"Ne pijem, ne pušim, ne uzimam drogu i kako sad da kažem roditeljima da sam zavisnik"

Golman Ajaksa Andre Onana koji se na teren vraća u februaru ispričao je kako je zaradio jednogodišnju suspenziju

  • 1
FK Ajaks - FK Totenhem Foto: Tanjug/AP

Svaka pauza za profesionalnog fudbalera je prilično dugačka, a 12 meseci odvojenosti od terena zvuči kao horor priča. Upravo taj horor proživeo je Andre Onana, i to, reklo bi se, bezazlenom greškom.

U svojoj priči za portal ''The Players Tribune'', golman Ajaksa je objasnio kako se tačno dogodilo da je bio pozitivan na anti-doping testu.

- Jedne sedmice u februaru 2021. godine izgubio sam sve. Bio sam sa nacionalnim timom Kameruna i tada me je pozvao doktor iz Ajaksa. Kada mi je rekao da sam pozitivan na furosemid, moja reakcija je bila: ''Kako? Šališ li se''? - započeo je Onana svoju ispovest.

Zatim je objasnio kako je tekao razgovor sa doktorom, ali i svoj način života koji ne uključuje poroke.

- Rekao sam mu: ''Doktore, sigurno ste napravili grešku. Znam kako se rade testovi, odradio sam ih mnogo i nikada nije bilo problema.'' Svako ko me zna, zna da ne pijem, ne pušim i da nikad nisam pipnuo drogu. I kako sada da objasnim roditeljima da sam zavisnik? Nema šanse. Nikada ranije nisam čuo za furosemid. Jedine pilule koje sam konzumirao bile su one koje su mi prepisali doktori iz kluba ili reprezentacije. Pomislio sam: ''Kakvo je ovo sada sr....''. - nastavio je kamerunski golman.

Nakon što je razgovarao sa klupskim lekarima, Onana je ispričao devojci šta se dogodilo i tada je usledio šok za njega.

- Nakon što sam pričao sa Ajaksom, pozvao sam svoju devojku Melani. Bio sam siguran da su napravili grešku. Ispričao sam joj šta se desilo, a onda je ona rekla: ''Andre, furosemid... to je lek koji su mi doktori dali tokom trudnoće''. To me je pogodilo. Nije bila administrativna greška - prepričao je Onana razgovor sa devojkom.

Kada se vratio iz Kameruna, Ajaksov doktor je proverio sve supstance koje golman ima u svojoj kući i ustanovio je da je govorio istinu.

Andre Onana Foto: Tanjug/AP

- Vratio sam se iz Kameruna, pa je klupski doktor došao kod mene kući i proverio sve što mi se nalazi u ormarima. Potvrdio je to. Hteo sam da uzmem tabletu protiv glavobolje i pomešao sam kutije. Izgledale su gotovo identično. Je...., ta mala pilula od 40 mg - nastavio je Onana.

Zatim je objasnio i kako je tekao razgovor sa ljudima iz krovne organizacije evropskog fudbala.

- Čoveče, bio sam šokiran. UEFA je to smatrala ljudskom greškom. Istraživali su moj slučaj i ja sam im ispričao svoju priču. Pitanje koje sam najviše puta dobio bilo je: ''Otkud tebi u kući taj lek?''. Odgovor je bio lak: ''Moja devojka ima bebu. To su njene pilule''. Ovo definitivno nije bio neki ludi izgovor koji sam u trenutku smislio. Nisam želeo da prevarim bilo koga. Svi dokazi su tamo. To je bila samo glupa greška - ispričao je 25-godišnji golman.

Pre nego što mu je izrečena presuda, Onana je verovao da neće dobiti nikakvu kaznu, već samo upozorenje. Međutim, to se nije dogodilo.

FK Ajaks - FK Totenhem Foto: Tanjug/AP

- Nakon svega, mislio sam da će mi samo reći: ''U redu, takve stvari se dešavaju. To je greška. Budi pažljiviji sledeći put''. Prevedeno u fudbalski žargon, to bi bio žuti karton. Ali ne, dobio sam direktan crveni karton. Dvanaest meseci zabrane. Bez fudbala. Eredivizija, KNVB Kup, Liga Evrope, Liga šampiona, Afrički kup nacija? Sve je to otišlo. Godinu dana pauze za fudbalera je kao 10 godina. To je večnost - zaključio je svoju priču o nemilom događaju Andre Onana.

Golman Ajaksa je suspenziju zvanično dobio petog februara 2021. godine, pa će za malo više od mesec dana moći ponovo da stane između stativa. Do trenutka kada je zaradio suspenziju bio je prvi golman Ajaksa i neko na čiju su zaradu od transfera računali u redovima ''Kopljanika''. Ipak, to se verovatno neće desiti pošto Kameruncu ugovor ističe na leto 2022. godine. Najveći favorit za njegov potpis je milanski Inter, koji je blizu prodaje princu Saudijske Arabije, pa bi tako velikan iz Milana postao najbogatiji klub na svetu.

Video: Dušan Tadić poručuje Aleksandru Mitroviću: Ljut sam jer igra u Čempionšipu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA