≫ 

Superliga kreće na pogon kladionice: Zvezda i Partizan se opet sve pitaju za titulu, ostalima mrvice

Počinje sezona koja nas neće naterati da promenimo mišljenje o domaćem elitnom takmičenju

  • 8
Fudbal Superliga Srbije Foto-montaža: MN Press, Superliga.rs

Najbolje srpsko fudbalsko takmičenje startuje u petak utakmicom Voždovac - Novi Pazar (20) i prilično smo sigurni da je pred nama još jedna takmičarska monotonija u kojoj se sve može naslutiti kao što se da naslutiti da će pasti mrak i svanuti jutro. Kažu oni skloni euforiji istorijska sezona, jer najuspešnijem srpskom klubu tojest šampionu donosi najveće evropske benefite ikada, ali da li je to zaista tako.

Istina je negde između. Prvak će direktno u Ligu šampiona, drugoplasirani u kvalifikacije za Ligu šampiona, trećeplasirani može bez kvalifikacija ugrabiti grupu evro takmičenja, i to je zaista sjajna stvar, ali nije sjajna stvar što će za najviše pozicije jedini konkurenti biti Zvezda i Partizan ili Partizan i Zvezda, a ne neki treći klub.

Jer treći klub, u takmičarskom smislu borbe za tron, praktično ne postoji.

Postoji samo broj klubova koji služe da Zvezda i Partizan imaju ligu. Postoje radi večitih. Neizvesnosti oko toga ko će na vrh, dakle, nema. Ostali neka se poređaju jer je konstalacija snaga u domaćim fudbalskim odnosima jednostavno takva da se beogradski veliki pitaju za sve, bilo kad i bilo gde, da tu nema ni promil prostora za iznenađenja. Prethodna sezona koja je donela istorijski bodovni jaz između večitih i ostatka lige je siguran znak u kom pravcu ide domaći šampionat.

FK Crvena Zvezda - FK Voždovac Foto: MN Press

Sve je već nacrtano. Tako je već godinama.

Jedino što je drugačije ove sezone je finansijer lige, više to nije kineska kompanija koja je organizaciji ionako donela samo "kikiriki", sad je to renomirana kladionica koja je u Superligi videla partnera da se još čvršće pozicionira na domaćem nebu. Da društveno odgovorno pomogne da se takmičenje odvija nesmetano. Našli su se fudbalu kad niko nije. Zlonamerni će u povezanosti kladionice i fudbala videti nešto što se ne sme, ali to je globalni trend. Od nečega se mora živeti. Lopta se mora kotrljati, i tako će biti sve do 13. novembra - datum koji će svi ljubitelji fudbala u nas jedva čekati da dođe. 

Tad na snagu stupa prekid Superlige zbog priprema za Mundijal u Kataru i trajaće sve do 11. februara naredne godine što će naravno biti najduža pauza kojoj ćemo svedočiti. Tada ćemo svi živeti za piksija i Orlove, a onda od sredien februara se vratiti na domaći teren i gledati domaću ligu koja ne daje nijednog reprezentativca za nacionalni tim.

Tekuća SLS završiće se 21. maja, posle čega slede utakmice baraža za opstanak 27. i 31. istog meseca. Finale kupa Srbije odigraće se 28. maja i biće ove sezone primamljiviji za sve učesnike jer donosi i veće novčane nagrade - pobedniku 10.000.000 dinara.

Zvezda ima sve i hoće još, Partizan bi da sruši san komšijama

Petostruki uzastopni šampion Crvena zvezda želi to da bude i šesti put zaredom. Sa Marakane žele nastavak hegemonije u svakom smislu u domaćim okvirima, samo takvi tonovi dopiru iz Ljutice Bogdana, toliko da drugi (čitaj Partizan) ne dobiju ni gram šanse da preotmu tron vladaru domaćeg fudbala. Za crveno-bele je ova superligaška sezona ona koju su silno čekali da se desi, za koju su se sami izborili, jer sada preko nje direktno, a ne samo preko euro kvalifikacija mogu u Ligu šampiona.

Stoga valja očekivati najbolja izdanja, maksimalan napor ekipe iz Ljutice Bogdana upravo u okršajima sa rivalima u Superligi. Evropa će, naravno, i dalje biti najveći fokus za Kataija, Ivanića, Dragovića i družinu, od ove sezone jaču za renomirana pojačanja Kangvu i Bukarija čije prisustvo u timu obećava i brzinu više i kvalitet više u odnosu na prethodnu sezonu.

Partizan će, sa druge strane, morati da se zadovolji ulogom drugog favorita za titulu i iz prikrajka vrebati tron kao i prethodne sezone kada se sapleo i prosuo prednost od pet bodova ispred komšija. Otišao je trener Stanojević, došao Stolica, ali i nekolicina pojačanja solidne reputacije pa je početni navijački pesimizam posle velikih tumbanja, zamenio umereni optimizam kada je reč o napadu na titulu. U Partizanu su svesni da ispred sebe imaju borbu za diraktan plasman u Ligu šampiona i silan novac na talonu koji ide sa privilegijom ulaska u evropsku elitu - prilika koja se ne ukazuje svaki dan.

A ostali? Neka samo budu najbolji, najborbeniji, najmotivisaniji i najpošteniji protiv "večitih", neka poštuju sebe kada se potuku sa beogradskim velikanima, i biće to sasvim dovoljno da se neke stvari pokrenu sa mrtve tačke. Barem kada su oni u pitanju.

Neka igre počnu!

Superliga, 1. kolo

Petak

Voždovac - Novi Pazar 20

Subota

Čukarički - TSC 20

Javor - Partizan 20

Mladost - Spartak Subotica 20

Nedelja

Crvena zvezda - Radnički Niš 20

Radnik - Mladost GAT 20

Vojvodina - Napredak 20

Ponedeljak

Kolubara - Radnički 1923 20

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    7. jul 2022 | 20:06

    zvezda za titulu a partizan za drugo mesto

  • Provincija

    7. jul 2022 | 20:43

    Kreće najgora liga na svetu.

  • coach

    7. jul 2022 | 22:26

    Treba neki Akrkan koji ce napraviti neki Obilic; da bude malo zanimljivije. Hahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA