≫ 

Saznajemo: Svetozar Marković se vratio u Partizan!

Olimpijakos na kraju pustio defanzivca u Humsku

  • 8
Sveta Marković

Foto: Telegraf.rs

Kako je Telegraf pre nekoliko meseci i najavio, Svetozar Marković (21), novo je pojačanje Partizana, samo ne u zimskom, kako je isprva bilo planirano, već u letnjem prelaznom roku. Crno-beli su posle mučnih pregovora, strpljenja i igre nerava konačno našli zajednički jezik sa kolegama iz Olimpijakosa, pa centralni defanzivac stiže u Humsku pošto je Partizan otkupio njegov ugovor. Marković se obavezao na četvorogodišnju vernost crno-belima.

Završnica zimskog prelaznog roka u Srbiji i Grčkoj donela je igru nerava dve strane, u kojoj su čelnici Olimpijakosa, nameravali da se reše Markovića, čekali novac i konkretnu ponudu iz Partizana, dok su sa druge strane rukovodeći ljudi u Humskoj, svesni da su u boljoj pregovaračkoj poziciji taktizirali i otezali, primoravajući drugu stranu da dođe do svršenog čina. Na kraju, kockice se nisu složile, ali tužba igrača koji je teretio grčkog velikana za mobing slutila je na srećan kraj za njega i Partizan.

Olimpijakos i Marković odavno nisu na istim talasnim dužinama, fudbaler je bio primoravan da prihvati pozajmicu ili transfer koji su, smatrao je, bili loši za njegovu dalju karijeru, pa je sankcionisan ranim jutarnjim treninzima, na koje je odgovorio sedmodnevnim "nestankom" iz Atine.

Tužio Grke za mobing

Svetozar Marković, FK Olimpijakos

Foto: Focus Images / ddp USA / Profimedia

 

U međuvremenu, jaz između dve strane je dodatno produbila činjenica da je Marković podneo tužbu protiv Olimpijakosa zbog mobinga, smatrajući da je izložen psihičkom maltretiranju, treniraju u ranim jutarnjim časovima, kako bi prihvatio opcije za promenu sredine koje mu je nudio grčki klub.

Upravo ta tužba je, ispostaviće se kasnije, samo ubrzala proces rastanka, Partizanu dala mogućnost da očajne čelnike kluba iz Pireja drži u šaci i praktično diktira uslove, a Marković je time postao prvi igrač u istoriji koji je tužio Olimpijakos.

Tikva je još tada u potpunosti pukla, bilo je jasno da grčki velikan i srpski štoper više nikada ne mogu ruku pod ruku. a kada je priča stigla do Beograda, Partizan i tadašnji trener Aleksandar Stanojević nisu dugo čekali, jer je pozajmica Markovića iz prošle sezone bila pun pogodak za obe strane.

Kontakt je uspostavljen, trener je želeo svog najboljeg igrača iz protekle sezone, sam igrač je želeo kod trenera koji mu je "udahnuo" fudbalski život i samo je Olimpijakos bio "višak" i prepreka do drugog povratka Markovića u klub. Svestan da se bliži kraj saradnje sa Grcima, igrač je još ranije napustio Grčku, vratio se u Beograd i posvetio treninzima sa kondicionim trenerom Andrejom Milutinovićem čekajući konačan epilog.

Poznato je da su Grci teški pregovarači, gotovo nepodnošljivi, a pogotovo desna ruka vlasnika Olimpijakosa - Evengelosa Marinakisa, inače pravnica po struci - Lina Soluku, jer je znala je u prošlosti da zagorča život Partizanu, iako su dva kluba naizgled dobro sarađivala.

Evangelos Marinakis

Evangelos Marinakis, gazda Olimpijakosa; Foto: Marko Jovanović

 

Međutim, upravo kao i kada je Marković pozajmljivan, čekao se završni čin zimske "pijace", trenutak kada Olimpijakos ima samo dva rešenja: da ostavi nezadovoljnog igrača, koji sedi na tribinama i da ga plaća ili, pak, da ga pusti gde želi, reši se plate i izvuče bar neku korist.

Izbor je, naoko, bio lak, međutim, proces pred CAS se otegao nekoliko meseci i iz dana u dan su kružile nove informacije, a Grci, čvrsto rešeni da sakriju tužbu igrača, nisu popuštali ni za jotu. Morali su i u Partizanu da budu strpljivi, jer “pat pozicija” nikome nije donela ništa dobro, samo igru nerava. Na kraju, strpljenje se napokon isplatilo.

Pride, jer se radi o igraču koji ima samo 21 godinu i koji, uz pravilan rad i sazrevanje, može da donese i rezultat i finansijski benefit u budućnosti od eventualnog transfera, tako da posao crno-belih značajno dobija na težini.

Prerani odlazak u Grčku

Svetozar Marković

Foto: Privatna arhiva

 

Podsetimo, Marković je leta 2019. godine napustio crno-bele i potpisao petogodišnji ugovor sa grčkim velikanom, koji je za njega isplatio obeštećenje od 1.500.000 evra, plus 10 odsto od dalje prodaje. Ipak, štoper se nije snašao u jakoj konkurenciji, pa je pozajmljen Larisi, u kojoj je upisao 13 mečeva, a potom je prošlu sezonu proveo na novoj pozajmici i to upravo u Partizanu, u kome se vratio u fudbalski život i vratio na velika vrata u Grčku.

Međutim, posle solidnog početka ponovo je pao u zapećak, klub iz Pireja je pokušao da ga se reši prodajom ili pozajmicom (Anortozis Famagusta), što je igrač odbio insistirajući da se vrati isključivo u Humsku, što je na kraju i realizovano.

Video: Ilija Stolica o Andradeu: Njegov kvalitet je neosporan, vrlo brzo se uklopio

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZALE GROBAR

    1. jul 2022 | 22:28

    Dobro došao u NAJVEĆI KLUB NA BALKANU, idemo PARTIZANE breeeeeeee, suze za opajdaru.

  • Uros

    1. jul 2022 | 20:13

    Nista od njega, otisao sa 18, nije imao minute i sad opet na kaljenje u Partizan..

  • Ficko

    1. jul 2022 | 21:18

    Dobro dosao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA