≫ 

Real kada igra finale, on ne gubi: Madriđanima nema ravnih, magični Kurtoa i Vinisijus doneli 14. trofej LŠ!

Sjajna fudbalska predstava u meču koji je kasnio tačno 37 minuta, Kraljevići su ispisali istoriju

Finale Lige šampiona FK Liverpul - FK Real Madrid trofej pehar Foto: Tanjug/AP

Ako nekome navijači Real Madrida večeras planiraju da podignu statuu ispred stadiona "Santijao Bernabeu", to bi morao da bude Tibo Kurtoa! Na stranu gol junaka pobede Vinisijusa Žuniora, Belgijanac je odradio nestvaran posao na golu svog tima, sprečio skoro pa dvocifren broj udaraca "pomahnitalih" Redsa i doneo im istorijski 14. trofej u Ligi šampiona - 0:1 (0:0).

 Nakon što košarkaši Real Madrida nisu uspeli da se domognu trofeja na Fajnal foru Evrolige u Beogradu, fudbalska sekcija ih je "osvetila" u Parizu dograbivši se onog najvrednijeg na Starom kontinentu - "ušatog". U najavi je neko rekao da Madriđani kada igraju u završnom meču ne gube, izgleda da je bio u pravu.

Statistika je nekada surova. Real je iz jednog udarca u okvir gola na meču postigao jedini gol. Liverpul je za to vreme uputio čak 23 šuta ka Tibu Kurtoi i njegovoj mreži od kojih je devet išlo tačno u njega, odnosno završilo je u njegovom naručju. Belgijanac je bio neverovatan, nestvaran, nadrealan... Uostalom, odbrane i rezultat to govore.

Ali iako smo svi očekivali da posle ove večeri pričamo u fudbalu, organizatori finala Lige šampiona su nas "naterali" da verovatno danima govorimo i o skandaloznoj i neobjašnjivoj situaciji da utakmica kasni 37 minuta zbog navodnog ponašanja navijača Liverpula izvan stadiona "Francuska".

Ipak, kako je vreme odmicalo, tako je postajalo jasnije da navijači engleskog kluba gotovo da nemaju ni trunku krivice za ono što se dešavalo van granica stadiona, već da je sve krivica obezbeđenja i policije koji nisu uspeli da iskontrolišu ulaznice navijača po ustaljenoj proceduri.

Kada je vrag odneo šalu i kada je sve pretilo da preraste u prvoklasan debakl, policija je odlučila da "zaključa" veliki broj navijača od kojih je dobar deo njih ostao van sa važećim ulaznicama za meč?! I ne samo to, počeo je da leti biber sprej čak i na mesta gde su se nalazile porodice sa malom decom.

Ali da ipak vreme najviše posvetimo fudbalu oko kojeg smo se večeras i okupili... Počelo je prilično mirno, a deluje da je i samo odlaganje uticalo na igrače obe ekipe. Real je krenuo sa većim posedom, ali bez prave prilike, što su fudbaleri Liverpula brzo preokrenuli u svoju korist.

Počeli su da se ređaju udarci Redsa jedan za drugim, pretili su Trent Aleksander-Arnold, Mohamed Salah, Tijago Alkantara... Samo u prvih 30 minuta videli smo šest udaraca Engleza u okvir gola, dok za to vreme Kraljevići nisu uputili - nijedan.

Najveća šansa za Liverpul došla je u 21. minutu kada je Sadio Mane sjajno šutirao i pogodio stativu. U tome je uticaj delom imao i Tibo Kurtoa, koji je intervencijom možda sprečio i siguran gol engleskog kluba.

Sve do pred sam kraj prvog poluvremena potom nije bilo nekih većih uzbuđenja. A onda se desila kulminacija svega i situacija o kojoj će se pričati...

Karim Benzema je postigao gol, ali je on posle višeminutnog većanja sudija u VAR sobi poništen zbog navodnog ofsajda. Pravila kažu da je Klemen Turpan pravilno postupio, a mi vam ostavljamo da procenite sami da li su Kraljevići oštećeni za pogodak u poslednjem minutu prvog poluvremena.

Uvod u drugo poluvreme ponovo je pripao Liverpulu. Najbolje šanse ponovo su pripale Mohamedu Salahu, koji je na muke stavljao Tiba Kurtou, ali i odbranu Reala, koja je besomučno "odbijala" sve njegove udarce. A kada Englezi svoje šanse nisu iskoristili, stigla je "munja" na drugoj strani igrališta!

U 59. minutu utakmice, stuštila se kontra fudbalera Real Madrida. Valverde je probio po desnoj strani igrališta, dodao je u sredinu do Vinisijusa koji se vešto ušunjao iza leđa defanzivaca Liverpula i sa šest metara smestio loptu u mrežu! Bio je to pravi šok za Redse.

Do kraja meča, glavni i odgovorni urednik programa na stadionu "Francuska" bio je Tibo Kurtoa. Branio je sve - i moguće i nemoguće. Redsi su uspeli da upišu preko 20 udaraca od kojih je dvocifren bio u okvir gola, ali je ovo bilo veče Belgijanca. Bio je prosto neverovatan.

Hvatali su se za glave Salah, Keita, Aleksander-Arnold, Žota... Ali rešenja nije bilo. Gol je ostao netaknut. Brojka je na kraju stala na 23 udaraca Liverpula. Za istoriju i 14. pehar Real Madrida u Ligi šampiona.

TOK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE: REAL JE ŠAMPION! 14. PEHAR ZA KRALJEVIĆE U LIGI ŠAMPIONA!

90+2. minut: Drama, drama... Neverovatna drama. Liverpul se hvata za poslednju slamku spasa, ali odbrana Reala uspeva da izdrži ove neverovatne nalete.

90. minut: Pet minuta nadoknade! Izmena, ušao je Sebaljos, izašao je Modrić.

86. minut: Valverde je izašao, a ušao je Kamavinga, počinje da menja i Karlo Anćeloti.

84. minut: Kontra Reala, tri na tri, loš pas Benzeme za Vinisijusa, propala je šansa za drugi gol...

83. minut: NOVA ODBRANA! Ma ovaj čovek je neverovatan... Kakva odbrana Kurtoe, opet je šutirao Salah.

80. minut: Neverovatni Kurtoa brani SVE! A Keita je posle svega imao novi šut, sam, neometan na ivici kaznenog prostora i poslao loptu nebu pod oblake! Bio je to 20. šut Liverpula večeras! 

77. minut: Dve izmene u Liverpulu. Iz igre izlaze Tijago Alkantara i Džordan Henderson, dok su na terenu Keita i Firmino.

74. minut: Ponovo deluje da je gol Reala u vazduhu, ali tako je bilo i prošla dva puta pre nego što je madridski klub postigao onaj poništeni gol, a potom i onaj koji je ostao na snazi.

68. minut: Korner za konrerom se ređa za Liverpul. Ali Liverpul sve vešto otklanja. Englezi čak nisu uputili ni dobar udarac ka golu. Ili ipak jesu, Mohamed Salah je bio na drugoj stativi, ali je Kurtoa odbranio!

65. minut: Sa terena izlazi Luis Dijaz, a na terenu je Diogo Žota. Prva promena koju je napravio Jirgen Klop.

64. minut: Nova odbrana Kurtoe! Velika šansa i sjajan udarac Salaha! Kraljevići za sada odbranu drže utegnutom, videćemo da li će uspeti da izdrže do samog kraja!

62. minut: Sudija Klemen Turpan pokazuje žuti karton, prvi na ovoj utakmici. Fabinjo je povukao Valverdea sa leđa i zasluženo završio u beležnici!

59. minut: GOL! REAL VODI! VINISIJUS! Ponovo su detalji delili sudiju Klemena Turpana od toga da poništi gol zbog ofsajda, ali nema reakcije i gol ostaje na snazi. Bila je to sjajna i brza akcija Kraljevića, ušunjao se brzonogi Vinisijus i ubacio loptu u mrežu sa oko sedam metara. Asistirao mu je Valverde.

57. minut: Dva brza šuta Mohameda Salaha u kratkom vremenskom periodu! Sada Liverpul traži i penal, sudija Klemen Turpan kaže da od toga nema ništa. Liverpul bolji u uvodu drugog poluvremena.

47. minut: Pokušava Luis Dijaz već u drugom minutu drugog poluvremena, svi su skočili, ali je odbrana Reala dobro odreagovala!

46. minut: Počelo je drugo poluvreme na stadionu "Francuska". Nema promena u odnosu na prvih 45 minuta.

- Evo situacije sa kraja prvog poluvremena, prosudite sami i glasajte u anketi: Da li je Realu opravdano poništen gol?

POLUVREME: Nije bilo većih šansi u dodatna tri minuta, pa sudija Klemen Turpan šalje igrače u svlačionice.

45. minut: Utakmica je produžena tri minuta, baš svih zbog dešavanja prilikom poslednjeg napada Reala.

45. minut: GOL! IPAK NE! REAL MADRID NE VODI I STRELAC NIJE KARIM BENZEMA! A delovalo je da će biti tako! Posle velikog karambola, lopta se odbila od odbrane Liverpula pre udarca, što može da bude presudno... VAR je regovao i pregledao snimak dosta dugo i presudio u korist Liverpula, nije jasno zbog čega, jer je delovalo da su dva igrača Redsa igrala pre nego što je lopta došla do Francuza. Tri minuta su većali arbitri...

- Utakmicu sa stadiona "Francuska" zajedno prate i selektor Dragan Stojković Piksi i trener Crvene zvezde, Dejan Stanković.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Football Association of Serbia (@fudbalskisavezsrbije)

36. minut: Korner za Real koji je izveo Karim Benzema, ali Kraljevići ni ovoga puta nisu ozbiljnije uspeli da zaprete.

34. minut: Novi šut u okvir gola fudbalera Liverpula, ponovo je to bio Salah! Međutim, opet je na oprezu Kurtoa.

30. minut: Umalo da bude jako opasno po Liverpul... Dugačka lopta bila je upućena ka Karimu Benzemi, ali je u poslednjem momentu odreagovao Trent Aleksander-Arnold i sprečio kontru.

28. minut: Ako se ovako nastavi, ne piše se dobro po Real Madrid. Liverpul nastavlja sa napadima.

25. minut: Alison sada brani jedan pokušaj Reala, ako se on tako može i nazvati. Madriđani nemaju nijedan šut ka golu Liverpula, dok nasuprot tome, Redsi imaju čak šest.

21. minut: STATIVA! ODBRANA KURTOE! Spasio je golman Real Madrida sada svoju ekipu, Sadio Mane je mogao vrlo lako da postane junak Redsa! Šutirao je snažno i precizno, ali je Belgijanac ipak pročitao njegov udarac i posle muka uhvatio loptu u naručje.

19. minut: Ređaju se sada šanse jedan za drugim. Sada je šutirao Trent Aleksander-Arnold sa velike udaljenosti, ali je ipak bio neprecizan. Redsi žele da nametnu svoj brzi stil igre.

18. minut: Na drugoj strani, Real je imao opasnu kontru, barem u začetku, ali Valverde nije uspeo da "doturi" loptu do nekoga u sredini, pošto je centrirao sa desnog boka. Liverpul se lako odbranio.

16. minut: Prva prilika na utakmici! Kurtoa je odbranio udarac Mohameda Salaha koji je šutirao iz pada posle odličnog prodora Trenta Aleksandera-Arnolda. Odmah potom sa velike udaljenosti šutira i Tijago Alkantara, ali je veoma neprecizan.

13. minut: Za to vreme na stadionu "Francuska" Liverpul polako uspeva da preuzme konce u svoje ruke i da prevede težište na stranu na kojoj se nalaze defanzivci Reala.

- Dok traje utakmica, da vas još jednom vratimo na one sramotne scene zbog kojih je meč kasnio 37 minuta. Mnogi navijači sa pravim kartama ostali su zaključani van stadiona, a uz to su morali da se nagutaju i suzavca zbog skandaloznog ponašanja tamošnje policije. O ovome će se verovatno tek pričati.

7. minut: Možda pomalo neočekivano, Real je taj koji drži veći posed u prvih sedam-osam minuta meča. Kraljevići se šunjaju oko kaznenog prostora, ali za sada nisu uspešni u nameri da probiju bedem Liverpula.

4. minut: Početak meča protiče mirno, uglavnom se igra na sredini terena. Deluje da je ovo kašnjenje uticalo i na fudbalere obe ekipe, koji su morali ponovo da se zagrevaju.

1. minut: I krenuli smo, tačno 37 minuta od kada je prvobitno bio planiran početak utakmice u Parizu!

DEŠAVANJA PRED POČETAK MEČA

- Nove neverovatne scene: Gotovo ceo stadion sada zviždi himni Lige šampiona, nezadovoljan zbog odlaganja utakmice i kasnog početka!

- Evo igrača konačno na terenu! Izgleda da će finale zaista početi u 21.36 časova kako je UEFA i najavila.

- Engleski mediji oštro kritikuju UEFA zbog poruke na velikom ekranu stadiona u kojem se navodi da su problem navijači koji su kasno došli na stadion. BBC tvrdi da se ispred stadiona "Francuska" nalazi veliki broj besnih navijača, očigledno nezadovoljnih kako je tekao proces kontrole karata.

- Bogat muzički program trenutno na stadionu "Francuska". Sve nekako podseća na Superboul i na najveći meč u američkom fudbalu. Parižani se trude da nekako zasene sve organizacione propuste.

- Počinje zvanična ceremonija otvaranja velikog finala Lige šampiona. Nadamo se da će i meč početi odmah potom...

- Bizarno, utakmica je sada pomerena za 21.36 časova. Nije jasno zašto su se čelnici odlučili baš za ovaj termin.

- Na utakmicu je došao i Rafael Nadal, kojeg su burno pozdravili navijači Real Madrida kada su ga uočili na velikom ekranu stadiona!

- Nove informacije kažu da meč možda ne počne ni u 21.30, već da će tek za 15 minuta biti dostupne nove informacije oko početka duela. Pariz se baš ne dokazuje kao dobar domaćin...

- Finale će početi u 21.30. To je poslednja informacija koja stiže iz Pariza, ali postoji mogućnost da će meč biti dodatno pomeren...

- Neverovatne scene... Igrači se tek vraćaju na zagrevanje. Još se ne zna kada će početi meč, pa ovo polako prerasta u prvoklasan skandal.

- Potpuni haos ispred stadiona "Francuska"! Mnogi navijači počinju da preskaču ogradu i da samoinicijativno ulaze na tribine. Nije jasno da li kod sebe poseduju karte ili ne.

- Nezvanična informacija od komentatora RTS, Aleksandra Stojanovića jeste da je problem nastao kod jako spore kontrole karata na kontrolnim punktovima kod prilaska stadionu. Zbog toga su pali i prvi zvižduci i prozivke na račun organizatora. Inače, umesto Tijaga će zaigrati Keita u startnoj postavi.

- Utakmica će kasniti! Barem još 15 minuta neće biti fudbala na Stadionu "Francuska", a razlog je ogroman broj navijača Liverpula ispred stadiona. Spekuliše se da ih je preko 30.000, a mnogi nemaju kupljene ulaznice, pa je policija zbog bezbednosti rešila da pomeri početak duela Real - Liverpul.

- Najnovija vest: Izgleda da je Tijago dobio povredu na zagrevanju, pa samim tim neće biti u startnoj postavi za večerašnji meč.

- Fudbaleri dva kluba se polako, ali sigurno na stadionu "Francuska" zagrevaju za najveći meč u evropskom fudbalu ove sezone. Može se reći da su Liverpulovi igrači bili posebno oduševljeni atmosferom.

- Navijači Liverpula napravili su veliku feštu na ulicama Pariza. Oni su u velikom broju stigli u glavni grad Francuske u nameri da podrže Redse u pohodu na još jednu evropsku titulu.

SASTAVI

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold - Konate - Van Dajk - Robertson - Fabinjo - Tijago - Henderson - Luis Dijaz - Mane - Salah

Klupa: Keleher, Milner, Keita, Firmino, Gomez, Okslejd-Čemberlejn, Džouns, Minamino, Žota, Cimikas, Matip, Eliot

Real Madrid: Kurtoa - Karvahal - Militao - Alaba - Mendi - Kazemiro - Kros - Modrić - Valverde - Vinisijus - Benzema

Klupa: Lunin, Naćo, Azar, Asensio, Marselo, Lukas Vaskez, Bejl, Sebaljos, Rodrigo, Isko, Mariano, Kamavinga

UVOD U MEČ

Očekuje nas veliko finale Lige šampiona timova koji su imali različit put do ove faze takmičenja. Dok je Liverpul "gazio" sve pred sobom (Inter, Benfiku i Viljareal), Real je prolazio kroz muke i preokrete do borbe za finale. Bio je "kraljevski klub" na pragu ispadanja od PSŽ-a, pa od Čelsija, pa na kraju i od Mančester sitija. Imali su 1% šansi da se plasiraju u finale, ali ne bi Madriđani bili najveći klub Evrope da i taj 1% njima nije dovoljan.

Biće ovo i repriza finala od pre četiri godine, kada je Real slavio rezultatom 3:1 u meču odigranom u Kardifu. Taj meč obeležio je fantastičan pogodak Gareta Bejla, ali i velike greške Lorisa Karijusa.

U Parizu je već ludilo, navijači jednog i drugog kluba su stigli u prestonicu Francuske i sa nestrpljenjem očekuju početak utakmice, a kako sve to izgleda pogledajte u videima i galerijama koje slede.

Video: Telegraf u Parizu: Ludnica pred finale LŠ, navijači Reala prave feštu po gradskom prevozu

Video: Telegraf u grotlu navijača Reala, grme uvrede na račun zvezde Pari Sen Žermena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA