≫ 

Rađanje mržnje u Toskani: Od Malog Bude do Vlahovića, zašto ultrasi Fiorentine preziru Juventus

U Firenci je samo anti-Juve, a ovako je sve počelo...

  • 5
Dušan Vlahović, Roberto Baggio , Federico Chiesa,  Federico Bernardeschi Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Bildbyran/Zuma Press

Da je tanka linija između obožavanja i mržnje videlo se i na primeru trenutno najtraženijeg napadača na svetu Dušana Vlahovića i njegovog burnog slučaja u Fiorentini koji se može opisati kroz jednu misao: najbolji je, a ne vole ga. Kako je to moguće?

Romansa Vlahovića i Fiorentine obećavala je da bude najlepša ljubavna saga u Toskani. Sudbinski spoj. Dovoljno mlad i već dovoljno uspešan, zvezda u usponu, imao je sve preduslove da jednog dana preotme polubožanski status koji u Medičijevom gradu ima samo njegovo golgetersko veličanstvo Gabriel Batistuta.

Sve se namestilo Dušanu da u Firenci bude ono što svaki igrač najviše želi u karijeri pored trofeja i znamenja, da bude voljen, poštovan i obožavan. Da mu se klanjaju. To je mogao Dušan. To mu se nudilo.

Dušan Vlahović Foto: Marko Jovanović

Ali, kao i u mnogim ljubavnim pričama, i ova između Srbina i Fiorentine je pukla, skoro je pred pucanjem, jer se umešao neko treći. I to onaj čije se ime u Firenci izgovara sa gnušanjem i prezirom već više od tri decenije. Onaj zli veliki koji uzima od malih i ne pita za cenu.

Moć novca je i ovog puta na njegovoj strani.

Juventus uzima najbolje od Fiorentine trideset godina. Uzeće i ovog puta. Platiće "debelo", ali će uzeti kao mnogo puta do sada. Srpski fudbaler je samo jedan u nizu bisera koji će torinski gigant staviti na svoju ogrlicu i šepuriiti se kroz Evropu i diljem Čizme. Već viđeno.

Da bi se razumela mržnja koju poslednjih dana svom žestinom ispoljavaju navijači Fiorentine prema Vlahoviću, moramo se vratiti u 1990. godinu - kada je mržnja, ova koja ne popušta, koju sada na svojoj koži oseti i Srbin, i nastala.

Rađanje mržnje 

Te godine, na vrhuncu zlatne ere Serije A, u godini spektakularnog Mundijala na Apeninima, u Firenci se odvijala prava drama koja je zauvek promenila gledište ka torinskom divu.

Navijači Fiorentine su bili u stanju potpunog besa, van sebe, nisu mogli da veruju - otišao im je najbolji. Nedopustivo! Poražavajuće.

Roberto Bađo, Mali Buda, zvezda svetskog fudbala te blistave 1990. po italijanski fudbal, prešao je iz Fiorentine u Juventus za dotad rekordni novac ikad viđen da je dat za nekog igrača.

U Firenci je nastao totalni haos.

Na dan kada je "Viola" obnarodovala prodaju Bađa, navijački neredi su toliko eskalirali da je epilog bio 50 povređenih tifoza. Nisu se dali urazumiti. Nisu želeli da prihvate stvarnost.

A stvarnost ih je tog leta, najblaže rečeno, prevrnula naglavačke. Te godine Fiorentina je sa Bađom u timu poražena upravo od Juventusa u finalu Kupa UEFA (ukupno 3:1). I kao da "crno-belima" to nije bilo dovoljno uzeli su rivalu i najboljeg igrača nedugo posle meča za trofej. Kakav šamar.

To vam je kao da vas neko prebije pa vam onako izbijanom još pokupi i pare iz novčanika koje vam duguje.

Navijačima Fiorentine nije bilo do života tih dana. Išli su na policijske palice rutinski, kao da je kraj sveta. Bili su kivni na Bađa jer ih je izdao. Napustio je klub koji ga je doveo iz Vićence i potpisao sa njim ugovor iako je ovaj dva dana pre toga doživeo tešku povredu kolena. Još jednu težu povredu imao je Bađo kasnije u Firenci. Majčinski se i tada o njemu starala Fiorentina. Druga operacija i oporavak, a onda - izdaja.

- Učinio sam sve da ostanem - pokajnički je tada objasnio svoj odlazak Roberto Bađo.

Roberto Baggio Bađo Foto: Profimedia/Bildbyran/Zuma Press

Mediji su tih dana pisali o finansijski lošem stanju Fiorentine kao udarnom razlogu prodaje Bađa. Kako bilo, predsednici dva kluba Flavio Pontelo i Đani Anjeli su stavili tačku. Bađo je posle pet godina napustio klub i otišao zauvek.

Od tog dana navijači Fiorentine istinski, iz dubine srca, onako kako se neko najviše mrzeti može, zamrzeli Juventus i sve što ima veze sa moćnim torinskim klubom.

Strasti su se nakratko smirile, bura oko transfera je prividno prošla, svako je nastavio sa svojim životom, ali samo do novog susreta Bađa i navijača Fiorentine.

Bio je to nezaboravan dan za obe strane. Tog 6. aprila 1991. godine tifozi ljubičastih priredili su svom nekadašnjem idolu doček za pamćenje. Stadion je bio krcat, koreografija na navijačkoj tribini slikala je Firencu i njena znamenja - u ljubičasto belim tonovima. Da vidi Bađo, da vidi izdajnik kad podigne glavu.

Utakmica je završena rezultatom 1:1. Gosti su dali gol iz penala koji je odbio da izvede Bađo. Prepustio je tu neprijatnost Luiđiju De Agostiniju. Trener je Bađa izveo pre kraja. Nije pomoglo što je odbio da šutira penal, svaka duša na stadionu ga je počastila uvredama i zviždukom.

Kjelini, Mikoli, Bernanrdeski, Kijeza... Vlahović

Godine su prošle, Roberto Bađo je polako počeo da pada u zaborav, ali se anti-juve raspoloženje u Firenci zadržalo do dana današnjeg. Pojačava se svakim danom.

Od Roberta Bađa do prvog narednog zvučnog prelaska iz Fiorentine u Juventus prošlo je gotovo 15 godina. Posle Bađa nijedna uprava nije bila dovoljno luda da najjača imena prodaje u Juventus.

Bio je veliki rizik, navijači im ne bi oprostili. Za sve je bilo najbolje da vreme učini svoje, ali u ovom slučaju to ide malo teže.

I onda, 2004-2005. ponovo su proradile linije na relaciji Firenca-Torino.

Te sezone dvojica igrača Firoentine, koji su zapravo bili na pozajmici iz Juventusa, Fabricio Mikoli i Đorđo Kjelini, posle odličnih igara za ljubičaste vratili su se u redove "Bjankonera" i bio je to prvi put još od vremena Roberta Bađa da zvučnija imena odigraju za Fiorentinu pa pređu u Juventus. Obojica su se zadržala na "Artemio Frankiju" tek jednu sezonu i otud njihov prelazak u Juve nije bio naročito stresan po tifoze ljubičastih.

Taj momenat sa Mikolijem i Kjelinijem tumačio se kao "probni balon" za ono što će kasnije doći i opet na štetu kluba iz Firence.

Felipe Melo i golman Neto su dvojica Brazilaca koji su takođe učinili "neoprostivo", put ih je odmah posle Firence odveo u Juventus, ali ništa toliko (još od Bađa), nije zabolelo Firencu kao odlasci njihove dece, dvojice Federika, uzdanica Azura Bernanrdeskija i Kijeze.

Federiko Kijeza Foto: Tanjug/AP

Bernardeski je prvi "povukao nogu". Nije mario za emocije iako je čitav život proveo u Fiorentini. Te 2017. godine bio je zvezda prelaznog roka na Čizmi. Navijačima Fiorentine je pao mrak na oči posle potvrde da momak čija je karijera galopirajuće išla uzlaznom putanjom, sve svoje veštine stavlja na raspolaganje njima najomraženijem klubu.

Pretnje, uvrede, psovke postale su uobičajeni repertoar za "izdajnike" Fiorentine. Tako je danas sa Vlahovićem, tako je bilo sa Bernardeskijem tada, a tri godine posle njega - i sa Federikom Kijezom.

- Izdaja onih koji su vas odgajali i štitili je najveće moguće nepoštovanje. Firenca više nije tvoj dom - poručili su navijači Fiorentine Kijezi na velikom transparentu, kada je bilo jasno da ide u Juventus.

Nekada Bađo, juče Bernardeski i Kijeza, danas Vlahović. Ono što je vrlo bitno: svima im je zajednička crta ambicija i glad za uspehom.

Prva trojica su napravili pun pogodak prelaskom u Juve, verujemo da slava čeka i našeg golgetera.

Video: Telegraf u gostima kod najtraženijeg napadača Evrope: Posetili smo Dušana Vlahovića u Firenci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA