≫ 

Legenda Partizana prekinula ćutanje posle 30 godina: Ispovest Predraga Spasića o Realu: Mislio sam da se šale!

Za njega pričaju da je bio najgore pojačanje u istoriji kraljevskog kluba

  • 13
Predrag Spasić Foto: MN Press

Nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije i bivšeg igrača Partizana, Predraga Spasića, mnogi pamte po tome da je jedan od najvećih promašaja u istoriji Real Madrida. Imao je nadimak "Agent", jer je "hapsio" protivničke igrače, ali ga nije opravdao u najslavnijem fudbalskom klubu.

Legenda kaže da je direktoru Real Madrida Ramonu Mendozi 1990. godine poslat snimak sa večitog derbija kako bi mogao da se uveri u kvalitete Dejana Savićevića, ali je njemu za oko na toj utakmici zapao Predrag Spasić. Međutim, odustao je tada od potpisa, jer mu je delovao kao tridesetogodišnjak, jer je bio ćelav i čudne građe... Međutim, nekoliko meseci kasnije, Spasić je bio deo reprezentacije Jugoslavije u čuvenom duelu protiv Španije na Svetskom prvenstvu u Italiji. Mendoza je bio na licu mesta i konaačno je prelomio da ga dovede, ali nakon što je proverio da ima 25 godina, a ostalo je istorija.

Danas se Spasić uvek pomene kada se neko pojačanje Reala ne pokaže u najboljem svetlu i kada se prave poređenja ili timovi sastavljeni od najvećih promašaja kraljevskog kluba. Poslednji put je to rađeno zbog Luke Jovića.

Predrag Spasić je čak 30 godina bio u medijskoj ilegali, vratio se u rodni Kragujevac i živeo daleko od očiju javnosti. Odlučio se na to jer su mediji u Španiji bili nemilosrdni prema njemu, pa čak su i danas u ovim podsećanjima, ali je sada u razgovoru sa Nebojšom Petrovićem u okviru rubrike "mojih top 11", gde bira idealnu startnu postavu od igrača kojima je igrao, konačno progovorio za medije.

Predrag Spasić Foto: MN Press

On je opisao i kako je "sklonjen" iz reprezentacije Jugoslavije i precrtan preko noći za sva vremena.

- Debitovao sam za reprezentaciju protiv Švajcarske u avgustu 1988. godine. Slavili smo sa 2:0 golovima Radmila Mihajlovića i Vladislava Đukića, dobro sam čuvao Kubilaja Turkilmaza i već na startu stekao veliko poverenje Ivice Osima. Naredne tri godine nisam propustio nijednu utakmicu najboljeg državnog tima. Nanizao sam 31 nastup, povezao dva kvalifikaciona ciklusa i odigrao maksimalnih 480 minuta na Svetskom prvenstvu u Italiji. A onda su me preko noći precrtali za sva vremena. U finišu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, morao sam zbog dva žuta kartona da propustim meč u Beču protiv Austrije. Posle toga nikada više nisam dobio poziv u reprezentaciju.

Predrag Spasić Foto: MN Press

Kada je u pitanju idealni tim, Spasić je odabrao sledeću postavu:

Golman: Goran Pandurović (Partizan)

OdbranaMiodrag Savić (Radnički Kragujevac), Gordan Petrić (Partizan), Dragoljub Brnović (Partizan), Ćendo (Real Madrid)

Vezni red: Dragan Stojković Piksi (reprezentacija Jugoslavije), Fernando Jero (Real Madrid), Mičel (Real Madrid)

Napad: Miloš Bursać (Marbelja), Roman Koceski (Osasuna), Milko Đurovski (Partizan)

Trener: Ivica Osim

Posebno je izdvojio Piksija sa kojim je bio cimer u reprezentaciji i za koga kaže da je napravio sjajnu atmosferu pred Mundijal u Kataru sada kao selektor.

- Piksi i ja smo bili jedini Srbi u Osimovom timu na Svetskom prvenstvu u Italiji, čak i cimeri u jednom periodu. Mnogo sam ga poštovao kao lidera reprezentacije i smatram ga najboljim našim igračem svih vremena. Ulivao je celoj ekipi ogromno samopouzdanje, znali smo da u svakom trenutku možemo da se oslonimo na njegove vanserijske kvalitete. Nije se plašio da preuzme odgovornost, da podvikne kad ne ide. Golovi protiv Španije su potezi umetnika. Napravio je sada odličnu atmosferu u reprezentaciji, igrači ga poštuju i slušaju, nacija mu veruje i svi jedva čekamo utakmice u Kataru. Dobro je što prvo igramo protiv Brazila. I mi smo u Italiji startovali protiv najjače reprezentacije u grupi, pa dogurali među osam najboljih. Samo se nadam da ovaj Kamerun nema ništa zajedničko sa onim Milinim iz 1990. godine.

Predrag Spasić Foto: MN Press

Opisao je i kako je došlo do transfera u Real Madrid, za koji je isprva mislio da se neko šali sa njim.

- Predsednik Mendoza je bio u Italiji 1990. godine i pratio sve utakmice na Svetskom prvenstvu. Mnogo sam mu se dopao i kada je sreo Zečevića i Ćurkovića u Cirihu na žrebu za evro-kupove, zakazao je sastanak u Rimu. Ja sam u to vreme bio na odmoru, Zeka me je pozvao telefonom i rekao mi da se hitno vratim u Beograd jer treba da završimo neki važan posao. Nije mi bilo ni na kraj pameti da je reč o Realu. Dojurio sam na stadion i kada sam čuo o čemu se radi, mislio sam da se šali. Otišao sam kući i rekao ženi: "ovi me zezaju". Sutradan smo otputovali za Madrid i sve je bilo završeno vrlo brzo. Da je duže trajalo, nešto bi se sigurno iskomplikovalo. Organizovali su promociju, prošetali me trofejnom salom, dali mi da žongliram, bocnuo sam loptu dva-tri puta i šutnuo je nebu pod oblake. Da skratim muke. Razmišljam u sebi: "nisam došao ovde da pimplujem, nego da uklizavam i brijem". Uselio sam se u apartman koji je koristio Dražen Petrović, dali su mi klupski " reno 21". Sve je bilo kao u snu, do tog prokletog autogola protiv Barselone - kaže Spasić.

Posebno se prisetio tog bolnog momenta i autogola protiv Barselone, kada mu je ceo stadion skandirao ime u pogrdnom smislu.

- Meni ni dan danas nije jasno kako sam dao taj autogol. Golman Jaro se javio da će izaći na centaršut, ja sam loše postavio glavu i umesto da izbacim loptu u korner, ona je završila u mreži. Ceo stadion je skandirao moje ime u pežorativnom smislu i to mi je najbolniji trenutak u karijeri. Tu je definitivno završena moja priča sa Realom, jer je predsednik Mendoza posle utakmice insistirao kod trenera Tošaka da me više ne stavlja u tim. Čak je u nekim intervjuima aludirao da sam namerno postigao autogol, verovatno pod pritiskom javnosti.

- Nisam gubio nadu i dolazak Radomira Antića u finišu sezone uspeo je nekako da me vrati iz mrtvih. Rekao sam mu da od dolaska u Madrid nisam imao normalne pripreme. Dao mi je dve nedelje da se spremim i obećao mi da ću igrati sve utakmice do kraja sezone. Tako je i bilo. Preporodio sam se i u dva navrata biran u idealan tim španskog prvenstva. Namestilo se da poslednju utakmicu u dresu Reala odigram u pretposlednjem kolu protiv Barselone. Pobedili smo sa 1:0, dobro sam čuvao Salinasa i domaća publika me je ovacijama ispratila u svlačionicu. To mi je bila najlepša moguća satisfakcija za sve što sam doživeo pod vođstvom Tošaka, Di Stefana i Kamača. Realu sam kasnije kao član Osasune dao gol, što mi je takođe veoma prijalo, bez obzira na ubedljiv poraz u toj utakmici - istakao je Predrag Spasić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I

    11. avgust 2022 | 16:59

    Mnogo si više igrao u Realu nego Jović....

  • Bata

    11. avgust 2022 | 16:58

    Srpski ,,Brigel,, imao je srce veće od Avale,pričali pozitivno ili ne o njemu kao igraču,sada i nije mnogo bitno,jer mu u biografiji piše da je igrao u Partizanu i Realu iz Madrida,tako da njegova pokolenja mogu biti ponosna na njega

  • nesha

    11. avgust 2022 | 17:38

    Najveći promašaj Reala pored Perice Ognjenovića???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA