≫ 

Predsednik PSŽ-a oslobođen optužbi za mito iako je dokazano da je platio vilu funkcioneru FIFA

Naser El Kelaifi je sada oslobođen svih optužbi koje su mu bile na teretu poslednjih šest godina

  • 1
Nasser Al Khelaifi, Naser Al Kelaifi, vlasnik PSŽ

Foto: Tanjug/AP

Prvi čovek francuskog prvaka Pari Sen Žermena Naser El Kelaifi oslobođen je optužbi za korupciju na sudu u Švajcarskoj, a zajedno sa njim, u odvojenom procesu, za isto delo oslobođen je i nekadašnji generalni sekretar FIFA Žerom Valke (61).

Valke je prethodno bio osuđen na 11 meseci zatvora i kaznom od 20.000 švajcarskih franaka, i ta kazna mu je sada poništena. Optužbe za koje je Valke bio pod teretom izrečene su zbog prodaje TV prava na utakmice Svetskog prvenstva u vreme dok je ovaj funkcioner bio visokopozicioniran u Svetskoj fudbalskoj federaciji.

Al-Kelaifi, koji obavlja i funkciju predsednika Udruženja evropskih klubova i član je izvršnog komiteta UEFA, bio je pod sumnjom da je uticao na Valkea da počini kriminalno delo, ali su optužbe protiv obojice za to delo odbačene.

Na saslušanju u martu, tužioci su tvrdili da je Valke prihvatio smeštaj u jednoj vili u Italiji koju mu je platio Al-Kelafi, inače i čelnik medijske BeIN grupe, a zauzvrat Valke je toj firmi prodao TV prava na prenose utakmice sa Mundijala.

Dodela Zlatne lopte u Cirihu, Žerom Valke, Adrijana Lima

Žerom Valke Foto: AP/Tanjug

Na saslušaju Al-Kelaifi (48) je negirao optužbe za korupciju.

- To je sve totalna neistina, to su lažne optužbe - poručio je tada moćni katarski biznismen.

Sudsko veće se saglasilo da je Valke dobio "neopravdanu prednost" od Al-Kelaifija ali je ipak odlučeno da to nije bilo ključno da se utiče na FIFA, koja svakako nije mogla da udesi bolji ugovor za TV prava nego što je već bio dogovoren.

- Današnja presuda je u potpunosti ispravna i opravdana. Posle nemilosrdne šestogodišnje kampanje tužilaštva, koje je na svakom koraku ignorisalo i osnovne činjenice i zakon, naš klijent je, još jednom, po drugi put potpuno oslobođen svih optužbi - poručio je Al-Kelafijev pravni zastupnik Mark Bonant.

- Godine neosnovanih i fiktivnih optužbi i stalnih kleveta su se dva puta pokazale kao potpuno nepotkrijepljene - zaključio je Bonant.

Valke, koji je u FIFA radio od 2007. do 2015. i trenutno izdržava desetogodišnju zabranu obavljanja bilo kakve funkcije u fudbalu, na sličan način je oslobođen za slične optužbe. Valke je proglašen krivim za falsifikovanje dokumenata i višestruko primanje mita zbog italijanskih i grčkih medijskih prava.

Video: Kik boks i fudbal: Palma sa Infantinom na Mundijalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA