≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Sve o meču Partizan - Hamrun: Crno-beli za spas sezone, koeficijente, novac i pojačanja

Vreme čitanja: oko 6 min.

Tim iz Humke je apsolutni favorit za prolaz dalje i sve sem toga bi bila prava katastrofa

  • 26
FK Partizan, FK Hamrun

Ilustracija: Telegraf

U normalnim okolnostima plasman Partizana u neko evropsko takmičenje, preko predstavnika sa Malte, trenirao bi se kao poklon "Više sile" na žrebu i verovatno puko odrađivanje posla do zacrtaog cilja. U situaciji gde crno-beli vidaju rane posle pet vezanih neuspeha, eliminacije od nešto malo jačeg kiparskog takmaca AEK-a, smene trenera, nervoze navijača i činjenice da ih je sezona "dočekala" potpuno nespremne usled nerada tokom priprema, pred klubom iz Humske i novim šefom stručnog štaba Gordanom Petrićem je - teška misija.

Hamrun, sa kojim će srpski vicešampion večeras odmeriti snage u Humskoj, možda je idealan za novo "bildovanje mišića" posle pobede nad Mladošću GAT, ali se, bez obzira na razliku u kvalitetu, nikako ne sme podceiti, jer Partizan u trenutnoj situaciji jednostavo nema luksuz da bilo koga od rivala gleda sa visine. Pobeda je potrebna kao hleb nasušni, a od plasmana u Ligu konferecija zavise i novac i pojačanja i dalji rasplet cele sezone...

Kakav ishod očekujete na meču Partizan - Hamrun?

Glasajte

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Meč između Partizana i Hamruna se igra večeras od 21 čas na stadionu u Humskoj, uz direktan TV prenos na Aremi sport Premium 1 i RTS 1. Usled kazne UEFA zbog propusta u organizaciji na meču sa AEK, kapacitet stadiona crno-belih će biti smanjen za 2.000 mesta.

Ko sudi meč sa Hamrunom

Filip Glova, sudija

Sudija Filip Glova; Foto: MN Press

Slovački aritar Filip Glova deliće pravdu na meču crno-elih i kiparskog predstavnika. Glova nije nepoznat Partizanu, s obzirom da je delio pravdu i u poslednjem meču grupne faze Lige Evrope 2019. godine su crno-beli slavili sa 4:1 protiv Astane.

Slovak je sreću doneo i selekciji Srbije, pošto su s njim na centru savladali Mađare (0:1), kao i Katar (4:0) u prošlogodišnjem prijateljskom duelu, a lepa sećanja na Glovu imaju i u Crvenoj zvezdi, jer je slovački arbitar bio glavni sudija na gostovanju u Belgiji, gde su crveno-beli u grupnoj fazi Lige Evrope savladali Gent 2:0.

U kakvom raspoloženju timovi dočekuju duel

FK Partizan

Foto: Miroslav Todorović / FK Partizan

Stresne nedelje je iza sebe ostavio Partizan, nanizao pet neuspeha, eliminisan je od AEK u kvalifikacijama za Ligu Evrope, igrači su potom doživeli torturu sa navijačima, koja im je dodatno "vezala noge", smenjen je trener, stigao je novi - Gordan Petrić i uspeo u prvoj utakmici da zaustavi poniranje. Daleko do toga da je bilo sjajno, mučili su se crno-beli i protiv Mladosti GAT, ali je gol Svetozara Markovića u 95. minutu doneo tračak nade da i tim mogao da izađe iz krize.

Hamrun je dobra prilika da se neke stvari isprave, mada ne treba očekivati ni čuda, neku lepršavu partiju, jer je Petrić tek stigao, odradio svega nekoliko treninga, a "more" je stvari koje valja ispraviti, dovesti u red, utegnuti da i to bio Partizan na koji su navijači navikli. Za početak je bitan prolaz u Ligu konferencija, posle toga sve po redu...

Sa druge strane, Hamrun je iznenađujuće stigao do plej-ofa Lige konferencija tako što je eliminisao Alaškert iz Jerevana, potom Velež iz Mostara, na kraju i favorita Levski iz Sofije, posle penala. Maltežai su slavili u četiri od šest utakmica što svakako poziva na oprez, tim pre što se ne radi baš o "ribarima i konobarima", kako naša javnost voli da "pohvali", već o timu koji je sasvim solidan i očito sposoban za iznenađenja.

Zdravstveni bilten

Jedan od problema Partizana od početka sezone svakako su povrede igrača, kao posledica priprema za takmičenje. Crno-beli su na prethodnom meču u Novom Sadu bili bez nekoliko prvotimaca, pa je klupa bila popunjena goloradim momcima iz škole, za Hamrun je sitaucija bolja za Kvisija Meniga, dok su van stroja i dalje Aleksandar Filipović, Aleksadar Lutovac i Andrija Pavlović. Neki od igrača su roviti, ali će pomoći timu da dođe do cilja.

Glavni aduti na terenu

Fuseni Dijabate

Foto: Sandić Foto / FK Partizan

Ono što je i laicima jasno u prethodnih nekoliko mečeva, Fuseni Dijabate je igrač na koga može da se osloni Partizan, jer i kvalitetom, koji je bar dve klase iznad celog tima, i neverovatnim odnosom prosto "vuče" ostatak ekipa na svojim plećima. Potrebna mu je podrška od Rikarda, Meniga i Natha da bi i crno-belima bio olakšan posao...

Sa druge strane, Hamrun dosta polaže u Rikardovog sunarodnika sa Zelenortskih ostrva - Dodoa, Brazilca Dzonija, apadače Mašikea i našeg Igora Nedeljkovića...

Šta kažu kladionice

Kladionice tvrde da je Partizan ubedljivi favorit protiv Maltežaa, a tome svedoče i ponuđene kvote. Pobeda crno-belih iznosi 1.20, remi 6.40, a iznenađenje Hamruna se vrednuje kvotom 17.

Koliko novca i koeficijenata je u igri

Partizan bi pobedom mogao da obezbedi mirnu jesen i nastavak sezone u finansijskom smislu, jer plasman u grupnu fazu donosi 2.940.000 evra od UEFA, a pošto bi Partizan tamo bio u prvom šeširu, to donosi i dodatan bonus od UEFA. U zavisnosti od uspeha ostalih klubova u kvalifikacijama biće određena i bonus cifra (44.000 evra za svako mesto iznad drugog učesnika), a ona bi okvirno mogla da bude oko 500.000 evra prema trenutnom UEFA koeficijentu Partizana.

Dakle oko 3,5 miliona evra je u igri, a tu je i prilika za dodatnu zaradu, jer svaka pobeda u grupi donosi dodatnih 500 bodova, remi 166.000 evra, prvo mesto na kraju vredi 650.000, a drugo 325.000 evra.

Na to treba dodati i potencijalne prihode od ulaznica, pa kada se sve sabere, okvirno se može reći da ovaj duel za crno-bele ima ulog oko 5 miliona evra.

Što se tiče koeficijenata, ukoliko bi pobedio, Partizan bi zaradio 500 bodova za nacionalni koeficijent, dok remi donosi 250. Što se tiče UEFA koeficijenta, plasman u grupnu fazu donosi 2,5 boda, koji u grupi moraju da se odbrane.

Reč trenera

Gordan Petrić (Partizan):

- Moramo da uradimo par domaćih zadataka da bismo bili bolji od ekipe koja je igrala već šest utakmica u Evropi. Nadam se da su se momci podigli što se tiče psihičke barijere i da će dati maksimum. Ako se budemo plasirali u grupnu fazu i pružili bolju igru nego protiv Mladosti, momci će sami po sebi izaći iz krize. Ja sam u svojoj karijeri dva puta imao ovakvu situaciju, jednom u Kristal Palasu, jednom u Partizanu. Samo se jednostavnim stvarima može izaći iz krize. Meni je poenta da se igrači opuste, ono što trenutno mogu da rade. Možda ćemo raditi neke jednostavne stvari na terenu, pa ćete videti. Samo želim da se opuste i vrate na normalu.

Branko Nišević (Hamrun):

- Ne treba nam neko da nam govori o Partizanu. U današnje vreme imamo načine kako da skautiramo timove i analiziramo ih. Kao što možete da očekujete to smo uradili. Odgledali smo Partizan u poslednjih pet mečeva. Imam mnogo ideja šta može da se desi. Znamo da Partizan sad nije u dobrom trenutku. Promenili su trenera, da li on može nešto da promeni u nekoliko dana teško je reći. Možemo da očekujemo isti tip utakmice kao što su bili u prethodnim mečevima. Moguće da će igrači biti više motivisani, probuđeni, ali manje više možemo da znamo šta nas očekuje.

Očekivane postave

Sastav za Partizan

Foto: Telegraf

Partizan (4-2-3-1): Popović, Živković. Marković, Vujačić, Urošević, Fejsa. Andrade, Natho. Dijabate, Menig, Rikardo

Hamrun (3-4-3): Boneljo, Korbalan, Bjeličić, Borg, Emerson, Kamezuli, Prša, Žilaumjer, Džoni, Dodo, Mašika

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skorpion

    18. avgust 2022 | 14:26

    Navijac sam Zvezde ali ne zelim im da ispadnu, zeleo bih da prodju bez obzira na kolicinu zlobe i mrznje koju su juce u komentarima pokazali za vreme i posle utakmice Zvezde i Makabija.

  • jovo

    18. avgust 2022 | 13:53

    Postrojavanje molim to je najintetesantnije kod sektasa

  • Vapaj

    18. avgust 2022 | 17:40

    Ma jedva cemo dati gol..... 1-0 na guzove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA