≫ 

Partizan pobedom započeo pripreme u Turskoj: Jojić i Rikardo okrenuli Tikveš

Crno-beli u dva poluvremena igrali u dve različite formacije i bili daleko bolji rival, uz sijaset promašenih prilika

  • 14
FK Partizan

Foto: FK Partizan

Pobedom je Partizan započeo seriju kontrolnih mečeva u Turskoj i to nad makedonskim Tikvešom, koga su crno-beli nadigrali i savladali sa 2:1. Golove za tim Aleksandra Stanojevića su postigli Miloš Jojić i Rikardo Gomeš, a jedini pogodak za “sparing partnera” upisao je Ivan Ivanovski iz jedanaesterca, koji je zgrešio Siniša Saničanin.

Momenat možda nije sjajan, jer se tim nalazi usred sticanja kondicije za nastavak sezone, niti je Tikveš rival dostojan snage postojećeg tima, ali Partizan je u meču sa Makedoncima dobio upravo ono što je želeo. Mogao je da počne sa uigravanjem sistema 3-5-2, koji bi mogao da postane ozbiljno oružje u nastavku sezone, a i sticanje kondcije najbolje dolazi kroz kontrolne mečeve, pa je tim iz Humske mogao sasvim dobro da se istrči.

Početak je možda bio malo težak i to u smislu činjenice da su Stanojevićevi izabranici kasnili po sekunda ili dva u izboru rešenja, bilo da se radi o pas igri u polju ili završnici napada, no, kada je umor “probio”, nekako je sve izgledalo lakše i lepše za oko.

Naravno, nisu fudbaleri Partizana imali pravo ni na sekunda “praznog hoda”, jer je Stanojević pored aut linije sve vreme tražio brza rešenja kada je lopta u posedu, ali i agresivni presing kada pređe u noge rivala.

FK Partizan

Foto: FK Partizan

Crno-beli su u tim situacijama izuzetno dobro reagovali, mada se trener nekoliko puta naljutio na Rikarda i Holendera, jer su duže zadržavali loptu i tako gušili ostatak tima. Bez obzira, Partizan je od početka bio domintan na terenu, gotovo sve vreme na polovini rivala, raznovrsno tražeći rešenja za blok, što po bokovima, što kroz sredinu.

Crno-beli su propustili nekoliko dobrih situacija da povedu, promašivali su Rikardo, Menig, pokušavali Pantić i Jojić, a onda je – poveo Tikveš.

Jedan od retkih izleta na polovinu Partizana iskoristio je Ivan Ivanovski i to iz jedanaesterca, pošto je pre toga, upravo posle njegovog pokušaja centaršuta, Siniša Saničanin nesmotreno igrao rukom.

Video: Šok na početku priprema: Tikveš poveo protiv Partizana iz penala

Nije to uticalo na Stanojevićev tim, štaviše, čini se da su crno-beli tada ubacili u brzinu više i već posle četiri minuta izjednačili preko Miloša Jojića, čijem pogotku je prethodila dobra akcija Lutovca i Meniga na desnom boku, posle koje je Holanđanin iskoristio kiks odbrane i izlazak golmana rivala, te spojio saigrača sa golom – 1:1.

Video: Velika greška golmana za izjednačenje Partizana: Strelac Jojić, asistent Menig

Nastavio je Partizan i posle izjednačenja da pokušava, da napada agresivno Tikveš i malo je nedostajalo da posle samo 60 sekundi crno-beli potpuno okrenu rezultat u svoju korist. Menig, koji se sjajno kretao između linija, izvlačio na bokove i pravio probleme odbrani, ovoga puta je probio na levoj strani, centrirao, ali je Rikardo sa pet metara šutirao glavom preko prečke.

Makedoncima ipak nije bilo spasa u 35. minutu, kada je Filip Holender izneo loptu sa polovine crno-belih, kombnovao sa Menigom, koji je uposlio Pantića, a vezista posle ulaska u kazneni prostor pronašao Rikarda, čiji udarac iz okreta je bio neodbranjiv – 2:1.

Video: Rikardova pirueta za preokret protiv Tikveša: Zimska pauza ga nije omela u formi

Bilo je to ujedno sve vredno pomena u prih 45 minuta.

U nastavku, Stanojević je priliku dao devetorici novih igrača, ostavljajući na terenu samo golmana Lukača i štopera Vujačića, a uz to je “presložio” prilično podmlađenu ekipu u poznati sistem 4-2-3-1, na koji su crno-beli naviknuti.

Osetilo se to odmah i u igri, gde je bilo jasno da postoje uigrani automatizmi, koje je Tikveš mnogo teže uspevao da isprati i neutrališe. Odlično se kretao Partizan, odigravao iz prvog ili drugog dodira, sve vreme vršio presing, iz koga su se rađale dobre prilike.

U nekoliko odličnih situacija se našao mladi Samed Baždar, kome je golman Tikveša odbranio nekoliko udarac, uspeo je da pogodi i prečku, a isti epilog su doživeli Natho, Terzić, Jović... Realizacija je, dakle, bila jedini problem, no, sve je to normalno u fazi priprema kada nedostaje svežina, koja i donosi mirna i precizna rešenja.

FK Partizan

Foto: FK Partizan

Rekosmo već, Tikveš nije parametar snage i mogućnosti crno-belih, ali stručni štab svakako treba da raduje voljni momenat fudbalera tokom cele utakmice, sasvim dobra “trka” u ovom periodu rada i činjenica da bi dobro pripreljen i uigran sistem u prvih 45 minuta sa Makedoncima mogao da donese mnogo benefita u nastavku Superlige Srbije.

Naredni rival Partizana trebalo bi da bude turski Bašehšehir (čeka se zvanična potvrda) i taj meč se igra 29. januara od 15 časova po našem vremenu.

Partizan - Tikveš 2:1

(Jojić 28, Rikardo 35, Ivanovski 24. pen)

 

Partizan: Lukač, Miletić (Miljković), Vujačić, Saničanin (Ilić), Smiljanić (Zdjelar), Lutovac (Urošević), Jojić (Pavlović), Pantić (Natho), Holender (Terzić), Menig (Jović), Rikardo (Baždar)

Tikveš: Dinovski, Tasev, Petkovski, Rizov, Dončev, Najdovski, Gogov, Todorov, Kostovski, Mišov, Ajas Mert

Uživo:

 

82. minut: Udarac Natha sa 25 metara preko gola.

74. minut: Šut Jovića sa distance, pravo u golmana Tikveša.

66. minut: Centaršut Uroševića i volej Natha koji je završio pored gola.

64. minut: Velika prilika za Partizan. Natho sjajno proigrava Baždara, koji sa osam ili devet metara pogađa prečku.

60. minut: Udarac Uroševića iz prekida, iz dobre pozicije, ali lopta nije dalje odmakla od živog zida.

54. minut: Baždar sjajno šutira u padu, golman Tikveša krajnjim naporom brani udarac mladog fudbalera Partizana.

50. minut: Varga uzvraća na suprotnoj strani, no, takođe je udarac završio u rukama Lukača.

49. minut: Pokušaj Natha, ali dobra intervencija golmana Tikveša, a u nastavku akcije se okušao i Baždar, epilog je bio isti.

46. minut: Počelo je drugo poluvreme. Na terenu su iz prvog dela ostali samo golman Lukač i stoper Vujačić, dok je priliku dobilo devet novih igrača, uz promenu formacije u 4-2-3-1. U igru je ušao mladi štoper Mihajlo Ilić, a uz njega su na teren u drugom poluvremenu istrčali Slobodan Urošević, Aleksandar Miljković, Saša Zdjelar, Lazar Pavlović, Nikola Terzić, Samed Baždar, Nemanja Jović i Bibars Natho.

45. miut: Kraj prvog poluvremena.

35. minut: GOOL! 2:1 za Partizan, strelac je Rikardo. Loptu je sa polovine crno-belih izneo Holender, kombinovaoje  sa Menigom, koji je uposlio Pantića, a vezista posle ulaska u kazneni prostor pronalazi Rikarda, čiji udarac iz okreta pogađa sam ugao.

29. minut:  Velika šansa za Partizan. Menig je umakao čuvaru na levom boku, sjajno centrirao, ali je Rikardo, iako usamljen na pet metara, šutirao glavom preko prečke.

28. minut: 1:1 : GOOL! Izjednačio je Partizan samo četiri minuta kasnije, a strelac je Miloš Jojić. Golu je prethodila akcija Lutovca i Meniga na desnoj strani, ispala je odbrana Tikveša i golman koji je napustio gol, a Holanđanin to iskoristio i spojio Miloša Jojića sa golom.

24. minut: 0:1 - GOOL! Tikveš vodi sa 1:0 posle penala koji je uspešno realizovao Ivanovski. Upravo je Ivan Ivanovski i centrirao u akciji iz koje je izboren penal, lopta je pogodila Sanicanina u ruku i to je opravdan razlog za najstrozu kaznu.

15. Jojic upošljava Meniga na osam - devet metara, Holanđanin hvata poluvolej, ali lopta završava iznad prečke.

10. minut: Rikardo je dobio loptu polulevo u kaznenom prostoru, šut u bliži ugao, ali golman Tikveša brani.

2. minut: Poluprilika za Meniga, ali i slaba realizacija

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nezgodan

    25. januar 2022 | 15:35

    je ovaj Tikveš,brat od strica Petah tikve

  • Miki Maradona

    25. januar 2022 | 17:05

    Zamislite onda koliko je zvezda losa, kada je ovako slab Partizan prvi. Hahaha komedija sa garavima svi im se rugaju i smeju.

  • 🪰

    25. januar 2022 | 17:09

    Okrenuli tikveš na ražnju ili kao turu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA