Sve veće šanse da Orlovi budu u drugom šeširu u žrebu za EURO: Evo šta je potrebno da se tamo nađu

Računica je komplikovana, ali bi trijumf u Norveškoj mnogo olakšao posao

  • 5
Fudbal Srbija - Švedska Saša Lukić, Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović Foto: Marko Jovanović

Sve bolje igre reprezentacije Srbije u borbi za plasman u Diviziju A u Ligi nacija "pogurale" su naš tim i na lestvici evropskih reprezentacija. Najnovija pobeda nad Švedskom na stadionu "Rajko Mitić" (4:1) povećala je šanse da se pred predstojeći žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo nađemo u drugom šeširu.

Već je poznato da će upravo rezultati u Ligi nacija biti presudni kada je raspored po šeširima u pitanju, a neće se gledati FIFA rang lista, što je do sada bio slučaj. Srbija je pobedom nad Švedskom ovog rivala dovela na rub eliminacije u Diviziju C, a mi smo se kao najuspešniji drugoplasirani tim iz druge divizije popeli u drugi šešir.

Orlovi su na dnu drugog šešira sa četiri osvojena boda, pošto se ne računaju bodovi osvojeni u duelima sa poslednjeplasiranim timovima. Da bismo tamo sigurno ostali, potrebna nam je pobeda nad Norveškom, gde naši reprezentativci putuju već danas. Postoje, doduše, i druge kombinacije.

Ako bismo izgubili, Švedska bi u tom slučaju morala da pobedi Sloveniju, čime bi ova selekcija pala na četvrto mesto, a nama bi se računali rezultati protiv skandinavske selekcije protiv koje imamo dve pobede.

Srbija bi tada imala čak šest bodova i garantovano mesto u drugom šeširu, dok bi nas i remi u Norveškoj uz remi ili pobedu Slovenaca protiv Švedske najverovatnije vratio u treći šešir, pod uslovom da Ukrajina ili Island dobiju svoje mečeve.

Pažnja će morati da se obrati i na Crnogorce, koji takođe mogu da se izbore za drugi šešir, ukoliko budu slavili protiv Finske. Isto tako, ako Rumunija bude slavila ili odigrala nerešeno sa Bosnom i Hercegovinom, trijumf u Norveškoj bi nam bio neophodan.

Situacija je vrlo komplikovana i kompleksna. Pobeda rešava pola posla. Termin žreba još nije ni zakazan, ali bi se mestom u drugom šeširu izbegle mnoge nezgodne reprezentacije, čime bi se povećala šansa za odlazak na EURO prvi put od 2000. godine.

Video: Nadam se, moje je da pružam dobre partije: Mašović zadovoljan zbog pobede Srbije nad Švedskom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keli

    25. septembar 2022 | 09:48

    Ne bitna stvar u kom smo sesiru, kada igramo ovako dobro u Evropi mozemo sa svima... Samo da imamo malo bolju odbranu polufinale svetskog prvenstva bila bi realnost...

  • Miki

    25. septembar 2022 | 10:40

    Naučiti Mašovića da peva himnu. Čak i onaj japanac u našem strulnom štabu peva

  • Lik

    25. septembar 2022 | 10:19

    Mi vise ne gubimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA