Isplati se biti fudbalski menadžer: Agenti na transferima "dobri" 500 miliona evra od juna do septembra

Šta to beše kriza?

  • 0
Žorž Mendeš

Printskrin: Youtube/Globe Soccer Awards

Fudbalski agenti, licencirani u FIFA sistemu, od transfera svojih klijenata u minulom prelaznom roku zaradili su neverovatnih 494 miliona evra, pokazuje analitika "Transfer Matching System (TMS), kojom raspolaže Svetska fudbalska federacija.

Izveštaj FIFA obuhvatio je period od 1. juna do 1. septembra kada su i realizovani gotovo svi transferi ovog leta, a ono što je posebno interesantno je profit koji su inkasirali menadžeri fudbalera, već pomenutih pola milijarde evra.

Prema analizi tržišta, tokom minulog prelaznog roka klubovi su potrošili čak 29.7 procenata više novca u odnosu na 2020. i 2021. godinu, što je i bilo za očekivati s obzirom na to da su u pitanju udarne godine recesije usled korona pandemije.

Klubovi su, ipak, ove sezone potrošili manje novca u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, u kojoj je zabeležen za 13.9 procenata veći iznos za kupovinu igrača.

Krovna svetska fudbalska organizacija je poslednjih godina donela niz mera kojima je uspostavila bolju kontrolu aktivnosti koje sprovode predstavnici igrača i drugi njihovi posrednici. U svom izveštaju FIFA je obelodanila da je "u poslednjih deset godina procenat agentskih provizija za transfere tokom perioda registracije jun-septembar porastao sa 6,1% u 2012. na 9,9% u 2022. godini”.

Isti izveštaj pokazuje da je u tom periodu "ukupan iznos naknade za transfere iznosio skoro 69 miliona evra".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA