Zašto je meč Srbija - Norveška tako važan: Može da nam otvori put ka Euru, ali i mesto među najboljim ekipama

Piksijevi Orlovi želeće još jednom da nas obraduju u Oslu

  • 13
Fudbal Srbija - Švedska

Foto: Marko Jovanović

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra od 20.45 časova igra protiv Noveržana u Oslu utakmicu poslednjeg kola grupne faze u Diviziji B u Ligi nacija. Nakon uverljive i ubedljive pobede protiv selekcije Švedske, svi se nadaju da će Piksijevi momci uspeti da preslikaju identičnu igru na stadionu "Uleval".

Iako je primarni cilj pobeda protiv Norveške, mnogi verovatno nisu ni svesni dodatnog značaja ovog susreta na duže staze, jer bi povoljan rezultat mogao da "katapultira" naše Orlove među najbolje evropske selekcije i da ih smesti u sam "krem" kontinentalnog fudbala posle dužeg vremena.

Već sezonama nazad pisali smo o usponu naše Superlige na lestvici UEFA koeficijenata, čemu su najviše rezultatima doprineli naši večiti rivali - Crvena zvezda i Partizan, a zbog čega smo trenutno 11. u Evropi, sa tendencijom da tu i ostanemo, te tako zadržimo dva mesta koja vode u Ligu šampiona.

Naravno, sve to utiče povoljno na marketinški plasman naše lige na tržištu, raste cena igrača, a sve više timova ima mogućnost da se domogne mesta u evropskim kvalifikacijama i ne tako male sume novca za naše prilike. I to, posledično, može da podigne kvalitet fudbala, ali mnogo toga treba još raditi na infrastrukturi...

Fudbal Srbija - Švedska Saša Lukić, Dušan Vlahović

Foto: Marko Jovanović

Pobeda donosi plasman u Diviziju A i mečeve sa Nemačkom, Portugalom, Španijom, Italijom, Belgijom, Holandijom...

Ali vratimo se na glavnu temu, a to je važnost sutrašnjeg meča u Oslu. Svi smo svesni da bi nas pobeda u Norveškoj odvela na prvo mesto u grupi, što bi značilo automatsku promociju u diviziju iznad.

To ne samo da bi doprinelo činjenici da bi naš tim igrao sa selekcijama poput Nemačke, Portugala, Španije, Italije, Belgije, Holandije i sličnih, već bi Orlovi samim tim dobili veću pokrivenost, ali i popularnost u evropskim krugovima.

Naravno, navijači bi zasigurno u većem broju došli da prate utakmice protiv gorenavedenih ekipa u odnosu na ono što smo imali u ponudi za ovaj ciklus Lige nacija (Švedska, Norveška, Slovenija), pa bi i Fudbalski savez Srbije mogao da ima dodatne koristi od prodaje ulaznica.

Fudbal Srbija - Švedska Dragan Stojković Piksi

Foto: Marko Jovanović

Još jedna šansa za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj

Isto tako, prvo mesto u grupi donosi ekipi koja na njemu završi mogućnost za dodatnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pod uslovom da u onom glavnom delu ne ostvarimo plasman na završni turnir, a tamo nas nema još od 2000. godine.

Pravila su ostala ista u odnosu na prethodni ciklus, kada je Srbija mogla da prođe kroz ovaj vid kvalfikacija. Tako prohodnost u plej-of rundu imaju svi pobednici grupa u svim divizijama, a nakon toga i svi timovi od Divizije A, pa nadole koji kroz regularne kvalifikacije nisu obezbedili plasman u Nemačku.

Srbija, kao što smo rekli, već ima iskustva, jer je prethodni put upravo preko Norveške u gostima došla do finala, kada je posle penala i promašenog penala Aleksandra Mitrovića protiv Škotske u Beogradu ostala bez još jednog Evropskog prvenstva.

Naravno, nadamo se da nam ovaj plej-of ovoga puta neće biti ni potreban, ali ga valja imati u rezervi u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Fudbal Srbija - Švedska Aleksandar Mitrović

Foto: Marko Jovanović

Trijumf najverovatnije donosi i drugi šešir u žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Sada dolazimo i do one najvažnije stavke, a to je da bi nas trijumf najverovatnije poslao u drugi šešir u žrebu za Evropsko prvenstvo koje se održava u Nemačkoj. Morali bismo da gledamo donekle i neke druge rezultate, ali bismo u slučaju pobede gotovo u 99% šansi imali dobru poziciju, čime bismo izbegli mnoge nezgodne selekcije iz ovog skupa i tako podigli šanse za plasman.

I u slučaju remija i poraza moguće je da završimo u drugom šeširu, ali bismo onda morali da navijamo za Švedsku protiv Slovenije, jer se na ukupnoj tabeli gledaju samo bodovi ostvareni protiv svih ekipa osim protiv poslednjeplasirane, s tim da sa Slovencima imamo četiri boda, a protiv Šveđana smo uzeli maksimalnih šest.

Trenutno, pred ovo poslednje kolo, nalazili smo se upravo na poslednjem mestu koje vodi u drugi šešir. Ipak, treba se nadati pobedi, te igrati bez straha protiv Erlinga Halanda i ostalih momaka iz norveškog tima.

Video: Nadam se, moje je da pružam dobre partije: Mašović zadovoljan zbog pobede Srbije nad Švedskom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petar

    26. septembar 2022 | 18:26

    Molim vas braco Srbi kad pocnemo filizofirati i racunamo uvek smo izgubili.Pustimo momke da odigraju i rasteretino ih sa nasim misljenjom

  • Vukodlak

    26. septembar 2022 | 18:58

    Ja se neplasim NORVEZANA , vec Sudija . Niti mogu niti imaju sa cim da pariraju Ovakvim MAJSTORIMA , fudbala. Naravno, oni ce probati trcanjem ,trcanjem , trcanjem . Majstori to znaju kako resiti. Igrajmo nasu igru ,i za 2-3 gola vise ,nedopustiti da se vrate u igru. Mi to mozemo, mi to hocemo.

  • struchnyakowsky

    26. septembar 2022 | 18:15

    fss je jedini fudbalski savez koji je sposoban da od omladinskih svetskih sampiona u roku od 5 godina napravi treceligase i drugoligase

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA