≫ 

Lovrenova lekcija iz lojalnosti: "Pritiskali su me da odem, ali nemam ništa protiv Rusije"

Iako dolazi iz zemlje koja je otvoreno osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, hrvatski fudbaler sam sebi kroji sudbinu - ostao je veran je Zenitu

  • 1
Lazar Marković, Svadba Foto: Nikola Tomić

Hrvatska i Rusija diplomatski u ovom momentu ne idu "ruku pod ruku", tek je taj jaz veliki posle udara moćne vojne sile na Ukrajinu što je u našem komšiliku odmah dovelo do mera protiv najprostranije države sveta. Ratni haos je uticao na čitavu Evropu, utiče i na sport, posebno na sport u Rusiji koja se majčinski svih ovih godina odnosila prema hrvatskim profesionalcima.

Rat je doneo probleme za sve njih, po novim FIFA pravilima svi igrači koji su bili pod ugovorom sa ruskim klubovima mogli su da napuste lub bez ikakvih posledica. Mnogi su i iskoristili to pravo, ali ne i Dejan Lovren.

Hrvatski fudbaler je ostao lojalan Zenitu iako je, kaže, trpeo pritiske da ide iz ruskog kluba.

- Tada sam razgovarao sa Aleksanderom Medvedevim (generalni direktor Zenita, prim. aut) i odmah sam mu rekao da želim da ostanem u klubu. Potpisao sam na tri godine, imam još jednu po ugovoru - nije ostavljao dilemu Lovren u kritičnom momentu po sebe, porodicu.

Nije mu bilo lako, trebalo je odgurnuti od sebe sve uticaje da donese drugačiju odluku.

- Jasno je da situacja nije nimalo laka, ni za mene. Izvršili su pritisak na mene, neki ljudi su želeli da odem iz Zenita. Ne volim ništa što se dešava danas, ali niti sam ja tome doprineo, niti Zenit. Nemam ništa protiv Rusije, ovde sam uvek imao dobar prijem i stekao dobre prijatelje - pojasnio je Lovren zbog čega je ostao lojalan klubu.

Utakmica Francuska Hrvatska, fudbal Foto: AP/Tanjug

Bio je spreman da plati cenu nastavka karijere u Zenitu, nije mario za posledice, a jedna od njih je igranje samo u domaćim okvirima.

- Tužno je to, zaista ne mogu da razumem takvu odluku (eliminaciju Rusije i ruskih klubova iz svih takmičenja). Sport i politika bi trebalo da budu odvojeni jedno od drugog. Tako su kaznili mnoge sportiste, ne samo fudbalere. Čak i paraolimpijce koji su svoj život posvetili Olimpijskim igrama nisu dali da se takmiče. Vidmo da je po sredi politika dvostrukih standarda, ali mi tu ništa ne možemo da uradimo - poručio je Lovren koji je van terena već izvesno vreme zbog povrede.

- Polako se vraćam, trenriam sa loptom, za desetak dana sam sa timom, biću u formi. iza mene je teška povreda, ista kao i pre deset godina kada sam bio u Lionu. Tada mi je trebalo 3-4 meseca za oporavak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIONIR

    29. jun 2022 | 20:14

    Bravo Lovrene, isto su tako fasisti izbacili Yugoslaviu sa takmicenja kad je Osim bio trener i ubacili Dance.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA