≫ 

Najveći trofej u životu Nevena Subotića: Srbin dobija Nacionalni krst za zasluge od nemačkog predsednika

Velike stvari čini za ljude bivši fudbaler Borusije Dormund i reprezentacije Srbije

  • 7
Neven Subotić Great Cross of Merit krst federalnih zasluga, Nacionalni krst za zasluge

Foto: Profimedia

Srpskom fudbaleru Nevenu Subotiću termin "bivši fudbaler" možda i najbolje pristaje, jer ga je od završetka karijere on zaista opravdao u svakom smislu - ništa što je vezano za fudbal odavno ga ne zanima.

Daleko je od lopte i terena, baš daleko. Ali obavlja neke druge, daleko važnije delatnosti u životu.

Mnogi već znaju, Neven se bavi humanitarnim radom, pomaže onima kojima je pomoć najpotrenija, gladnima i žednima, fokus mu je Afrika, a zbog svog ogromnog zalaganja na tom polju od Nemačke države je dobio veliko priznanje - Nacionalni krst za zasluge.

Kako je i sam objavio, Nevenu će ovo zaista veliko i važno prizanje biti uručeno 3. oktobra, na dan kada država obeležava dan "Nemačkog jednistva", a uručiće mu ga lično predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmejer.

Nekadašnji fudbaler, koji je svoj najupečatljiviji opus imao u dresu Borusije iz Dortmunda, a branio je i boje Union Berlina - igrao je od 2008. i 2018. godine, još pre deset godina pokrenuo je ono čemu je sada sto posto posvećen, svoju humanitarnu fondaciju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neven Subotic (@subotic4)

Organizacija kojom rukovodi orijentisana je na pomoć ljudima u afričkim državama, Etiopiji i drugima, a fokusirana je na to da se ljudima konkretno pomogne i omogući pristup čistoj pijaćoj vodi. Subotićeva fondacija proširila je svoje delovanje organizacijom raznoraznih projekata edukacije u Dortmundu kojima želi da ukaže na globalni problem nedostatka vode za piće.

Takođe, Neven je i ambasador "Kinderlachen" organizacije koja brine o bolesnoj i siromašnoj deci.

Subotić je u prošlosti više puta javno kritikovao profesionalni fudbal i osuđivao fudbalski biznis, čak se i stideo svog nekadašnjeg načina života, kako je reko u junu u jednom intervjuu. Zapravo samo želi da više profesionalaca pozitivno doprinese društvu kao ljudi od uticaja.

Povodom priznanja koje ga čeka, oglasio se na svom Instagramu.

- Najveća počast me očekuje sledećeg petka u palati "Belvi" od našeg predsednika, kada će mi biti uručen Nacionalni krst za zasluge. Ja, neko ko je morao da napusti zemlju 1999. godine, vratio sam se 2006. i sada sam sastavni deo Nemačke, kako iznutra tako i spolja. Stoga mi je najveća čast da ovom prekretnicom krunišem odnose sa Nemačkom. I još mi je važnije da ovu zaslugu podelim sa svim ljudima koji su mi pomogli da dođem, poštovali su me i cenili i koji sada rade sa mnom za globalnu pravdu. Hvala Nemačkoj i hvala vam dragi prijatelji. Uskoro ću pisati više o ovome... - poručio je sa puno ponosa Neven.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA