≫ 

Prva pobeda Partizana na pripremama: Crno-beli savladali Slovake, Andrade dao gol na svom debiju

Tekstualni prenos meča pratite na portalu Telegraf Sport

  • 29
FK Partizan Foto: FK Partizan - Miroslav Todorović

Ako je prvi test sa Klužom bio "probijanje leda", drugi sa Spartakom iz Trnave je doneo još kompletniji utisak o igri Partizana, ali i rezultatski uspeh od 3:0, koji je mogao da bude i ubedljiviji. Golove za tim Ilije Stolice su postigli Kvinsi Menig, Aleksandar Lutovac i novajlija Patrik Andrade, kome je to bila prva utakmica za klub iz Humske.

Za razliku od utakmice sa Klužom, koja je dobrom delu bila prilično otvorena sa obe strane, Partizanov drugi meč sa Spartaom iz Trnave je nalikovao onima koje crno-beli tokom većeg dela sezone imaju u Superligi Srbije.

Borba sa duplim blokom, čvrsto na svakom delu terena, sa mnogo duela, trčanja, traženja načina da se nađe "rupa" u odbrani slovačkog tima, koji je tokom prvog dela igre imao svoje dobre trenutke, pa i solidne prilike, ali je tim Ilije Stolice mahom bio taj koji je držao konce igre u rukama, imao loptu više u posedu i umešnost da iskoristi sve što mu se pružilo.

Ni ovoga puta trener crno-belih nije mogao da računa ni na jednog napadača, pa je improvizovao sa Kvinsijem Menigom kao najisturenijim napadačem, dok je Filip Holender pomeren na bok, zajedno sa Aleksandrom Lutovcem koji je zamenio povređenog Nemanju Jovića.

Imao je Stolica ovoga puta na raspolaganju i pojačanje - Patrika Andradea, koga je "upario" sa Bibrasom Nathom u centralnom delu terena, pa je u ofanzivnoj tranziciji jedino Ljubomir Fejsa bio "osigurač" ispred odbrane (jedna od dve "osmice" se uvek spuštala da pomogne u defanzivnoj tranziciji).

Početak je bio pomalo "težak", timovi su ušli u meč sa previše respekta i borba se vodila mahom između dva kaznena prostora, gde je Partizan nešto više imao loptu u kontroli, ali je, baš kao i protiv Rumuna, teško dolazio do završnog pasa u poslednjoj trećini u udarca na gol, iako se Menig sasvim dobro kretao i "nudio" manevru u gotovo svakom napadu.

Kada je faza "respekta" prošla, meč je postao značajno žustriji i isprva su se snažni igrači Spartaka bolje snašli i dobrano zapretili u dve situacije, u kojima je jednom Nemanja Stevanović bio na visini zadatka, dok je drugi put sreća spasla crno-bele, jer lopta posle prekida i karambola u kaznenom prostoru - podila prečku.

Partizanove prilike, a nije ih bilo previše, bile su konkretnije i opasnije. Kada su crno-beli shvatili da će teško "provući" loptu ka napadaču kroz zgusnutu odbranu, vezisti su počeli da šalju direktne lopte preko odbrane i to je urodilo plodom.

Najavu promene rezultata je nagovestila prilika koju je pripremio Natho, sjajnim pasom preko defanzivaca ka Uroševiću, koji je centrirao na peterac ka Menigu, ali je odbrana rivala pravovremeno intervenisala.

Sledeća slična lopta Uroševića je napravila pravu pometnju u poslednjoj liniji Slovaka, pošto su Štetina i Prohazka očajno intervenisali i praktično ostavili loptu Menigu na petercu. Napadač je pogledao i pogodio dalji, gornju ugao - 1:0.

Pokušali su crno-beli još nekoliko puta na isti način, očito "napunjeni" samopouzdanjem i svesni slabe tačke Spartaka i sve je urodilo plodom u samoj završnici kada je još jedna direktna dijagonala završila iznad odbrane, kojoj se ovoga puta "uvukao" Aleksandar Lutovac prosledivši sjajan pas Ljubomira Fejse glavom u gornji desni ugao - 2:0.

Stolica je u nastavku promešao karte u poslednjoj liniji, ostavio je Jevtovića na klupi, zamenio ga je Siniša Saničanin, kome se u centralnom delu pridružio Filipović, dok je Šehović pomeren uz desnu aut- liniju, pa je samo Urošević ostao na svojoj poziciji.

Ostale linije trener crno-belih nije menjao i ta odluka mu se isplatila i igrački i rezultatski, nešto kasnije, jer je Partizan bio rival u tih prvih 15-tak minuta nastavka, sa potpunom kontrolom nad utakmicom i sjajnim tajmingom da dokusuri Spartak.

Treći gol je nagovestila dobra akcija i kombinatorika Meniga i Andradea, koji se posle pasa saigrača našao sam pred golom, ali je golman slovačkog tima izašao na vreme i skratio ugao prilikom šuta novajlije.

Već u jednom od sledećih napada, koji je bio školski primer ofanzivne tranzicije i kontre, Partizan je postigao novi gol. Bio je to 57. minut, crno-beli su oduzeli loptu rivalu ispred svog kaznenog prostora, gde je Fejsa provukao pas za Natha, Izraelac je sačekao Uroševića da se priključi, a on "produžio" pas ka Holenderu koji je sjajno centrirao spoljašnjim delom kopačke na drugu stativu ka Patriku Andradeu čiji volej je bio neuhvatljiv za golmana Spartaka - 3:0.

Ubrzo je Stolica podmladio tim Terzićem i momcima iz Omladinske škole - Baždarom, Vlahovićem i Petkovićem, kasnije i Staševićem, no, Partizan nije izgubio na ritmu. Štaviše, "podmladak" je, uz nekoliko starijih igrača, odgovorio zadatku, imao i neke dobre akcije i pokušaje i samo je gol nedostajao da i utisak o njima bude potpun, mada su i ovako položili test, kao i ceo tim uostalom.

Video: Predstavljanje Andradea: Otkrio zašto je izabrao Partizan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZALE GROBAR

    28. jun 2022 | 18:26

    Ne pamtim da je Partizan imao lošiju ekipu od ove. Nemamo krštenog igrača koji može praviti razliku.

  • Igor Grobar

    28. jun 2022 | 19:28

    Bravo Crno Beli!

  • GP

    28. jun 2022 | 18:54

    Onaj Andrade veze nema. Inace, Partizan igra veoma lose. Uprava napolje, Stolica napolje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA