U Belgiji se bune zbog zabrane reklamiranja kladionica na stadionima: "Izgubićemo preko 12% budžeta"

Samo dva kluba nemaju ugovore sa kompanijama koje se bave igrama na sreću

  • 0
Klub Briž Foto: AP/Tanjug

U Belgiji se dešava veliki potres u svetu fudbala. Ova zemlja rešila je da sledi primer nekih drugih, poput Španije, koje su odlučile da u potpunosti odstrane kladionice sa stadiona i dresova, što je nešto što je naišlo na žestoku reakciju samih klubova koji nisu zadovoljni, jer na taj način gube velike porcije svojih budžeta.

Do kraja ove godine biće donet zakon nakon kojeg više nećemo moći da vidimo reklame kladionica na stadionima, kako na banerima, tako i na dresovima, niti će u pauzama tokom poluvremena biti dopušteno puštanje reklama vezanih za igre na sreću. U novinama i magazinima takođe neće biti ovakvih poruka.

Što se tiče ugovora sa kladionicama, belgijanska Vlada je bila "popustljivija" i dopustila je klubovima da se razreše svega do kraja 2024. godine. Do tada će timovima biti dopušteno da na dresovima drže reklame, kako bi ispunile svoj dogovor.

- Ova odluka, koja je došla bez ikakvih konsultacija, oduzeće preko 12% budžeta u vreme kada naši klubovi ionako idu u minus od preko 100.000.000 evra. Ovaj vid zakona će još više ljudi povući na ilegalno klađenje - ubeđen je predsednik Jupiler lige, Lorin Paris.

- Pošto i mi moramo da preduzmemo deo odgovornosti kao fudbalski sektor, moraćemo da napravimo težak dogovor sa Vladom da limitiramo reklame za klađenje i sprečimo širenje zavisnosti koje postoji kod 0,9% stanovništva - dodaje Paris.

Od 18 klubova u Prvoj ligi Belgije, samo dva (Eupen i Beršot) nemaju ugovore sa kladionicama. Naslovni sponzor ženskog takmičenja je takođe kladionica pod imenom "Scooore".

Video: Dule Savić čestitao pobedu nad fašizmom u majici sa podrškom Rusima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA