piksi rekao je na dodeli zlatne lopte lepe reči na račun tvog imena. Da li ti imponuju ili stvaraju osećaj odgovornosti?

- Reči mitera mi mnogo znače. Samim tim da vas je pomenuo mister svakom igraču da na samopouzdanju. Njegove reči su mi dale još jaču snagu i volju da radim, da ne padam, da uvek ima prostora za još više. Želim ovim putem da se zahvalim misteru na lepim rečima i da mu kažem da ću se truditi da opravdam njegovo poverenje i da se dokažem u najboljem svetlu.

  • Sezonu nastavljate za nekoliko dana, čeka vas susret sa Udinezeom. Šta očekujete od tog duela?

- Oni su u sredini tabele, nezgodna ekipa. U Italiji je svaka utakmica teška, sa njima posebno, jer su taktički uigrani. Pošto mi dobro igramo kod kuće smatram da smo tu u prednosti. Ako budemo igrali kao i do sada, ako budemo dali svoj maksimum mislim da će rezultat doći.

  • Fiorentina je ove sezone u vrhu tabele gde se žestoko bori za Evropu. Da li je Evropa vaš cilj?

- Sećam se, pitali ste me u Firenci za Evropu tada smo bili u sredini tabele. Ja sam tada rekao da možemo i eto idemo ka cilju. Ove godine promenili smo trenera koji nam je ulio samopouzdanje, poverenje i napravio je dobru atmosferu. Svi smo stvarno kao jedna porodica. Odlično se slažemo i svako svakom pomaže. Najvažnije je da je svako dobio svoju minutažu i to je najvažnije kada si u ekipi, nema nezadovoljstva, svi smo zajedno. Kad je ekipa takva može i veliki uspeh da se napravi.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

  • U prvom delu sezone pokazali ste da možete da se nosite sa jednom Atalantom i sa jednim Milanom. Čime vas je trener motivisao i da li su to utakmice u kojima se dobija na samopouzdanju?

- Motiviše nas snagom i energijom na treningu. Željan je treninga i dokazivanja. Voli da igra. Svakom ulije tu energiju i onda svako želi da bude još bolji. Pobeđivali smo uglavnom sve velike ekipe, uglavnom su nam ove manje pravile probleme. Oni dođu sa mnogo jakom željom, povuku se u njihov šesnaesterac ti onda moraš da napadaš i jedna kontra može da preokrene utakmicu. Te velike utakmice su nam sigurno dale samopouzdanje i posle takvih utakmica razgovaramo, razmenjujemo utiske i poruke, pričamo u svlačionici dajemo podršku jedni drugima. Dođe i direktor u svlačionicu, pohvali nas u govoru, bodri nas i to je jako važno za samopouzdanje.

Matija, Dušan i Nikola su mi kao braća

  • Stalno ističeš kako funkcionišete kao mala porodica, a u okviru te porodice imate i malu srpsku familiju. Vas četvorica Srba, kako se slažete?
Matija Nastasić, Aleksa Terzić Foto: Marko Jovanović

- Dosta se družimo. Da krenem od Matije Nastasića koji iza sebe ima veliku karijeru. On je najiskusniji i bukvalno mi dođe kao stariji brat. Stvarno mi pomaže, sve zna i bio je u Firenci. Njemu moram da se zahvalim na svim savetima. Stalno mi govori "čekaj dvoju šansu, doći će, nemoj da padaš". Isto tako i Dušan i Nikola meni dođu kao braća, stalno smo u kontaktu. Šta god da mi je trebalo i šta god da mi treba uvek su bili tu, pre mene su došli i znaju kakva je situacija. Kada sam sa njima ja isto rastem kao što i oni rastu. Daju mi snagu.

  • Da li razgovarate i o transferima? Nedavno se pojavila vest da Nikola Milenković prelazi u Milan.

- Kada izađe tako neka priča uglavnom se trudimo da se fokusiramo na druge stvari. Pošto smo uglavnom u teretani zajedno samo pomenemo ali ne dajemo na značaju. Svako želi da ostavi najbolji trag ovde, da napravi uspeh. Svakom znači tako neka priča ali ne opterećuje nas, uglavnom se fokusiramo na rad, a posle sa strane šta bude to dođe kao nagrada.

  • Neizbežna tema Dušan Vlahović. Da li je on zvezda klub, kako se ostali igrači ophode prema njemu i kako se on ophodi prema ostalim igračima?  Koliko ima istine u pričama da je za tim važniji od kapitena, a da je skromniji?

- Sigurno da je zvezda i tek će da bude zvezda. On je osoba koja je gladna uspeha i koju ne zanima javnost i to da li će neko da kaže da je zvezda. Zanima ga samo da ide napred i da radi na sebi. To mi se jako sviđa kod njega i sa takvim razmišljanjem može mnogo toga da postigne. U svlačionici jeste, sve što on kaže tako je, vodi ekipu. To je sve on zaslužio njegovim radom i zalaganjem i golovima tako da mora da bude vođa.

  • Kako provodite slobodno vreme kada ste u Firenci?

- Nekada odemo na ručak ili večeru, a neka ostanemo i sa porodicama. Mi baš dosta vremena provodimo zajedno, na stadionu smo po ceo dan, odemo ujutru i tek kasno popodne se vratimo kući. Uvek smo zajedno kada se rade vežbe i tako pričamo i družimo se.

Voleo bih da se vratim u Zvezdu, ona je uvek u mom srcu

  • Nisi bio dugo u Crvenoj zvezdi ali si za kratko vreme oduševio navijače. Da li pratiš rezultate Crvene zvezde i da li priželjkuješ da sledeće sezone igraš protiv njh u Evropi?
Aleksa Terzić,  FK Crvena zvezda Foto: MN Press

- Naravno. Zvezda je ove godine napravila neverovatne uspehe i baš mi je drago. Želeo bih da još veće uspehe naprave. Krivo mi je što malo dublji trag nisam napravio tu, jer to je moja ekipa od rođenja. Ona mi je u srcu. Uvek Zvezda, tako da mi je krivo što tu nisam ostavio dublji trag, ali to ću ostaviti za sebe. Videćemo kako će se situacija odvijati ali želim im sve najbolje, pratim ih stalno, voleo bih da naprave senzaciju u Evropi.

  • Sada je rano da se priča o završetku budući da si tek na početku karijere ali, da li ti je negede san da ponovo obučeš Zvezdin dres?

- Naravno da bih voleo. Sada sam u inostranstvu, drugačije je. Videćemo, nikad se ne zna. Zvezuda je uvek tu u mom srcu.

  • Koje su tvoje želje za sledeću godinu?

- Voleo bih da ostanem ovde što duže, Fiorentina je klub koji mi je dao šansu da se dokažem da zaigram u reprezentaciji i voleo bih da ostavim dublji trag kao Matija, Dušan i Nikola.

Video: Ekskluzivan intervju s Dušanom Vlahovićem: O Ibrinoj poruci na srpskom, razgovoru s Ronaldom...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • БЕОГРАД

    27. decembar 2021 | 18:41

    Мали Влаховић је рођени Земунац и тешка Гробарчина!!!

  • 534

    27. decembar 2021 | 16:08

    Neka nađe srcu lek i dođe odmah u Zvezdu. Ima vremena za Barsu.

  • teleoptik

    27. decembar 2021 | 18:46

    Dečko je težak Grobar!Ne lupajte gluposti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA