≫ 

Piksi ne može da nađe manu Srbiji protiv Švedske: "Predivno veče, briljantna igra, svi su uživali"

Selektor sumirao učinjeno

  • 10
Fudbal Srbija - Švedska Dragan Stojković Piksi Foto: Marko Jovanović

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Švedsku u okviru petog kola Lige nacija (4:1) i došla je u situaciju da poslednji meč sa Norveškom odlučuje o njenom eventualnom plasmanu u Diviziju A.

Selektor Dragan Stojković Piksi bio je prepun utisaka posle pobede. Za početak je istakao odlične partije i Mitrovića, ali i Vlahovića.

- Još jednom, mislim da Mitrović i Vlahović mogu da igraju zajedno, žrtvuju se za tim, Mitrović je dao tri gola, ali Vlahović je odigrao brilijantnu utakmicu bez gola. To nije bitno za mene, njegove kretnje i stil igre i odlučnost su bili na visokom nivou. Razumeli su se jako dobro, oni su stalna pretnja za rivale svaki put.

Igra, ambijent koji su priredili dečaci i devojčice, na hiljade njih, rezultat - sve je bilo savršeno u subotu uveče.

- Kako da komentarišem, mislim da je jedno predivno veče ovo bilo za nas, da je bila brilijantna igra, rezultat takođe, u svim segmentima fudbalske igre smo bili bolji do Švedske. Definitivno stil igre koji gajimo i koji pokazujemo daje rezultate, lepotu igri, što mene posebno raduje. Srbija igra za gol više, to je pokazala večeras, ali ne samo večeras. Primljen gol nije poremetio naš stil igre, niti je uticao negativno na nas, to je bio dodatni motiv da nastavimo sa lepim akcijama, pasing igrom i to je dalo rezultat. Zaslužena pobeda, mislim da su svi uživali, pogotovo klinci kojih je bilo u velikom broju. Drago mi je zbog njih, što će ovo pamtiti kao prelepu memoriju i hvala što su bili tu sa nama.

Fudbal Srbija - Švedska Foto: Marko Jovanović

Zadovoljan je Piksi, ponosan, samo je u superlativu pričao o svemu što je video od svoje ekipe, i timski i pojedinačno.

- Vrlo korektna igra, vrlo stabilna igra, bez obzira na sve. Drago mi je zbog debitanta Srđana Babića, koji je odigrao zrelo, sa svim zahtevima u igri u defanzivnom smislu. Odradio je to na odličan način.

Slovenija je danas "učinila uslugu" Srbiji, pobedila Norvešku i onemogućila je da već danas Haland i družina ne overe prvo mesto, pa će to morati u direktnom sudaru sa Orlovima.

- Pa ne, znali smo za taj rezultat, ali to nije promenilo ništa po pitanju ove utakmice večeras. Kakav god da je bio rezultat, videli biste ovakvu Srbiju koju ste videli.

I još malo o ambijentu je pričao Piksi, o razdraganoj deci koja su klicala fudbalerima, idolima...

- Prelepo, to su deca, malo je možda i glupo da se njima zahvaljujem, ali zaista hvala im. To je ta neka emocija, iskrenost koju su pokazali. Čuli smo sve njihove glasove i to baš onako u jakom tonu. Ono što sam igrača rekao, jedna od tema sastanka, jedna tačka bila je da sam im rekao da imamo mnogo veliku odgovornost zbog dece, da ih pošaljemo kući srećne, da rezultat koji se i desio pamte kao prelepu uspomenu i memoriju. Drago mi je da je epilog bio ovakav kakav je bio.

Fudbal Srbija - Švedska Foto: MN Press

Konačno, srpski fudbaleri su ponovo blizu cilja, pobednički mentalitet ih ne napušta, u svakoj misiji se bore za "nešto" - tako je i u ovom ciklusu.

- I došli smo do toga. Nisam previše razmišljao, to ide samo po sebi, to nas očekuje, ova utakmica za nas je bila najvažnija, ali više nije, niti razmišljamo o Švedskoj. To je tako u sportu i fudbalu. Sledeći izazov je poslednja utakmica u Oslu, imamo vremena da se pripremimo na najbolji mogući način i da tamo uradimo ono što treba da uradimo.

O čemu razmišlja Piksi dok gleda ekipu kako igra, kako dominir, glasilo je pitanje za selektora.

- Razmišljam da svira kraj sudija, da skrati više taj jedan lep osećaj. Ne gledam previše rezultat, nego šta se dešava na terenu, da li neke principe u igri koristimo kako treba, da li se ponašamo profesionalno, po dogovoru, onda donosite neke odluke, kada vidite da nešto nije u redu i kada mislite da možete da promenite da bude bolje i pozitivnije. Video sam od starta da ćemo dominirati, da ćemo imati posed da stavimo na muke Švedsku, da će im biti teško da se odbrane, ništa se nije strašno promenilo u odnosu posle primljenog gola.

Saša Lukić je posebno oduševio, i za njega je Piksi imao smao reči hvale.

- Ovo sve što se dešava sa njim, ovaj prelep gol, da kažem nešto za razliku od nekih, ja sam to znao, znao sam da poseduje fantastične kvalitete kao fudbaler, to je jedan ozbiljan momak, imam puno poverenje u njega i njegovu igru i inteligenciju fudbalsku. Ovo što se večeras dogodilo je jedna fudbalska disertacija, to je nešto fenomenalno, kada postignete tako prelep gol, to ne može svako. Drago mi je zbog njega što se upisao u strelce. Odigrao je doktorski, nije mu prvi put.

Fudbal Srbija - Švedska Foto: Marko Jovanović

Katar je neumitno približava, manje od dva meseca je ostalo od momenta za koji svi žive u taboru Srbije, i čitava nacija. Sve drugo je manje važno naspram Mundijala, ali selektor, po navici, spušta loptu na zemlju.

- Daleko smo od Katara, imamo još ovu utakmicu da završimo. Najvažnije je da igramo sa samopouzdanjem, da produkujemo lep, napadački fudbal, da kreiramo šanse, to je nešto što mene ispunjava. Srbija mora tako da izgleda. Utakmica sa Norveškom koju smo ovde izgubili, kreirali smo sto šansi, a nismo dali gol. Ali uvek ima vremena za revanš, to je fudbal, imamo par dana da se odmorimo, da napravimo analizu, ne ovog od večeras, za to nema potrebe, da ih davim glupim stvarima, nego da se napravi analiza norveškog tima, iako ga znamo, ali neće im biti lako.

A naredni rival je Erling Haland koji je sve u Norveškoj, bio je strelac i protiv Slovenije, deluje nezaustavljivo, otud i pitanje kako protiv te gol-mašine.

- Ja ne igram, to ćeš pitati igrače koji budu igrali. Da igram, ja bih ti rekao, ali ovako... Mora da se bude obraziv, da se drži koncentracija od prvih trenutaka, igrač je moćnih karakteristika, niko ga neće čuvati, da ima individualnu markažu, igraćemo u zoni, nadam se da ćemo uspeti da ga neutrališemo.

Dotakao se Stojković i nekih taktičkih zahvata koje je preduzimao tamo gde je osetio da to treba da se uradi.

- Fizički je ovo dosta naporna utakmica. Igrači kakvi su Živković, Mitrović, Radonjić se mnogo troše, ali ako ćete da igrate fudbal, ne možete da birate, morate to da radite. Jedan od razloga je žuti karton koji je dobio, da bi se pronašao balans, pošto nam je leva strana bila odlična i Kostić je to radio perfektno, hteli smo da i sa desnom bude isto. Da delujemo i sa jedne i sa druge strane, da ne budemo samo sa jedne. Ali da, bilo bi pogubno i glupo da zbog drugog starta se dobije drugi žuti i utakmica izgubi smisao. Živa je odigrao odlično za moj neki sud.

Briga, mala, ali briga, je udarac koji je dobio Aleksandar Mitrović o čijem će se stanju nešto više znati kada prenoći.

- On je dobio jedan udarac, ne znam u kom je stanju, Lindelof je to valjda uradio. Da mi je rekao, znao bih kako se oseća, pošto je njega udario, ne znam... Kakav je Mitrović, ne verujem da će propustiti utakmicu, pa makar imao bolove. On je neko ko da je sebe 100%, nadam se da nije ništa ozbiljno. Imamo još par dana, videćemo, da se vidi tačno stanje. Nezgodan je udarac, ali dobro, moraju da ga tuku malo, dao im je tri gola. Ako se vama sviđa ovakva ofanzivna igra, tako je. Šta je fudbal, da se igra dosadno i 0:0, nama su potrebni golovi, a ako možemo to da radimo, što ne bismo uradili. Puno samopouzdanja i vere u to što imamo je važno, bez obzira ko je na drugoj strani. Recimo Vlahović nije postigao gol, ali je odigrao kao zmaj danas, ja kao trener to tako vidim, toliko dobro primanja, proigravanja, ulazaka u blok i asistencija za treći gol, tako da je fascinantna ta kretnja i želja da se pomogne timu. Mislim da svaki trener treba da ima takvog igrača i da treba da bude zadovoljan sa takvim angažovanjem.

Fudbal Srbija - Švedska Foto: MN Press

Dobra procena Piksija bila je da odmori neke adute koje će sada moći spremne, orne i odmorne da iskoristi protiv Norvežana - što je još jedan dobitak iz večerašnje utakmice.

- Možete, da budem jasan. Možete očekivati. Nismo imali Milenkovića danas, treba da odigramo dve utakmice u tri-četiri dana. Imamo i Pavlovića koji je spreman kao puška, ali je dobra procena bila što smo izašli u takvom sastavu, sa debitantom, koji je izašao sa dobrom igrom i pobedom. Taj problem smo rešili, da ne bi otišao na drugo mesto da igra. Mali Stefan je ušao, najmlađi od Topalovića, on će ovo pamtiti kao jednu lepu uspomenu i pobedu. Videćemo, sve zavisi od stanja u kojem se igrači nalaze. Juče kada je bilo reči oko igrača i svega, rekli smo da postoje dva-tri imena za koje treba da vidimo kako će spavati, na koga sam mislio? Veljkovića, pa nije se lepo probudio. To su mali problemi koje "hendlujemo" sa lekarima i fizioterapeutima. Za tri dana je meč, videćemo u kakvom su stanju svi, danas su svi bili angažovani na terenu, svi su istrčali utakmicu profesionalno, kako jedan reprezentativac treba da se bori, to ih je nagradilo na kraju, ali i fudbalsko znanje, to i talenat rešavaju utakmicu. Sada da li će biti promena, videćemo, ja se malo šalim, ali moguće da bude. Treba da znam mogućnosti igrača, kako treba da se ponašaju na terenu, da li je razumeo ovo što treba da radimo... Ali generalno jedno lepo veče, potpuno zaslužena pobeda, puno golova, puno šansi, mislim da su ljudi koji su gledali na televiziji zadovoljni, šteta što nije bio stadion ispunjen do poslednjeg mesta, jer je ovo bio poslednji meč pred odlazak u Katar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    25. septembar 2022 | 00:57

    Odbrana škripi.

  • Vladimir

    25. septembar 2022 | 01:54

    Bravo,svaka cast momci…Zdravlje,pa sta bude bude,sve najbolje🇷🇸⚽️💪

  • zika

    25. septembar 2022 | 09:31

    cujem ovde u komentarima da odbrana nevalja!?ljudi..kad igras toliko napadacki..neemoze odbrana da ti bude toliko jaka!!nije ni hrvatima kad non stop krecu u napade..ali zato su i jaki!osim kad igraju npr.sa francuzima koji i igraju na kontru..tada ni hrvati nisu igrali prenapadacki i zato su pobedili.suma sumarum..ovako se igra futbal sa svima osim francuzima dok je desamp trener!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA