≫ 

Roma i Murinjo ušli u istoriju, Zaniolo "bocnuo" Fejenord, Patrisio sačuvao trofej Lige konferencija

Italijan jedini strelac na meču za prvi evropski trofej Rome

  • 13
Roma Foto: Tanjug / AP

Fudbaleri Rome ušli su u istoriju UEFA takmičenja, pošto su pobedom nad Fejenordom rezultatom 1:0 (1:0) osvojil prvu Ligu konferencija!

Strelac gola za trofej u novoformiranom takmičenju bio je talentovani Nikolo Zaniolo u 32. minutu, mada je najveći junak trijumfa Vučice golman Rui Patrisio koji je "zasijao" na startu drugog poluvremena.

Najpre je u 47. minutu imao dosta sreće kada je lopta udarila njegovog saigrača i pogodila stativu, da bi Portugalac u istom napadu zaustavio zicer Gusa Tila. Dva minuta kasnije Malasija je sa ivice kaznenog prostora poslao "bombu" koju je golman Rome uz pomoć okvira gola ukrotio.

Nema sumnje da je Patrisio zaslužio barem večeru od trenera Žozea Murinja koji je tako nastavio neverovatan niz u evropskom takmičenjima. Naime, Portugalac nikada nije izgubio kada je igrao za trofej - sa Portom je uzeo Ligu šampiona i Kup Uefa, sa Interom takođe LŠ, dok je sa Mančester junajtedom 2017. uzeo Ligu Evrope.

Murinjo je istovremeno Romi doneo prvi evropski trofej u istoriji (prethodno su gubili dva finala), a ujedno je postao i prvi stručnjak koji je objedinio LŠ, LE i LK. Nije Portugalac, doduše, bio prvi trener koji je osvojio tri evropska trofeja, jer Udo Latek i Đovani Trapatoni na svom kontu imaju LŠ, Kup UEFA i Kup pobednika kupova.

Finale u Tirani je loše počelo za Romu koja je u 15. minutu ostala bez rovitog Henrika Mhitarijana za kog se nije ni znalo da će početi utakmicu. Zatim, svoj prvi ulazak u kazneni prostor su imali u 24. minutu.

Fejenod je bolje stajao na terenu, ali je Zaniolo iskoristio grešku odbrane u 32. mintuu za veliko slavlje. Primio je prsima jednu dubinsku loptu, prevario čuvara i bocnuo loptu preko Bejlova. Tim golom Zaniolo je postao najmlađi italijanski igrač u poslednjih 25 godina koji je bio strelac u evro-finalima.

Pomenuti pogodak Zaniola uneo je strast u ovaj meč koji je u prvih pola sata ličio na uspavanku. Jedino vredno poemna bila je bakljada navijača oba tima koji su bukvalno zapalili glavni grad Albanije.

Posle čarki u 37. minutu zbog grubog faula nad Smolingom, Kokču je u 41. poslao projektil ka golu Patrisija. Na svu sreću za Romu, Portugalac je bio na pravom mestu. Kao da je najavio sve ono što će se dešavati na startu drugog poluvremena, a o čemu smo već pisali.

Uvela je Roma nastavak meča u dosadu, nije Fejenord uspevao da se raširi kada je u pitanju igra, ali su i takvi imali sjajnu šansu u nadoknadi vremena preko rezerviste Linsena koji je promašio loptu na pet metara.

Tako je tim koji je izbacio Partizan u osmini finala LK doživeo svoj prvi poraz u ovom takmičenju, dok je Murinjo Romi doneo i prvi trofej od 2008. kada je Vučica sa Lućanom Spaletijem na čeku uzela Kup Italije.

FK ROMA - FK FEJENORD 1:0 (1:0)

(Zaniolo 32)

Roma: Patrisio, Mančini, Smoling, Ibanjez, Karsdorp (Vina 89), Kristante, Mhitarijan (Oliveira 15), Žalevski (Spinacola 67), Pelegrini, Zaniolo (Veretu 67), Abraham (Šomurodov 89).

Fejenord: Bejlov, Gertrujda, Trauner (Pedersen 74), Senesi, Malasija (Jahambaš 88), Til (Tornstra 60), Aursnes, Kokču (Valemark 88), Nelson (Linsen 74), Desers, Sinistera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    25. maj 2022 | 23:01

    Bravo g. Zoze, bravo Roma!!!

  • Дража

    25. maj 2022 | 22:03

    Значи гробари су у убеђењу да би они играли финале да су избацили Фејнорд! 😂

  • pitam zbog zabrinutog komsije

    25. maj 2022 | 21:12

    da li je gertruda na terenu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA