≫ 

FIFA u Kataru uvodi najmoderniju tehnologiju, ofsajd greška neće biti moguća na Mundijalu!

Posle uspešnih testova Svetska fudbalska federacija staviće u upotrebu najsavremeniji oblik nadzora nad svim spornim situacijama u igri

  • 3
ofsajd pozicija Foto: twitter/DeadlineDayLive

Predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru biće, prema svemu što se može čuti i što se najavljuje, drugačije od svih prethodnih (najviše po tome što je na kontroverzan način Katar dobio domaćinstvo, ali to je posebna tema) - i po tehnologiji praćenja utakmica i "hvatanja" spornih pozicija koje će biti integrisana kao sastavni deo sudijskog "alata".

FIFA je u petak "na sva zvona" objavila da će VAR sistem biti podignut na još viši nivo tako što će biti unapređen novim tehnološkim rešenjima koja bi trebalo da totalno minimiziraju sudijske greške. Arbitri (oni od krvi i mesa) će u tom smislu imati pomoć u vidu 12 namenskih kamera koje će biti instalirane na unutrašnjoj strani krova svakog stadiona u Kataru i biće povezana se već postojećim VAR sistemom.

Osnovna uloga kamera je praćenje lopte i do 29 tačaka svakog pojedinačnog igrača, 50 puta u sekundi, u svakom momentu izračunavajući njihovu tačnu poziciju na terenu. Pomenutih 29 prikupljenih tačaka podataka podrazumeva praćenje svih udova i ekstremiteta koji su relevantni za signalizaciju ofsajda.

Takođe, izuzetno važnu ulogu u ovom kompleksnom sistemu imaće i lopta, jer će se zahvaljujući ugrađenom senzoru obezbediti dodatni vitalni element za detekciju najmanjih ofsajd pozicija. Takozvani senzor "inercijske merne jedinice" (IMU) biće postavljen unutar lopte, u samom centru, i slaće podatke o samoj poziciji lopte u video sobu 500 puta u sekundi, i time će se omogućiti veoma precizno detektovati tačke udarca lopte od strane igrača.

Nova tehnologija kao vrhunac preciznosti doneće gledaocima prikaz sporne situacije prethodno detektovane od strane sudija i VAR-a, i to u 3D formi, što će biti najbolji mogući pregled ofsajd pozicije koja je bila predmet analize. Trodimenzionalni snimak ofsajd pozicije će odmah moći da vide svi gledaoci na stadionu na video bimu ali i navijači širom sveta na TV ekranima u direktnim prenosima mečeva.

Rad "poluautomatizovane tehnologije" detektovanja ofsajda uspešno je testirana na brojnim FIFA turnirima, uključujući Arapski Kup i FIFA Svetsko prvenstvo 2021. godine. Tokom test faze nova tehnologija je bila podrška arbitrima pomažući im da donesu tačnije odluke o ofsajdu u kraćem vremenskom periodu.

Podaci prikupljeni tokom onlajn i oflajn testova analizirani su i potvrđeni od strane vodećih svetskih tehnoloških kompanija specijalizovanih za ovu vrstu inovacija.

Nekadašnji najbolji svetski arbitar, čuveni Pjerluiđi Kolina, sada šef sudijskog odbora pri FIFA, izrazio je zadovoljstvo što će nova tehnologija zaživeti u Kataru i što će pomoći da se donose još ispravnije odluke nego do sada.

- Videli smo da je VAR već imao veoma pozitivan uticaj na fudbal i vidimo da je broj velikih grešaka već dramatično smanjen. Očekujemo da nas "poluautomatska" ofsajd tehnologija može odvesti korak dalje. Svesni smo da ponekad proces provere mogućeg ofsajda traje predugo, posebno kada je ofsajd mali. Ali ovde na scenu stupa napredna tehnologija detekcije ofsajda - da ponudi brže i tačnije odluke. Testiranje je bilo veliki uspeh i uvereni smo da ćemo u Kataru imati veoma važan "alat" za podršku koji će pomoći sudijama i pomoćnim sudijama da donesu najbolju i najispravniju odluku na terenu. Znam da je neko to nazvao "robot za ofsajd" ali on to nije. Sudije i pomoćni arbitri su i dalje odgovorni za odluku na terenu za igru - izjavio je Kolina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    1. jul 2022 | 11:57

    Danas na stadionu, sutra na ulici. Vaš Veliki brat.

  • Predrag

    1. jul 2022 | 17:07

    Na kraju će tehnika da uništi draž fudbala - neće biti razloga za ono slatka sporenja jeste-nije koja su se godinama prepričavala o velikim susretima.Ko bi pominjao zlostećnog Dinsta da je bilo tehnike na susretu Jugoslavija-Italija na Olimpijskim igrama u Italiji da je bilo tehnike a pominje se i danas,posle 50 godina?

  • Njegos

    2. jul 2022 | 08:37

    Ofsajd, je bio i ostace najglupo pravilo u fudbalu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA