Fudbalska revolucija: Promenjena pravila za Zlatnu loptu, Mesi i Ronaldo ostaju bez nagrade u 2022. godini?!

Izgleda da će od ove sezone sve biti drugačije

  • 2
Lionel Mesi, Zlatna lopta 2021

Foto: Profimedia/FRANCK FIFE/AFP

Poslednja dodela za "Zlatnu loptu" je ostavila gorčinu u ustima svih fudbalskih sladokusaca. Nagrada koju je osvojeo Lionel Mesi po mnogima je bila nezaslužena i trebalo je da pripadne Robertu Levandovskom, međutim, Argentinac ju je osvojio po sedmi put u svojoj karijeri.

Ovo je praktično fudbalska revolucija, četiri nova pravila stižu i ona na scenu stupaju odmah, ove sezone. Prvi put se pravila menjaju još od 2007. godine, kada je "Zlatna lopta" promenila jedno suštinsko pravilo - prošili su nagradu na apsolutno sve fudbalere, dok su pre toga u fokusu bili isključivo oni koji igraju u Evropi.

Četiri prava će svoj "debi" imati već na idućoj dodeli, a takođe, ova pravila su već sada "odsekla" iz igre Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, tako da će neki novi fudbal uspeti da osvoji ovo raskošno priznanje.

kristijano ronaldo

Foto: Tanjug/Ap

Prvo pravilo - Gleda se samo aktuelna sezona, ne kalendarska godina

Ovo pravilo je samo po sebi bilo nedoumica. Naime, "Zlatna lopta" je dosad gledala učinak fudbalera u toku jedne kalendarske godine, što je samo po sebi bilo nepravedno jer je obuhvatalo kraj jedne i početak druge takmičarske sezone.

Od ove dodele, kod igrača će se gledati samo statistika i utakmice odigrane između avgusta jedne, pa sve do juna naredne godine. Naravno, najavljeni su i izuzeci kod ovog pravila, pošto će poslednje takmičenje u takmičarskoj godini biti Evropsko prvenstvo za žene, koje će biti završeno poslednjeg dana jula, dok će Svetsko prvenstvo za muškarce uticati tek u izboru za Zlatnu loptu 2023. godine.

Na ovaj način je Lionel Mesi praktično "odsečen" iz trke za ovo priznanje u 2022. godini, jer je sa svojim PSŽ-om ispao iz Lige šampiona, a takođe je i Kupu Francuske završio takmičenje, pa je u igri ostala samo Liga 1.

Lionel Mesi promašio je penal protiv Reala

Foto: Tanjug/AP

Drugo pravilo - Glasaju samo najbolji i reprezentacije s "fudbalskom kulturom"

Još jedna veoma važna promena dolazi na planu samog glasanja, naime, sada će pravo glasa imati samo najboljih 100 reprezentacije s FIFA rang liste, pa će tako neke reprezentacije poput Fidžija, Tonge i ostalih veoma malih zemalja biti uskraćene za svoj glas.

Sistem glasanja je ostaje isto, pa će tako glasati selektor, kapiten i jedan novinar iz najboljih 100 zemalja. Kako ističu iz "L'Ekipa", ova odluka dolazi zbog toga što neke zemlje nemaju "fudbalsku kulturu" i istoriju u ovom sportu.

U konkurenciji žena je dodatno skraćen spisak, pa ćemo glasati iz samo najboljih 50 zemalja na svetu.

robert levandovski

Foto: Tanjug/Ap

Treće pravilo - Ne gleda se karijera, samo učinak u tekućoj sezoni

Možda i najbitnije pravilo dolazi iz polja kriterijuma koji se vrednuju kod glasanja u narednom periodu. Zlatna lopta i samo takmičenje su od 2007. godine dosta vrednovali karijeru jednog pojedina, pa su zbog toga Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi bili u samom vrhu svakoga puta. Argentinac je zbog toga i poneo titulu najboljeg za prošlu sezonu i ti ispred Roberta Levandovskog koji je imao neverovatnu sezonu.

Više to neće biti slučaj, ni sa Mesijem, niti sa jednim fudbalerom, jer se kriterijum "karijera" briše iz postojanja. Oni kriterijumi koji ostaju su - pojedinačni učinak, šta fudbaler učini na timskom planu, a treći je vezan za fer-plej i ponašanje kojim ostavlja primer drugima.

Ovo pravilo takođe otvara mogućnost i mnogim drugim fudbalerima, koji su imali uspehe s klubom i reprezentacijom, a koji nisu vrednovani na pravi način. Najsvežiji primer je Žoržinjo, koji je osvojio Ligu šampiona sa Čelsijem, a takođe se okitio i Evropskim prvenstvom sa Italijom.

Zlatna lopta 2021, Aleksija Putelas

Foto: Tanjug/AP

Četvrto pravilo - Drugačije kandidovanje fudbalera

Verovatno je ovo poslednje pravilo i ono koje će doneti raznovrsnosti samog odabira, jer će fudbaleri biti novinovani sa više različitih strana, pa neće doći do "poklapanja".

Do sada je Frans Fudbal nominovao sve fudbalere - 30 u konkurenciji fudbalera, 20 kod dama, te po 10 golmana i 10 mladih igrača. Međutim, sada će se pronaći još nekoliko imena, gde se nalazi i Didije Drogba, u svojstvu ambasadora Zlatne lopte, koji će predložiti svoje kandidate.

Pored Drogbe, L'Ekipa i Frans Fudbala, svoje kandidate će moći da predlože i novinari koji su se pokazali kao najbolji prognozeri prošle godine.

Prmera radi, Trong An Engok iz Vijetnama je pogodio svih pet prvoplasiranih za 2021. godinu, Gordon Votson je iz Australije pogodio sve najbolj egolmane, dok je Čehinja Karolina Havačkova pogodila sve u izboru fudbalerki.

Sve u svemu, biće ovo zanimljiv izbor za Zlatnu loptu.

Video: Dušan Tadić poručuje Aleksandru Mitroviću: Ljut sam jer igra u Čempionšipu

(Telegraf.r)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA