≫ 

Vladimir Stojković pre dve godine proročki najavio Piksija kao selektora i Vanju kao prvog golmana Srbije

U intervjuu za Telegraf bivši golman Partizana je govorio o potencijalu koji naša reprezentacija ima među stativama i stavio svog prezimenjaka na prvo mesto kao izbor za lidera

  • 6
Vladimir Stojković Partizan Foto: Partizan/Miroslav Todorović

Srbija, izgleda, ne može da uspe bez nekog od Milinković-Savića. Jednog ili drugog, svejedno je. Dosad se najviše oslanjala na Sergeja, baš u Oslu pre dve godine zablistao je i odveo nas u finale baraža za Euro, a na istom mestu, u sredu uveče, kao čovek odluke istupio je Vanja.

Ko zna u kom pravcu bi otišla utakmica da je Haland još u prvom minutu savladao našeg golmana, možda bi sve bilo drugačije da Vanja nije intervenisao onako kako je intervenisao i sprečio najgore. Bio je to jedan od najvažnijih momenata na utakmici.

Tom reakcijom ulio je samopouzdanje čitavom timu, kako je vreme prolazilo i on je bio sve sigurniji u sebe, a Srbija se razgoropadila, nadigrala Norvežane i došla do pobede. Selektor Stojković je dosad davao prostora svoj trojici golmana, nekom više, nekom manje, Rajković je figurirao kao prva opcija, uskakao je i Dmitrović po potrebi, a čini se da polako dolazi vreme Vanje Milinković-Savića koji se ozbiljno nametnuo partijom u Oslu.

Zanimljivo, ovakav sled događaja najavio je pre skoro dve godine bivši dugogodišnji reprezentativni čuvar mreže Vladimir Stojković koji je upravo Vanju najavio kao budućeg prvog golmana nacionalnog tima. Na pitanje ko je najbolji golman Srbije Stojković je, u opširnom intervjuu za Telegraf, tada rekao:

- Gledam na to iz nekog svog ugla, kako sam vaspitan i naučen da rasuđujem. Imamo mi dosta dobrih golmana, ne može to da se porekne. Sve su to dobri momci i dobri čuvari mreže i imaju kontinuitet i u Evropi i kod nas u ligi, ali... Ako pričamo o golmanu reprezentativnog kalibra, golmanu reprezentacije Srbije, jer to velika odgovornost. Treba da bude psihički stabilniji od svih, što naš narod kaže malo lud, da ne "j... sistem", nego je ličnost za sebe. Kada sve to uzmem u obzir, nekako mi se najviše uklapa Vanja Milinković Savić.

Dragan Stojković Piksi, Nemanja Matić, Vladimir Stojković Foto: MN Press

Stojković ne samo da je video ko može biti prvi golman Srbije, već je najavio i ko će biti selektor Srbije. Za Stojkovića je Piksi bio uvek najbolji izbor.

- Godinama unazad se potvrđuje da je kod nas izbor selektora najbitniji. Igračima Srbije vođa na terenu mora da bude neko sa autoritetom, neko prema kome tim ima strahopoštovanje. Ako pogledate unazad, kada god smo otišli na veliko takmičenje selektor je bio neko sa autoritetom, imenom i karijerom. Nedavno Slavoljub Muslin, pre njega Radomir Antić, a 2006, godine Ilija Petković, pa Vujadin Boškov... Dakle, neko ko je autoritativan, ko ima auru oko sebe, koga će igrači svako jutro kada ga sretnu pozdraviti sa velikim poštovanjem i samim tim na svaki zadatak odgovoriti maksimalno. Mi Srbi imamo takav mentalitet, moramo stojimo mirno pred nekim da bismo ga slušali i radili kako treba.

Stojković je biranim rečima tada govorio o svom prezimenjaku i danas, psoe lsvega što radi sa ekipom, idolom nacije.

- Potkrepiću upravo izrečene argumente - idealno bi bilo da to bude Dragan Stojković Piksi. Što ne znači da ostali kandidati nemaju kvalitret i ne zaslužuju da budu selektori. Naprotiv... To je, pre svega, izbor FSS, samo govorim ono što mislim, ako mogu da pomognem. Ako ne može Piksi, onda treba tražiti nekoga sličnog kalibra, jer smo, rekoh već, specifični kao narod, Brzo se "pozicioniramo" iznad trenera i to je najveći problem. Pogotovo kada naši mladi igrači odu u inostranstvo, pa rade sa vrhunskim stručnjacima, a onda im u reprezentaciji dođe neko ko nije na tom nivou i im nije po ukusu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA