≫ 

Čukarički na pripremama ima kompletan tim od bonus igrača, na njima može da zaradi milione

Kada se ekipi priključe igrači koji su igrali za omladinsku reprezentaciju, Brđani dolaze do impresivne cifre od 17 bonusa koji u svakom trenutku mogu da imaju značajnu ulogu u timu

  • 0
FK Čukarički Foto: Marko Jovanović

Odluka Fudbalskog saveza Srbije da svojevremeno uvede bonus pravilo kada su u pitanju mečevi Superlige i dalje može da se diskutuje da li je bila pravi izbor ili ne.

Stoji da je ona donekle doprinela boljem razvoju srpskog fudbala, dok je mišljenje neke druge strane da ne bi na silu trebalo da se "guraju" mladi fudbaleri. Odnosno, da oni koji imaju kvalitet vrlo brzo isplivaju i bez tog pravila.

Jedan od onih timova na koje to pravilo uopšte ne utiče jeste Čukarički, klub koji od dolaska Dragana Obradovića i Vladimira Matijaševića ima jasnu viziju kada su u pitanju mladi fudbaleri. Dokaz za to su i transferi koje su Brđani poslednjih godina napravili. Od Erhana Mašovića, Petra Mićina, Slobodana Tedića, pa sve do Dimitrija Kamenovića i golmana Đorđa Petrovića.

Dok su pojedini klubovi imali muku da ranije "pronađu" dva adekvatna bonus igrača (morali da igraju barem 45 minuta), te sada jednog, Brđani su utakmice u Superligi počinjali sa 4-5 klinaca koji su praktično bili "rame uz rame" sa ovima iskusnijima.

Neće se to, kada je u pitanju Čuka, menjati ni u ovoj sezoni. Sezoni za koju kažu da je istorijska zbog onoga što na kraju donosi kada je u pitanju Evropa. Jeste da su u klub zbog toga stigli neki iskusniji fudbaleri, kao što su Nikola Vujadinović, Đorđe Ivanović, pa i Luka Adžić, ali tim sa Banovog brda i dalje ima veliki broj mladih igrača koji su spremni da zablistaju. Bukvalno kompletan jedan tim na pripremama, i to na svim pozicijama.

- Zadovoljan sam mladim igračima koji su pokazali da možemo ozbiljno da računamo na njih u ovoj sezoni. Talenat ništa ne znači i igrači moraju da na terenu pokažu da zaslužuju da igraju i nisam iznenađen. Godinama unazad je praksa u Čukaričkom da mladi igrači priključeni prvom timu budu na dosta visokom nivou - jasan je bio trener Čuke Dušan Kerkez posle utakmice protiv Olimpije gde su "klinci" vrhunski odradili drugo poluvreme.

FK Čukarički Printskrin: buildlineup.com

Golman Novak Mićović je i dalje bonus, iako za njega i ne možemo da kažemo da je klinac s obzirom na to da je postao prvi golman odlaskom pomenutog Petrovića. Mada je i tokom jeseni imao određen broj utakmica.

Viktor Rogan je na poziciji desnog beka. Rođen je u decembru 2002. godine, odigrao je prošle sezone 14 utakmica i zabeležio je dve asistencije.

Uroš Drezgić je štoper koji, iako rođen 2002. godine, iza sebe ima tri evropska meča i ukupno 20 odigranih utakmica za prvi tim. Uz njega je 17-godišnji Vojin Serafimović, momak koji je prošao Čukinu školu i koji je pokazao kvalitet u omladinskoj ligi i na EP za kadete do 17 godina gde je bio standardan član Srbije. Nije debitovao za prvi tim, mada je samo pitanje dana kada će to uraditi. Da se ozbiljno računa na njega, pokazalo se tokom priprema u Sloveniji.

Na poziciji levog beka je jedan od najtalentovanijih crnogorskih fudbalera Ognjen Gašević. On nije zvanično igrač Čuke. Stigao je na probu iz Rudara iz Pljevalja i ostavio je pozitivan utisak. Nije isključeno da će potpisati ugovor, a zanimljivo je to da je njegova primarna pozicija ofanzivna leva strana. Međutim, očigledno je u taboru Čuke ideja da od njega možda naprave modernog levog beka koji podjednako deluje u oba pravca.

FK Crvena Zvezda - FK Čukarički Kristijan Belić na meču sa Zvezdom Foto: Nikola Tomić

Kristijan Belić i Jovan Lukić su dvojica vezista koji takođe imaju iskustvo igranja u Superligi. Belić je defanzivni vezista koji je prošao školu Vest Hema i koji je ovog proleća postao mladi reprezentativac Srbije. Odigrao je 13 mečeva za polusezonu, prošao je period adaptacije is ada je vreme da pokaže kvalitet. Lukić, s druge strane, sa 20 godina u nogama ima 34 meča u sezoni, dao je i jedan gol i imao dve asistencije.

Ispred njih je Nikola Čolić, momak koji je prošao Partizanovu školu i debitovao za prvi tim, da bi prošlog leta sa 19 godina stigao na Brdo. Odigrao je 18 utakmica, upisao je i jednu asistenciju.

Na levom boku bi mogao da igra Stefan Tomović, najnovije pojačanje Brđana iz Proletera. Iako je njegova prava pozicija iza špica, Tomović je veliki deo mečeva za tim iz Novog Sada igrao po toj levoj strani. Uspeo je da postigne gol Crvenoj zvezdi, ukupno osam u sezoni, dok iz kluba jasno poručuju da polažu velike nade u njega.

Na desnoj strani je Uroš Miladinović, dete Čuke koje ima 18 godina. U omladinskoj ligi odigrao je 26 mečeva, imao je učinak od sedam golova i četiri asistencije, a stigao je i da debituje u seniorskom fudbalu. Odigrao je nekoliko minuta u finišu utakmice protiv Napretka (0:0). Šansu je dobijao i na pripremama u Sloveniji, nema sumnje da će i tokom narednog šampionata.

Stefan Tomović Stefan Tomović će biti veliko pojačanje Brđana Foto: fkčukarički

Mesto u napadu rezervisano je za supertalentovanog Mihajla Spasojevića. U februaru je napunio 18 godina, odigrao je osam mečeva u Superligi i još 17 za omladince gde je dao pet golova i imao dve asistencije.

Iako mladi, pomenuti fudbaleri Čuke već imaju određeno seniorsko iskustvo i bez problema bi kao jedan tim mogli da igraju mečeve u Superligi. Kada na ovaj spisak dodamo trećeg golmana Lazara Kaličanina koji je tu na pripremama, zatim igrače koji su igrali na EP za omladince (Bojan Kovačević, Nikola Petković, Igor Miladinović, Dario Grgić i Ognjen Ajdar) dolazimo do spiska od nekih 17 bonus igrača na koje Čukarički može bez problema da se osloni u borbi za bodove. Izgleda zadivljujuće, zar ne?

Zato i nema sumnje da je ovo jasan pokazatelj da je jurcanje za rezultatom (i to uspešno) i promociju mladih igrača i te kako moguće istovremeno ostvariti. Ukoliko pomenuti momci nastave da se razvijaju na prami način, Čuka u narednim godinama može da računa na nove milione. Zasluženo! Jer, ako dobro radiš - dobrim ti se vraća!

Video: Povratnik u srpski fudbal Luka Adžić ispravio Docićev promašaj: Bivši igrač Zvezde precizan s penala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA