Haos na srpskim fudbalskim meridijanima: Buđenje starih "velikana" u trećim ligama, ko će iz PLS u Superligu?

Telegraf Sport donosi vam pregled situacije iz drugog i trećeg ranga našeg fudbala pred samu završnicu prvenstva

  • 0
Prva liga Srbije, Srpska liga Zapad, Srpska liga Istok, Srpska liga Beograd, Srpska liga Sever, Srpske lige Foto edit: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia, Prva liga Srbije, FSS

Bližimo se samoj završnici fudbalskih takmičenja u Srbiji. I dok je u Superligi sve manje-više jasno, odnosno znamo da se u borbi za titulu nalaze Zvezda i Partizan, a u trci za Evropu ekipe Voždovca, TSC-a i Radničkog iz Niša, u drugim rangovima "kuva" i mogli bismo da gledamo spektakularnu završnicu koja bi mogla da bude odlučena čak i višim statistikama i međusobnim okršajima, ako timovi budu poravnati po broju bodova.

Biće pre svega vrlo zanimljivo videti koje će to ekipe zameniti dve poslednjeplasirane iz Superlige za ovu sezonu, gde takođe vlada velika neizvesnost. Isto tako, sve je više nekada "velikih" klubova koji traže povratak na veliku scenu i pokušavaju da se na tom putu domognu barem druge lige.

Još po dve runde preostale su da se odigraju u Superligi Srbije i Prvoj ligi Srbije, dok je u nižim rangovima situacija nešto drugačija, pošto je prolećni deo sezone startovao nešto kasnije i preostalo je da se odigra još četiri ili pet utakmica. I dok je u Srpskim ligama Sever i Istok sve već rešeno, na Zapadu i u Beogradu će "kuvati" sve do samog kraja.

PRVA LIGA SRBIJE - Mladost GAT na bod od Superlige, žestoka borba za drugo direktno mesto, Budućnost iz Dobanovaca se nada spasu

Sistem takmičenja u Prvoj ligi Srbije identičan je onome u Superligi. Timovi su posle 30. odigranog kola podeljeni u plej-of i plej-aut grupu od po osam ekipa. Tako prve četiri u prvopomenutoj gaje nadu o plasmanu u Superligu, a poslednje četiri iz drugopomenute idu u treći rang srpskog fudbala.

Krenimo od plej-ofa gde kuva na samom vrhu tabele. Jedino što je manje-više izvesno jeste da će se Mladost GAT gotovo sigurno naći u Superligi, pošto im je za to neophodan samo jedan bod iz poslednja dva kola, ali se za drugo direktno mesto vodi ogromna borba između tri kluba. Najviše šanse da ga se domogne ima Javor (66 bodova) koji ima +2 u odnosu na IMT, a i dosta lakše utakmice sa otpisanim Žarkovom i Loznicom do kraja sezone.

IMT i Železničar iz Pančeva trenutno drže treće i četvrto mesto koje vode u razgiravanje sa ekipama iz Superlige. Traktoristi imaju 64 boda, nalaze se u ubitačnoj seriji pobeda, ali se isto tako nalaze pred dva jako teška izazova protiv pomenutih Pančevaca i prvoplasirane Mladosti GAT. Železničari imaju 62 boda na tabeli i do kraja pored IMT-a igraju sa nemotivisanim Žarkovom.

Iz prikrajka šansu vreba Inđija koja stoji na 61 osvojenom bodu. Dobra stvar po ovaj tim je što takođe igra sa dve ekipe koje nemaju ama baš nikakav motiv i naći će se sigurno u razigravanju ako budu slavili oba puta - protiv Sremske Mitroviće i Loznice.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U plej-aut fazi pred poslednja dva kola sigurna je samo ekipa Grafičara (47 bodova) koja ima +6 u odnosu na Budućnost iz Dobanovaca (41 bod), koja je prva ispod crte. Iz lige su već ispali Kabel i Timok, dok se pored Dobanovčana u crvenom za sada nalazi i Bačka sa 39 bodova.

Veliki plus za Dobanovčane je taj što će u narednom kolu igrati sa prežaljenim Kabelom, a potom i sa Radom od kojeg se očekuje da već obezbedi opstanak pred poslednje kolo pobedom nad Timokom kod kuće. Mačva će upasti u veliki problem ako izgubi od Bačke u gostima, jer u poslednje kolo putuje na noge Grafičaru i ima +3 u odnosu na Budućnost, dok i Zlatibor gleda preko leđa pošto posle puta u Beograd na noge Grafičaru igra sa Bačkom kod kuće.

Standings provided by SofaScore LiveScore

TREĆI RANG - Vršac i Trajal "već viđeni" za plasman u Prvu ligu Srbije, Sloga i Sloboda se "kolju" na Zapadu, Radnički i Zemun u Beogradu

Kada je reč o trećem rangu takmičenja, krenimo od Zapada gde je situacija trenutno najkompleksnija i najzanimljivija. Za prvo mesto se bore Sloga iz Požege i Sloboda iz Užica, koje razdvajaju svega dva boda na samom vrhu tabele. Upravo ova dva tima su igrala za vikend u utakmici koju je sudio jedan od naših najboljih arbitara, Novak Simović, a koja je završena bez golova (0:0).

Sloga je tako ostala ispred nekadašnjeg Superligaša sa +2 na četiri kola pred kraj. Međutim, Sloboda je ta koja ima prednost u međusobnim susretima, što će reći da ukoliko dva tima budu imala identičan broj bodova na kraju sezone, Užičani idu u viši rang.

Požežanima je preostalo da se do kraja sastanu sa ekipama Reala iz Podunavaca u gostima, Budućnosti iz Arilja kod kuće, Mladog Radnika iz Požarevca u gostima i Rađevca kod kuće. Sa druge strane, Sloboda će igrati protiv Budućnosti u Arilju, Rađevca kod kuće, Jedinstva na Ubu i RSK Rabrova u Užicu. Meč sa Ubljanima mogao bi da bude vrlo nezgodan.

Iz lige sigurno ispadaju Trepča iz Kosovske Mitrovice i RSK Rabrovo, dok Sloga Kraljevo i Sušica iz Kragujevca imaju šanse da sačuvaju trećeligaški status nauštrb Budućnosti iz Arilja i Rađevca, koji su prvi iznad crte sa 29, odnosno 30 bodova.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Vrelo će biti i u Beogradu, gde Radnički Jugopetrol iz Beograda i Zemun vode direktnu borbu za prvo mesto. Razdvajaju ih tri boda, a po trenutnoprvoplasiranu ekipu Radničkog je dobra stvar i to što ima bolji međusobni skor od Zemunaca, koji u poslednjih pet kola moraju da naprave +4 u odnosu na rivale.

Raspored kaže da Radnički ima zaista lak posao do kraja sezone. Uglavnom će igrati sa ekipama iz donjeg dela tabele poput Studentskog grada, Leštana, Jedinstva Surčin, BASK-a i Prve Iskre iz Bariča. Sa druge strane, Zemun po rasporedu ima nezgodna gostovanja BASK-u i BSK-u, potom stiže Brodarac, a u poslednja dva kola Radnički iz Obrenovca i Zvezdara.

Iz lige ispada jedan tim i to će gotovo sigurno biti Leštane (15 bodova), koji mogu da sustignu eventualno ekipu TEK Sloge koja beži pet bodova ispred.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Na severu je situacija gotovo kristalno jasna. Vršac se vraća u Prvu ligu Srbije, osim ukoliko se ne desi neverovatno čudo, pošto na četiri kola do kraja ima +11 u odnosu na drugoplasirani Feniks 1995. Mnogo je zanimljivije na drugom kraju tabele, pošto se pored skoro pa prežaljene Kikinde (23 boda) i Starog grada (24 boda) traži još jedan putnik za četvrtu ligu u krugu Radničkog iz Zrenjanina, Jedinstva iz Stare Pazove i Hajduka iz Kule koji imaju po 30 bodova. Dinamo Pančevo (34 boda), Tisa Adorjan (35 boda) i Omladinac (36 bodova) takođe još ne mogu toliko spokojno da spavaju.

Standings provided by SofaScore LiveScore

I na Istoku se već zna da će Trajal iz Kruševca biti novi-stari član Prve lige Srbije. Sa 58 bodova i bez poraza do sada u sezoni, imaju +10 u odnosu na Budućnost iz Popovca. Iz lige je već ispao tim Dinamo Vranja koji je odustao od takmičenja, kao i Sloga iz Leskovca koja je sakupila užasnih šest poena. Rembaš (24 boda) i Meševo (25 bodova) imaju kakvu-takvu šansu da sačuvaju svoj status, ako do kraja preteknu Hajduk Veljka (27 bodova), Brzi Brod (29 bodova) ili Jagodinu (31 bod).

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Evrogol Petrova protiv Radnika: Skinuo paučinu sa rašlji, smanjio zaostatak protiv gostiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA