Neki novi klinci na Marakani: Zvezda na pripreme povela tim od "bonusa", budućnost blista!

Zvezdina deca sada stvarno imaju dosta toga za ponuditi

  • 10
Strahinja Eraković, Miloš Gordić, Petar Stanić, Marko Lazetić

Foto: Marko Jovanović, MN Press

Čuvena floskula "dajte mladima šansu" je očigledno doprla do ušiju čelnih ljudi u Crvenoj zvezdi, makar do jednog uva, pa su na zimske pripreme na Kipar odlučili da povedu čak 12 "bonus" igrača. Ok, samo su poveli tu decu, da vide i da osete kako je to biti deo tog čuvenog seniorskog tima, ali i to je prvi korak ka nečemu mnogo većem u ovom slučaju.

Na njima je da se pokažu. Da grizu, da budu sportski drski. Željni, hrabri i motivisani i da pokažu od čega su satkani.

Superliga je zarad razvoja mladih fudbalera odlučila da uvede pravilo da na svakoj utakmici mora startovati makar dva bonus igrača, a s Marakane su u nekoliko navrata poručili i da bi čak voleli da se uvede i pravilo koje bi uvećalo taj broj igrača.

Jasno je da Zvezda ima dugoročni plan koji bi mogao da, pored kvaliteta, donese i značajnu novčanu sumu u kasu kluba, ali takođe i da pruži navijačima ono što najviše vole - požrtvovanje za klub i dres koji nose.

Fudbal Liga Evrope Europa League Braga Crvena Zvezda

Foto: Tanjug/AP

Naravno, ovo su tek pripreme, ostaje pitanje ko će od igrača ostati, a ko će morati nazad na "kaljenje" u Prvu ligu Srbije, ili u omladinski pogon. Ipak, kako god, lepo je videti da su i ta imena u opticaju i da se na njih računa, iako se radi o momcima koji su pretežno "Milenijalci" (rođeni posle 2000. godine).

Kakvim kvalitetom oni raspolažu, pokazuje i činjenica da bi mogli napraviti poprilično zanimljiv tim.

Na golu bi stajao Miloš Gordić, odbrambenu liniju bi činili Nikola Stanković, Andrej Đurić, Strahinja Eraković i Andrija Radulović. Ispred njih bi se našli Petar Stanić i Jovan Mituljikić, dok bi napadačke igle činili Nikola Mituljikić, Vladimir Lučić, Ibrahim Mustafa i Marko Lazetić.

Miloš Gordić - Golman, 21 godina

 

Radi se o standardnom čuvaru mreže mlade reprezentacije Srbije, koji je već nekoliko puta pokazao da poseduje ozbiljan potencijal i da bi jednog dana mogao da odmeni Milana Borjana, pa i da postane legenda kluba. Takođe, on je upisao i jedan nastup za "A" selekciju naše države.

Svoje kvalitete je pokazao i prethodne sezone kao pozajmljen fudbaler Mačvi iz Šapca. Za klub koji se nalazi "pokraj Save" je odigrao 31 utakmicu i primio je 58 golova, dok je šest puta sačuvao mrežu.

Možda prevelik broj primljenih golova, ali s obzirom na to da je Mačva bila znatno najslabiji tim lige, te da je Gordić bio jedina svetla tačka istog... Zvezda sigurno ima blistavu budućnost.

miloš gordić

Foto: MN Press

Nikola Stanković - Desni bek, 18 godina

 

Ovaj fudbaler je prethodnu polusezonu proveo na pozajmici u Grafičaru, ali je uspeo da odigra i četiri utakmice za omladinsku ekipu Crvene zvezde. Jasno je da je Stanković već "prerastao" omladince, gde je na četiri utakmice uspeo da postigne tri gola, iako mu je primarna pozicija centralni vezni.

Međutim, fudbaler iz Vrnjačke Banje može da pokrije čak i poziciju desnog beka koja već neko vreme škripi u Crvenoj zvezdi. On je tokom polusezone u Prvoj ligi Srbije odigrao 12 mečeva za Grafičar i imao je skroman doprinos od jednog gola i jedne asistencije, štaviše, za igrača rođenog 2003. godine i više nego dobro.

Takođe, o ovom fudbaleru je reči hvale imao i sportski direktor kluba, Mitar Mrkela.

- Nikola Stanković je poslednjih 6 meseci igrao u Grafičaru, igrao je kao zadnji vezni, ali je pokazao kvalitet i kao desni bek. Biće na pripremama, a u zavisnosti od onoga šta pokaže, videćemo.

Nikola Stanković

Foto: MN Press

Strahinja Eraković - Štoper, 20 godina

 

O ovom momku nije potrebno trošiti reči, Eraković je već neko vreme standardni prvotimac, a iz utakmice u utakmicu pokazuje da sve više sazreva i da, ko zna, možda Zvezda ima novog Nemanju Vidića u svojim redovima. Dobro, ne baš Nemanju Vidića, ali nekog ko bi u narednim godinama bio jednako bitan po aktuelni sastav kao što je slavni štoper bio u njegovo vreme u klubu.

Andrej Đurić - Štoper, 18 godina

 

Još jedan "golobradi" mladić koji se vraća s pozajmice iz Grafičara.

On je tokom polusezone bio jedan od najstandardnijih fudbalera kod "Grafosa", odigrao je 15 mečeva bez postignutog gola ili asistencije.

Ali, ono što može da fascinira sve ljubitelje fudbala jeste njegova narav.

Sportska drskost, pre svega.

Tokom gorenavedenih 15 utakmica, on je dobio čak pet žutih kartona, dok je zaradio i jedan crveni - što potvrđuje stavku da je borben i željan dokazivanja. Takođe, on ima i sjajne fizičke predispozicije da izraste u štopera svetske klase.

Andrej Đurić

Foto: MN Press

Andrija Radulović - Levi bek, 19 godina

 

Još jedno već viđeno ime na Marakani, igrač koji je već dobio šansu u prvom timu je ponovo na pripremama. Prethodne sezone je igrao dobro, Stanković mu je pružao priliku, da bi se onda pominjali i potencijalni transferi, do kojih nije došlo.

Da li na sreću ili ne, ne znamo, ali po svemu sudeći uskoro ćemo saznati.

Svestan je bio i Andrija da pravu priliku u Zvezdi neće dobiti od početka sezone, čak iako je krilo, prekomandovan je na poziciju levog beka gde se dobro snašao u nekoliko navrata.

Tokom polusezone u Grafičaru, Radulović je praktično zasijao. Odigrao je 18 utakmica, dao je šest golova i namestio jedan - skromno. Sada bi on trebalo da unese svežinu u tim Crvene zvezde, da pokrije tu poziciju levog beka, pogotovo u slučaju takozvanog "ving beka" kada se igra sa tri štopera.

Ukoliko Radulović ostvari potencijal koji poseduje, Zvezda bi mogla da dobije pouzdanog igrača kog bi kasnije i unovčila za golemu svotu novca.

Andrija Radulović

Foto: MN Press

Petar Stanić - Centralni vezni, 20 godina

 

Stanić je letos stigao iz Železničara u Zvezdu, nekima pomalo iznenađujuće, ali nekima zapravo i ne. Nije mu Stanković ukazivao veliko poverenje, ali je dobio priliku da zaigra na "večitom derbiju", gde je svojom piruetom zadivio sve navijače na stadionu, ali i kraj malih ekrana.

Osim tog poteza, tokom priprema je Stanić pokazao i da poseduje veoma "zdravu" nogu, te da kada god se nađe na nekih 20-25 metara od gola, to može da bude opasno po protivnika.

Tek mu je 20 godina, ali uprkos odsustvo Zvezdinih igrača zbog Afričkog kupa nacija, Stanić bi na ovim pripremama trebalo da izraste u veliku nadu kluba, koja bi kasnije mogla da bude i oslonac neke nove Crvene zvezde.

Jovan Mituljikić - Centralni/Ofanzivni vezni, 19 godina

 

Verovatno uz njegovog brata Nikolu je najveće otkrovenje Prve lige Srbije, odnosno, omladinaca Crvene zvezde koji igraju u Grafičaru. On je sa svojim bratom blizancem, Nikolom, već privukao pažnju nekih evropskih giganata.

Jovanova primarna pozicija je ofanzivni vezista, ali nije mu strano da pokrije i druge pozicije na sredini igrališta. Takođe, odlikuju ga sjajne plejmejkerse sposobnosti, kao i istančan osećaj za gol, što je i pokazao u četiri navrata tokom polusezone.

On bi uz njegovog brata trebalo da bude i najveće pojačanje ovog tima tokom zimskih priprema.

Jovan Mituljikić

FOTO: Mn press

A sada dolazimo i do verovatno najveće okosnice ovog tima, napadačke četvorke.

Nikola Mituljikić - Desno krilo, 19 godina

 

Kao što je i gorepomenuto, Nikola Mituljikić je uz svog brata Jovana verovatno najveće otkrovenje Grafičara ove godine. Kada on i brat zajedno zaigraju, nijedna odbrana u Prvoj ligi Srbije nije sigurna.

Prodoran, brz, a ujedno i odličan tehničar - sve ovo krasi mladog Nikolu Mituljikića.

Statistički gledano, njegov doprinos i nije Bog zna šta, tek tri gola je postigao na 19 utakmica, međutim, on je svojim igrama pokazao da i te kako ima šta da ponudi ekipi Dejana Stankovića u ovom trenutku, pogotovo ako uzmemo u obzir i odsustvo El Fardu Bena.

Ima Zvezda biser u svojim redovima, pitanje je - da li će znati da ga izbrusi na pravi način?

Nikoola Mituljikić, FK Crvena zvezda

Foto: MN press

Vladimir Lučić - Levo krilo, 19 godina

 

Bez preterivanja, ali verovatno najbolji igrač ovog tima. Prethodne sezone je Vladimir Lučić prednjačio u Prvoj ligi Srbije, jedno od najboljih krila koje je doslovno izluđivalo odbrane širom Srbije.

Igrao je za IMT prethodne sezone, onda je usledio povratak u Crvenu zvezdu. Tokom prethodne sezone je odigrao 30 utakmica, postigao je četiri gola, ali je podelio i 10 asistencija, što je i više nego idealno u njegovom slučaju.

Takođe, lutao je dosta po sredini terena u ovom klubu. Pokrivao je sve pozicije po potrebi, a igrao je i napadača. Zvezda se dugo nećkala oko novog ugovora, na kraju mu je i dala isti, pa ga ponovo prosledila u IMT.

On je ponovo pokazao kakva je igrač, odigrao je 20 utakmica u ovoj sezoni i postigao je pet golova.

Vladimir Lučić

FOTO: Mn press

Ibrahim Mustafa - Napadač/Levo krilo, 21 godina

 

Ukoliko su braća Mituljikić otkrovenje Grafičara, tako bi se moglo reći i za Mustafu da je otkrovenje celokupne Prve lige Srbije.

Zvezda ga je dovela 2020. godine, odmah ga je prosledila Zlatiboru, ali se Mustafa tamo nije proslavio. Potom je usledila pozajmica u Radnički iz Sremske Mitrovice koji je tek ušao u Prvu ligu, gde je ovaj fudbaler već pokazao naznake svog potencijala.

Ova sezona je bila "ta", Ibrahim Mustafa je izrastao u sjajnog igrača, hitar, brz i ubojit. Svaki put kada bi mu dali makar malo prostora, on bi pobegao odbrani i rutinski bi završio akciju i to obično golom.

Odigrao je 19 utakmica, postigao je sedam golova, a primetan je i skok njegove tržišne vrednosti koja je narasla čak šest puta (sa 50.000 na 300.000 evra).

Ibrahim Mustafa

Foto: crvenazvezdafk

Marko Lazetić - Napadač, 17 godina

 

Radi se o još jednom fudbaleru koji se već neko vreme nalazi u prvom timu i koji dobija šansu - i na najbolji način koristi svaki pruženi minut.

Ove zime su se potezale priče i oko njegovog potencijalnog transfera, ali je Zvezda odbila svaku ponudu koja je stigla za njega, poakzavši koliko računaju na njega.

Iako tek 17 godina, Lazetić je imao nekoliko sjajnih izdanja, on je uz Stanića na derbiju bio igrač koji je doneo prevagu i obezbedio svom klubu remi na punom stadionu Partizana.

Takođe, osim obaveza u prvom timu, pomagao je i svojim "vršnjacima", ali ni to nije bilo dovoljno omladincima Zvezde da zaigraju u Ligi šampiona.

Kako bilo, Lazetić je verovatno jedan od najvećih prospekata ovog kluba u poslednjih nekoliko godina, te bi uz Marka Milovanovića iz Partizana mogao predstavljati novu napadačku iglu reprezentacije Srbije.

Fk Kolubara - Crvena Zvezda

Foto: Nikola Tomić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krz

    21. januar 2022 | 20:33

    Ista prica svake godine...

  • Rasomon

    21. januar 2022 | 23:04

    Radulovic je veliki talenat, sjajno krilo, odlican suter, a Deki mu trazi prostor da igra beka. Nevjerovatno?!!!

  • nibrS

    21. januar 2022 | 22:36

    Kako im više ne dosadi jedno te isto da lažu za svake pripreme i svake godine... Kako jedni, tako i drugi dio titinih blizanaca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA