≫ 

Kataijeva magija za Zvezdinu duplu krunu: Dva gola donela crveno-belima Kup za kraj fantastične sezone

Posle pehara u Superligi Srbije i osmine finala Lige Evrope, crveno-beli su došli do novog trofeja u svojim vitrinama

FK Crvena Zvezda - FK Partizan, Derbi, Finale Kupa Foto: Nikola Tomić

Fudbaleri Crvene zvezde ponovo su pobednici Kupa Srbije! Na novoj duploj kruni tim Dejana Stankovića treba ponajviše da se zahvali neverovatnom Aleksandru Kataiju, koji je bio strelac oba gola za crveno-bele ovog poslepodneva na stadionu "Rajko Mitić", čime je stavio zavesu na još jednu sezonu srpskog fudbala koja je bila obeležena crveno-belim bojama - 2:1 (1:0).

Golovima u 26. i 73. minutu Katai je obeležio ovaj meč i najavio veliku proslavu na stadionu "Rajko Mitić". Još jednom se potvrdilo da je ovaj fudbaler jedan od ključnih šrafova Stankovićeve ekipe.

Bio je to meč u kojem je svako imao svoj motiv - Partizan da spasi sezonu i osvoji barem jedan trofej za svoje virtrine, a Zvezda da dođe do nove duple krune, nakon osvajanja Superlige, ali i plasmana u osminu finala Lige Evrope na međunarodnoj sceni.

Početak meča nije nimalo obećavao. Gledali smo vrlo spor fudbal, sa retkim polu-šansama na obe strane terena. Uglavnom se igralo sa dosta prekida, na sredini.

Prva veća šansa stigla je u 11. minutu kada je Ohi Omoižuanfo bio na petercu, ali ga je sustigao Vujačić i sprečio da uputi udarac ka golu, da bi četiri minuta kasnije odbrana Zvezde sustigla Rikarda i oduzela mu loptu u izglednoj prilici.

Taman kada je delovalo da tonemo ka novoj uspavanci, pao je prvi i jedini gol u uvodnom poluvremenu. Aleksandar Katai je u 26. minutu pronašao dovoljno prostora na ivici kaznenog prostora, šutirao iz sve snage i skinuo paučinu u gornjem levom uglu mreže za veliko slavlje.

Nekih desetak minuta kasnije viđene su i prve manje tenzije zbog kojih je žuti karton dobio Dejan Stanković. On naime nije bio zadovoljan zbog jedne odluke glavnog sudije Miloša Milanovića, posle čega mu je uputio veliki broj pogrdnih reči, a ovaj je reagovao opomenom.

U 37. minutu viđena je ponajbolja šansa za Partizan kada je Menig probio po levoj strani, vratio loptu nazad do Miljkovića, a ovaj samo šutirao u golmana Borjana, iako se našao u izglednoj prilici.

Dva minuta kasnije, Zvezda je mogla preko Kataija da duplira prednost, pošto je fudbaler crveno-belih golom zahvatio loptu posle jednog centaršuta, ali je ona završila u rukama Stevanovića. Zatim je i Menig pokušao na drugoj strani terena, ali vrlo loše.

To je bilo sve što se fudbala tiče u prvom poluvremenu, ali je tenzija ipak bilo, pošto su se u nadoknadi vremena sukobili Lazar Marković i Slavoljub Srnić. Nakon toga je u haos uleteo i Gejlor Kanga, povukao je za vrat fudbalera Partizana i na kraju je završio u beležnici zajedno sa Markovićem.

Početak drugog poluvremena nije bio preterano dinamičan. U uvodnih deset minuta bilo je više prekida nego fudbala. Međutim, tada je Partizan krenuo u juriš, počeo je da ređa priliku za prilikom i na kraju je to krunisao golom.

U 61. minutu je Natho odigrao ključnu ulogu, međutim mora se reći da je i centaršut Aleksandra Lutovca bio gotovo perfektan. Fudbaler Partizana prebacio je loptu na drugu statitvu do Slobodana Uroševića, a ovaj je uhvatio volej "na prvu" i pogodio donji levi deo gola.

Taman kada je delovalo da je Partizan usmerio meč u ritam koji njemu odgovara, pao je i drugi pogodak za Zvezdu na ovom meču. Našao se Aleksandar Katai pravo niotkuda u neverovatnoj situaciji jedan na jedan sa Stevanovićem, uspeo je da ga izbaci i da potom u 72. minutu ponovo podigne Marakanu na noge.

Oba trenera su potom "uzela" da menjaju. Stanojević je očekivano na teren bacio svoje najjače napadačke snage, ubacivši Jovića i mladog Milovanovića, dok je Stanković odlučio da se okrene defanzivnijoj taktici sa Gobeljićem i Krstičićem.

Pokušavao je Partizan da dođe do bilo kakve izglednije šanse, ali od toga jednostavno nije bilo ništa. Zvezda je zatvorila gotovo sve prilaze golu, a Ivanić je u nadoknadi vremena mogao da povisi na 3:1 u 94. minutu meča kada je crno-beli tim jednostavno krenuo na sve ili ništa. Sudija Milanović je vrlo brzo nakon toga označio kraj i početak crveno-belog slavlja.

Uživo:

90+4. minut: Velika, velika prilika za Zvezdu, ali Mirko Ivanić šalje loptu daleko preko gola sa oko 11 metara.

90. minut: Neko iz stručnog štaba Partizana takođe dobija žuti karton. Meč će potrajati još šest minuta.

89. minut: Žuti karton za Nenada Krstičića i slobodan udarac za Partizan za crno-bele sa nekih 35 metara.

85. minut: Lutovac je takođe upisan u beležnicu. Fudbaler Partizana napravio je prekršaj nad Mirkom Ivanićem na sredini terena.

83. minut: Oko sedam minuta uz nadoknadu vremena, za koju samo Miloš Milanović zna koliko će trajati, ostalo je do kraja utakmice.

- Pogledajte i kako je Stanojević reagovao na transparent Delija:

Video: Reakcija Stanojevića na vređanje Delija: Mahao navijačima, ljubio grb Partizana

77. minut: Izmena i u Partizanu. Jović je u igri, dok je izašao Jojić. Milovanović takođe na terenu, umesto Filipa Holendera.

76. minut: Holender! Iz velike udaljenosti je sevnuo ovaj udarac, ali je završio malo pored stative. Izlazi Katai, a ulazi Nenad Krstičić. Marko Gobeljić je na terenu umesto Rodića.

72. minut: GOOOOOOOOOOL! 2-1! KATAI! Sevnula je kontra po levoj strani terena, fudbaler Zvezde je izbio lice u lice sa golmanom Stevanovićem, i njega je uspeo da izbaci iz takta i potom je gotovo klizeći ubacio loptu u praznu mrežu. Burna proslava i žuti karton.

69. minut: Pavkov je dobio žuti karton, a potom je Menig pokušao da iznenadi Borjana, doduše bezuspešno.

67. minut: Izmena i u Crvenoj zvezdi. Ben menja Pankova, da vidimo koliko će to uticati na igru crveno-belih.

64. minut: Partizan nastavlja sa napadima. Sad aje Marković imao šansu da sa ok0 30 metara iskosa sa desne strane centrira, ali je to učinio prilično loše.

61. minut: GOOOOOOL! 1-1! UROŠEVIĆ! Sačekao je loptu na volej posle centaršuta Lutovca, gađao je iz prve i pogodio je za izjednačenje. Pokušao je Borjan to da dohvati vrhovima prstiju, ali nije bio uspešan.

59. minut: Izmene za oba tima. Pavkov menja Ohija, a Natho je ušao umesto Markovića.

56. minut: Korner za Partizan, ali od toga nema ništa. Miletić je pokušao, ali je to bilo daleko od bilo kakve pretnje po gol.

55. minut: Mnogo prekida na početku ovog drugog poluvremena, što zbog povreda, što zbog dima koji se na trenutke nadvio nad stadionom zbog bakljade na južnoj tribini.

- Stanojević je bio na žestokom udaru navijača Crvene zvezde, a oni su iskoristili i stih pesme "In Corpore Sano" od naše petoplasirane Konstrakte kako bi ga "pecnuli":

Video: Stanojević na meti Delija: Skandirali mu uvredljivu pesmu, podigli šetalicu uz citat Konstrakte

54. minut: Žuti karton za Rodića koji je žestoko startovao nad Miletićem.

50. minut: Radovan Pankov je završio na travi, delovalo je da je teže povređen, ali je uspeo da se pridigne i za sada će nastaviti utakmicu.

- Pogledajte kakvu su poruku Delije poslale Draganu Stojkoviću Piksiju:

Video: Piksi na žestokom udaru Delija: Ti nikad nisi bio naš

46. minut: Počelo je drugo poluvreme Večitog derbija. Dve izmene pravi Stanojević, na teren šalje Lutovca, koji će zaigrati umesto Miljkovića.

POLUVREME: Gotovo je prvo poluvreme na stadionu "Rajko Mitić".

45+2. minut: Klinč na terenu! Marković i Srnić su gotovo išli nos u nos, a Borjan je stao između da ih razdvaja. Međutim, potom je i Kanga uleteo i uhvatio Markovića za vrat, ali je sudija to rešio žutim kartonima za Markovića i Kangu.

- Pogledajte detalj zbog kojeg je Stanković dobio žuti karton od sudije Milanovića.

Video: Dejan Stanković besan kao ris: Izvređao sudiju zbog nedosuđenog faula

45. minut: Tri minuta nadoknade na stadionu "Rajko Mitić", bilo je dosta prekida zbog povreda, ali i osveženja zbog velike vrućine u Beogradu.

42. minut: Nastavljaju se napadi Partizana jedan za drugim. Videćemo da li crno-beli mogu da kapitališu ovu inicijativu.

41. minut: Užasan šut Meniga nakon što mu je Marković ostavio loptu po desnoj strani. Izbio je na golmana Zvezde, a šutirao je paralelno sa gol-aut linijom.

39. minut: Konačno se igra potpuno otvoreno na večitom derbiju. Šansa za Zvezdu posle centaršuta, Katai šutira glavom, ali je Stevanović na pravom mestu.

- Pogledajte i bakljadu Grobara sa početka meča: 

Video: Grobari odmah popalili baklje: Pirotehnika gori na južnoj tribini, a tu je i transparent

- Pogledajte koreografiju Delija sa početka utakmice:

Video: Koreografija Delija na derbiju: Simbolika je više nego jasna

37. minut: Najbolja šansa za Partizan na utakmici. Menig je probio po levoj strani terena, sjajno je vratio loptu unutar kaznenog prostora, međutim Miljković je tako loše šutirao da je Borjan pokupio živu loptu u svoje naručje.

34. minut: Nije uspeo Katai sada da zahvati loptu i da možda na taj način i duplira prednost. Posle toga Dejan Stanković dobija žuti karton posle niza psovki upućenog glavnom arbitru Milošu Milanoviću.

30. minut: Pauza zbog velike vrućine. Igrači se osvežavaju i igra će ubrzo biti nastavljena, a glavni sudija će svakako nadoknaditi ovo vreme na kraju poluvremena.

26. minut: 1-0! GOOOOOL! KATAI! Zvezda stiže do prednosti na stadionu "Rajko Mitić"! Ušunjao se fudbaler crveno-belih do ivice kaznenog prostora, nije niko od odbrambenih igrača Partizana izašao da ga izblokira, a on je zategao iz sve snage i skinuo paučinu u gornjem levom uglu gola! Usledilo je veliko slavlje Delija.

22. minut: Konačno dešavanja na stadionu "Rajko Mitić", pošto je Lazar Marković probio po desnoj strani terena, ali je šutirao u spoljni deo mreže.

19. minut: Piksi prati meč iz lože zajedno sa funkcionerima Zvezde i Partizana.

15. minut: Mnogo, mnogo petlja sada Rikardo... Lazar Marković mu je lepo vratio loptu na ivicu kaznenog prostora, ali je najbolji strelac Superlige držao loptu u posedu toliko dugo da ga je odbrana Zvezde opkolila i samo oduzela loptu.

11. minut: Prva ozbiljnija šansa i intervencija Stevanovića. Ohi se našao pred golom Partizana, ali su ga defanzivci crno-belih sustigli i sprečili veću opasnost.

4. minut: Na južnoj tribini je odmah na početku meča viđena velika bakljada, možete pogledati kako to izgleda u galeriji.

1. minut: Sa nekoliko minuta zakašnjenja, a posle intoniranja državne himne, počelo je finale Kupa. Partizan će napadati od juga ka severu tokom prvog poluvremena, a Zvezda na drugu stranu.

18.01 - Koreografija navijača Crvene zvezde pred derbi je beogradski Pobednik iza kojeg se nalaze crveno-bele boje:

17.59 - Evo i slika sa samog terena kada su na travnatu podlogu izašli fudbaleri Partizana.

17.55 - Fudbaleri i sudije se nalaze pred ulazak u tunel i očekuje se da će svakog trenutka pojaviti pred navijačima.

17.45 - Fudbaleri Partizana prvi su istrčali na teren stadiona "Rajko Mitić" što možete videti i u narednom snimku.

Video: Fudbaleri Partizana prvi istrčali na teren pred večiti derbi u Kupu

17.42 - Selektor reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi pratiće večiti derbi na stadionu "Rajko Mitić". On je na zdanje ušao u pratnji Stevana Dike Stojanovića.

piksi i dika Foto: Telegraf.rs

17.26 - Fudbaleri Partizana istrčali su na teren propraćeni zvižducima navijača na oko 45 minuta pred početak meča, dok su Zvezdini igrači izašli na zagrevanje u 17.20 časova.

17.19 - Oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog nereda pred početak večitog derbija.

- Do sada je privedeno ukupno 7 osoba, od kojih: 2 lica zbog ometanja policijskih službenika, 1 mladić zbog raspisane potrage, 1 zbog posedovanja predmeta pogodnih za napad i povređivanje i 3 osobe zbog neposedovanja ličnih dokumenata. Oko 15,35h, policijski službenici Policijske brigade zaustavili su u zoni "Instituta Rudo" više vozila sa navijačima, među kojima i vozilo "Golf 5", koje je navodno učestvovalo u događaju kod Sava centra u kome je veći broj osoba ometao rad policijskog službenika Saobracajne policije.

Opširnije o tome možete pročitati u odvojenoj vesti.

17.10 - Stadion "Rajko Mitić" je na sat vremena pred početak utakmice potpuno prazan, što zaista deluje nadrealno. Na jednoj od fotografija može se primetiti i kako ga nadleće helikotper.

17.07 - Evo i malo atmosfere sa Autokomande, koja je potpuno blokirana: 

Video: Korteo navijača na Autkomandi, gore baklje, zapalila se i trava

Video: Policija zaustavila saobraćaj na Autokomandi: Kordon žandarmerije se preprečio preko ulice

16.49 - ZVANIČNI SASTAVI:

CRVENA ZVEZDA (3-4-2-1): Borjan – Eraković, Pankov, Dragović – Gajić, Srnić, Kanga, Rodić – Ivanić, Katai - Ohi.

PARTIZAN (4-2-3-1): Stevanović – Miljković, Miletić, Vujačić, Urošević – Zdjelar, Jevtović – Marković, Jojić, Menig – Rikardo.

16.09 - Konjica se trenutno grupiše na Autokomandi, a navijača je sve više.

16.06 - Autokomanda je pod kompletnom blokadom u ovom momentu. Na licu mesta prisutna je žandarmerija, konjica, a nad navijačima naleću i dva helikoptera koja prate sva dešavanja.

15.56 - Kod Sava Centra došlo je do blokade autoputa od strane navijača koji su se sukobili sa policijom. Zbog toga su u tom delu grada nastale velike gužve.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

14.31 - Ovo su potencijalni sastavi Zvezde i Partizana!

Zvezda: Borjan, Gajić, Eraković, Dragović, Rodić, Srnić, Sanogo, Kanga, Katai, Ivanić, Ohi

Partizan: Stevanović, Miljković, Miletić, Vujačić, Urošević, Jevtović, Zdjelar, Jojić, Marković, Menig, Rikardo

13.50 - Evo šta Beograđani kažu o pobedniku derbija u anketi Telegrafa

13.30 - Delije repriziraju koreografiju

Navijači Zvezde "repriziraće" koreografiju sa poslednjeg prvenstvenog meča protiv Voždovca, na kojem su proslavili titulu, kada se hiljade barjaka vijorilo Marakanom. Delije su pozvale sve navijače koji su kupili barjake da ih ponovo ponesu. Kako saznajemo, Zvezda je tada prodala 7.000 barajaka, što je donelo i značajan prihod od marketinga, jer je cena jednog bila 500 dinara, pa je zarada bila 30.000 evra.

13.00 - Ko je glavni sudija derbija?

Glavni arbitar meča biće Miloš Milanović iz Ćuprije koji ima 28 godina i najmlađi je srpski sudija. Ovo je Milanoviću debi na derbiju, sudi od 2011. godine, a u Superligi je od 2019. godine. Međunarodni sudija je od 2021. godine i predstavlja jednu od najvećih nada našeg suđenja. Nema sumnje, na njemu će biti i veliki pritisak.

Pomagaće mu Nemanja Petrović i Svetozar Živin, četvrti sudija je Milan Mitić, dok su za VAR zaduženi Momčilo Marković i Aleksandar Živković. Posmatrač suđenja biće legendarni Zoran Petrović.

12.55- Podsetite se i koliko koštaju karte za ovaj derbi u finalu Kupa:

Sever: 500 dinara

Istok bočno: 800 dinara

Istok centar: 1000 dinara

Zapad bočno: 800 dinara

Zapad centar: 1000 dinara

VIP Zapad: 1500 dinara

12.49 - Imaće Zvezda i Partizan i određenu finansijsku satisfakciju kada je u pitanju Kup, a OVDE možete da pričitate koliko će zaraditi osvajanjem trofeja.

12.44 - Kako je Telegrafu potvrđeno, večitom derbiju će prisustvovati i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi koji se posle dugo vremena vraća u ložu Marakane.

12.37 - Za navijače je svakako vest dana da će prenos utakmice moći da gleda cela Srbija, jer će pored TV Arena Sport signali ići i na RTS 1.

12.30 - Kada su u pitanju kup dueli, večiti rivali su se sastali 39 puta. Zvezda je slavila na 20 utakmica, bez pobednika je odigrano na pet mečeva, dok je Partizan trijumfovao na 14 duela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    26. maj 2022 | 19:58

    Nije hteo Ivanic, bravo decko, ne treba se izivljavati sad...a i zbog Stanoja

  • ..

    26. maj 2022 | 19:57

    Ja mislim da Katai mora biti u reprezentaciji. On i Tadic u veznom redu 🔥🔥

  • Mile

    26. maj 2022 | 19:55

    Miletić,Lutovac,Stevanović i Vujačić posle utakmice da se jave u urgentni na pregled kičme ....Magiko,Magiko opet si nestašan!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA