Ovo su ljudi koji se krive za smrt Maradone: Terete se za ubistvo, kazna od 5 do 25 godina zatvora

Optužnica je podignuta na 29 strana, u narednim danima se očekuje i konačan datum suđenja

  • 4
Dijego Maradona, Leopoldo Luke Foto: Profimedia/AFP

Posle 15 meseci istrage, argentinsko pravosuđe preduzelo je odlučujuće korake u istrazi smrti Dijega Armanda Maradone i od običnih sumnji stigli su do formalnih optužbi!

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine od zastoja srca i plućnog edema, a tužioci su u međuvremenu podigli osam optužnica. U pitanju su neurohirurg Leopold Luke, psihijatar Agustina Kosačov i još šest medicinskih i zdravstvenih radnika. Terete se za ubistvo iz nehata sa mogućim predoumišljajem - što uključuje kaznu od pet do 25 godina zatvora.

Ostali optuženi su psiholog Karlos Dijaz, direktor švajcarskog medicinskog osiguranja Nensi Forlini, zdravstveni koordinator Marijano Peroni i medicinske sestre Rikardon Almiron i Dahiana Madrid.

Materijal koji je prikupljen u istrazi, zaključuju tužioci, pokazuje kako su sedmoro okrivljenih "nehajno i nepromišljeno postupali, čime su povećali rizike za pacijenta do utvrđivanja kobnog događaja koji je mogao da se izbegne."

Optužnica se sastoji od ukupno 29 stranica, a tužioci govore i o "nepažnji i ozbiljnim propustima koji su pacijenta primorali da padne u stanje zapuštenosti." Rad medicinskog tima koji je pratio Maradonu bio je "nepromišljen, nemaran i površan, " navodi se u optužnici, te se dodaje da su prekršene dužnosti i odgovornosti i da je njihovo ponašanje bilo štetno po zdravlje pacijenta.

U narednim danima se očekuje da se odredi datum suđenja i koji sud će biti nadležan, dok  je nedavno javnosti obelodanjeno da je zastareo slučaj Kubanke Mavis Alvarez, bivše Maradonine devojke, koja ga je optužila za teška dela.

Video: Maradonin doktor u suzama: Dao sam sve od sebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikica

    14. april 2022 | 17:31

    Pa kad je umro?

  • Kubanac

    14. april 2022 | 16:25

    Zato jeoj savet svima budućim doktorima bješte u Kanadu kodmene. Ja sam madicinski radnik ovde šta god da se desi država stoji izatebe jedino ako namerno naneses smrt pacijentu odgovaraš. A ovo toga nema.sve radiš prema programu šta ti dugme kaže taj lek dajes pacijentu nema ti da biras metode. Nema boli lošiji doktor sve isto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA