≫ 

Gej fudbaler se boji da ide u Katar: "Reprezentacija je čast, ali ne bih rizikovao život"

I da ga selektor pozove za Svetsko prvenstvo, Kavaljo bi porazmislio da li bi išao u zemlju u kojoj vladaju šerijatski zakoni

  • 1
Džoš Kavaljo Džoš Kavaljo levo u žutim dresu Foto: profimedia.rs

Australijski fudbaler Džoš Kavaljo, osim što se nesumnjivo radi o solidnom igraču, reprezentativnom kalibru, nedavno je postao ppoznat i po tome da je prvi aktivni profesionalni fudbaler koji se javno deklarisao kao homoseksualac. Iako nije reprezentativac, ovaj 22-godišnji levonogi igrač je izjavio da bi ga svakako bilo strah ići na Svetsko prvenstvo u Kataru jer je "čitao kako tamo gejevima preti smrtna kazna".

O toj je temi pričao i za "Sky Sports".

- Bila bi mi čast predstavljati Australiju na Svetskom prvenstvu, ali zakoni u Kataru su šokantni. Želim napraviti nešto zbilja dobro u svojoj karijeri. Uvek sam sanjao da ću igrati za svoju zemlju na Svetskom prvenstvu, ali ne želim rizikovati život - rekao je Kavaljo u razgovoru za "Sky Sports".

Katar jeste država koja ima rigorozne zakone prema homoseksualcima, ali za vreme trajanja Mundijala, kako je više puta rečeno od tamošnjih zvaničnika, garantuje sigurnost homoseksualcima, kako fudbalerima tako i navijačima koji se boje dolaska u tu zemlju na Svetsko prvenstvo u novembru. Tako je barem nedavno rekao izvršni direktor organizacijionog odbora Naser Al Kater za "CNN".

Šerijatski zakoni propisani su samo za lokalno stanovništvo, dok su za strance javni izlivi istospolne ljubavi kažnjivi zatvorom.

- On je dobrodošao u Kataru, pozivamo ga da dođe i vidi, čak i pre Svetskog prvenstva. Niko se ovde ne oseća ugroženo ni nesigurno - poručio je Al Kater.

Prema studiji iz 2019. godine, Katar je proglašen drugim najopasnijim odredištem na svetu za ljude alternativnih oblika seksualnosti, ali Al Kater tvrdi da je takva percepcija nepoštena.

- Ona je poslednjih godina čak i lošija, bez obzira na to koliko se država Katar trudila da ubrza napredak. O tome se uopštee ne govori - rekao je šef organizacije Mundijala

Svetsko prvenstvo u Kataru igraće se od 21. novembra do 18. decembra  na najmanjem području u istoriji, na kojem će najveća udaljenost među stadionima biti 55 kilometara. Svi su, naime, smešteni u samom gradu Dohi ili na njegovoj periferiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    30. jun 2022 | 18:45

    Sto se bojis ako ides da igras fudbal,a za ono,u Kataru ide glava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA