≫ 

Norvežanima glavna tema traka sa duginim bojama umesto poraza od Orlova: "Ne prihvatamo stav Srbije"

Pomalo i neočekivano, u zemlji Vikinga su veliku pažnju nastavili da posvećuju ovoj temi, nego samom meču

  • 28
FSS, traka sa duginim bojama

Foto: MN Press, Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fudbaleri Norveške poraženi su od reprezentacije Srbije juče u šestom i poslednjem kolu Divizije B u Ligi nacija, čime su propustili šansu da se domognu mesta među elitnim selekcijama, a istovremeno tamo lansirali naše Orlove. Golovi Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića bili su dovoljni za muk "Ulevala" u Oslu.

Utakmica je u potpunosti pripala našim fudbalerima koji su dominirali kroz najveći deo utakmice, držali loptu posedu i napadali Norvežane. To im se na kraju isplatilo, pa zasluženo mogu da kažu da sada zaista pripadaju onom samom vrhu, pošto ih u narednoj ediciji Lige nacija očekuju mečevi sa Nemačkom, Holandijom, Belgijom, Italijom ili nekom drugom jakom selekcijom...

Sa druge strane, Norvežani su jedan deo svoje pažnje posle utakmice usmerili prema činjenici da kapiten Dušan Tadić zaista nije nosio traku sa duginim bojama u znak podrške LGBT populaciji na utakmici protiv Osla. Tako je nacionalna televizija NRK napravila ogroman tekst u kojem su na ovu temu govorili i Martin Odegard, fudbaler Arsenala, ali ne samo on, nego i odrđeni aktivisti koji se bore za prava ovog sloja društva.

Podsetimo, jedan norveški novinar je na konferenciji pre početka utakmice pokušao da od Dušana Tadića "izvuče" odgovor o njegovom stavu po pitanju nenošenja kapitenske trake u duginim bojama, u čemu ga je prekinuo PR našeg Saveza, a sve su zabeležile i kamere.

- Mislim da je to posebna stvar, ali srećan sam što smo mi uključeni u projekat. Drago mi je što to radimo sa drugim zemljama i šaljemo poruku - poručio je Odegard.

Istog dana, poruku je poslala i predsednica Fudbalskog saveza Norveške, Lise Klavenes koja je istakla neslaganje sa stavom našeg saveza, odnosno izjavom generalnog sekretara Jovana Šurbatovića.

- Ne mogu da prihvatim kako Fudbalski savez Srbije gleda na ovu kampanju. Želimo da podržimo inicijativu "Jedna ljubav" koju je pokrenula Holandija. Znamo da fudbal nije uvek za sve u svakom kontekstu, da stadion nekada nije bezbedno mesto za manjinske grupe, pa tako i za LGBT grupe i homoseksualce. Zato je važno da radimo na razvijanju pozitivnog ambijenta i inkluziji, kako bismo sprečili dalje pokušaje da se oni isključe iz sveta sporta u budućnosti - poručila je Klavenes.

Ni to nije bio kraj reakcijama, pošto je i Inge Aleksander Gjevstang, aktivista grupe Fri koja se bori za jednakost polova i seksualnu raznovrsnost, istakao da je razočaran stavom Srbije.

- Oštro reagujemo na stav FSS na to da status LGBT osoba ne uzima kao nešto što ima univerzalnu vrednost. Ta takozvana "neutralnost" koju su sada izabrali će se zapravo istaći kao jasan simbol. Ako je sport zaista za sve, potrebni su nam hrabri sportisti i asocijacije koje treba da kažu nešto o vrednostima koje treba da se poštuju na terenu i tribinama - istakao je Gjevstang.

Kao što je dobro poznato, Srbija neće nositi traku sa duginim bojama na Svetskom prvenstvu zajedno sa još pet reprezentacija. Razlog je, kako je istakao Šurbatović, činjenica da bi to moglo da izazove nesuglasice među navijačima u našoj zemlji.

Video: Mitar i Piksi poleteli u vazduh: Slavlje Orlova posle Norveške koje niste videli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YYY

    28. septembar 2022 | 20:56

    Kako god okrenete gospodo norvežani vi ste ga popljugali Srbima!

  • Miodrag

    28. septembar 2022 | 21:00

    Mi koristimo kapitensku traku koja je u skladu sa propisima i standardima. Ova druga u duginim bojama nije u skladu sa pravilima i propisima. Tačka.

  • Momir

    28. septembar 2022 | 20:25

    Kao da će stadionima doći obeleženi ko je homoseksulac a ko nije ko njima brani da dodju na utakmice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA