≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto Srbija nema Superkup u fudbalu i da li će ga konačno dobiti?

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Razgovaraćemo uskoro na ovu temu", poručio je za naš portal Miodrag Žuća Janković - predsednik Takmičarske komisije FSS

  • 19
Fudbal finale Kup Srbije  Crvena zvezda Partizan Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Englezi njime otvaraju sezonu, Italijani i Španci ga uveliko igraju van granica svoje države i zarađuju na tome, dok su Hrvati posle tri godine ponovo uveli Superkup - takmičenje koje nikako da zaživi u srpskom fudbalu!

Zašto? Pitanje koje se postavlja godinama unazad, a na koje malo ko može da ponudi konkretak odgovor. Daleko od toga da ideja nije postojala, činilo se čak i da je bila blizu realizacije, ali...

- Ranijih godina imali smo pokušaje da se održi Superkup, ali problem su bili termini. Takav slučaj je i ove godine. Međutim, razgovaraćemo uskoro na ovu temu kada je u pitanju moguće uvođenje Superkupa od sledeće sezone. Otvorena je mogućnost da se igra. Ta odluka se donosi na nivou Saveza - rekao je kratko za Telegraf Miodrag Žuća Janković, predsednik Takmičarske komisije FSS.

Nije ta ideja Superkupa, takmičenja u kom se za trofej bore šampion i osvajač Kupa Srbije, zapadala u "slepu ulicu" samo u novijoj istoriji srpskog fudbala. Jednostavno, ni za vreme bivše Jugoslavije "bežalo" se od ovog meča.

Tako smo u prošlosti imali samo tri utakmice Superkupa koje su odigrane 1969, 1971. i 1989. godine. U prva dva navrata pehar je osvojila Crvena zvezda. Najpre protiv Dinama kao aktuelni šampion (4:1, 2:1), a zatim i kao osvajači Kupa protiv šampiona Hajduka (4:2, 1:0).

Poslednje izdanje Superkupa dobio je Partizan koji je kao osvajač Kupa savladao Vojvodinu psole boljeg izviođenja jedanaesteraca (2:2, 5:4) sada već davne 1989. godine.

Nekih 20 godina kasnije, u srpskom fudbalu se ponovo rodila ideja o odigravanju Superkupa Srbije - i to u inostranstvu.

- Ideja o Superkupu rodila se pre godinu dana, ali je još uvek u fazi razrade i o njoj ćemo konkretnije pričati tek na kraju sezone. Ideja je da se potpiše ugovor sa generalnim sponzorom, televizijom, a još smo u nedoumici da li bi se meč igrao samo u dijaspori ili u našoj zemlji. Ideja se razrađuje, imamo dovoljno vremena - rekao je u novembru 2009. tadašnji generalni sekretar FSS Zoran Laković.

Zatim smo u junu 2015. godine dobili zvaničan predlog kalendara Zajednice superligaša da se 11. jula iste godine odigra duel Superkupa između Partizana i Čukaričkog. Isti, naćalost, nikada nije odigran.

Potom se priča oko Superkupa povela i godinu dana kasnije. Zvezda je bila šampion i u tom trenutku joj se nije dopala ideja.

Da li ste za uvođenje Superkupa u fudbalu?

Glasajte

- Nije se igrao ni dosad, ne znam zašto bi se sad igrao. I neozbiljno bi bilo da neko sad to traži od nas, a da ranije nije uvršten u kalendar obaveza. Mi smo šampioni, okrećemo se drugim obavezama - rekao je tada sportski direktor crveno-belih Blažo Raosavljević, dok je njegov kolega iz Partizana, Ivica Iliev, bio nešto umereniji:

- To može da bude lepa pozivnica navijačima pred početak sezone, ali i dobar pokazatelj recimo kako su šampion države i osvajač kupa odradili letnji prelazni rok. Ipak, nismo u situaciji kao klubovi iz jakih liga, koji imaju duže pauze nego što mi imamo.

Novi šampionat Srbije kreće već za vikend, takmičenje u Kupu je do sada počinjalo u oktobru (sada verovatno ranije zbog Mundijala u Kataru), a nadamo se da će čelni ljudi FSS u međuvremenu uspeti da se dogovore za naredno leto i uspeju što mnogi pre njih nisu - da ožive Superkup!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    7. jul 2022 | 19:27

    Znaci zvezda protiv zvezda? 🤣🤣🤣

  • 534

    7. jul 2022 | 19:35

    Crvena Zvezda - Crvena Zvezda 2:1

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    7. jul 2022 | 20:08

    Не треба започињати јер би Звезда играла пеотив себе, еееевентуално, случајно против 32 загорске. А ко гарантује да не би побегли као и њихове баскетбалије...реално, нема сврхе...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA