≫ 

Ubila se dvojica navijača Liverpula: Oduzeli sebi život jer su ih scene iz Pariza podsetile na Hilzboro

Neverovatna tragedija u Engleskoj među pristalicama "Redsa"

  • 0
Finale Lige šampiona FK Liverpul - FK Real Madrid

Foto: Tanjug/AP

Dvojica navijača Liverpula, koji su 1989. godine preživeli tragediju na "Hilzborou", izvršila su samoubistvo zbog, kako je objašnjeno, traume kroz koju su prošli nakon što su gledali scene sa poslednjeg finala Lige šampiona u Parizu. Gužva, obračun navijača sa policijom, suzavci, sve ono što se desilo pre početka meča Liverpul-Real ih je podsetilo na ono što su i sami doživeli u jednoj od najvećih tragedija sporta i bio je to okidač da sebi oduzmu život.

Tri smrti, od kojih su dva pomenuta samoubistva, potvrdio je Piter Skarf, predsednik udruženja "HSSA (Hillsborough Survivors Support Alliance)" - Alijansa za podršku žrtvama Hilzborua. 

Podsetimo, u tragediji na šefildskom stadionu, pošto je prekomeran broj navijača ušao na tribine, poginulo je 97 navijača Liverpula, a veliki broj njih je pretrpeo traume, poput pomenutih koji su sebi oduzeli živote.

- Ne mogu da ponudim previše detalja o dva samoubistva, pošto su istrage u toku, osim što se jedno dogodilo oko nedelju dana nakon finala na "Sen Deniju", a drugo prošle nedelje. Žrtve su imale između 52 i 63 godine i nema sumnje da su počinile ovaj čin jer im je poslednje finale Lige šampiona vratilo traumu iz 1989. za koju su mislili da su već prevazišli - rekao je Piter Skarf.

Finale Lige šampiona FK Liverpul - FK Real Madrid

Foto: Tanjug/AP

Zbog loše organizacije utakmice u Parizu veliki broj navijača engleskog kluba se tiskao pred kapijama stadiona, mnogi nisu ni ušli na tribine iako su imali karte, a na svu muku francuska policija ih je isprskala suzavem "iz predostrožnosti" kako bi predupredili eventualne incidente.

Utakmica u Parizu je kasnila skoro 45 minuta, UEFA je pomerila početak upravo zbog kašnjenja navijača engleskog kluba.

Oko 2.000 pristalica Liverpula ovih dana je najavilo tužbe protiv Evropske fudbalske organizacije zbog povreda i psihološke traume koje su doživeli 28. maja u Parizu.

Sve te scene su bile previše traumatične po pomenute preživele sa Hilzboroa, stare rane su se otvorile, toliko da su sebi oduzeli život.

- Samo ove godine imali smo tri samoubistva. To je previše - rekao je Skarf.

- Jedno se desilo neposredno pre godišnjice (obeležavanja tragedije u Hilzborou) jer nije želeo da se suoči sa još jednom godišnjicom, dok su okidač za druga dva (samoubistva) bile scene sa poslednjeg finala Lige šampiona u Parizu.  Neke navijače koji su bili u Parizu stavili smo na terapiju, mi smo je vodili,  "LFC fondacija" je to finansirala, što je fantastično jer mi ne imamo toliko novca da nastavimo da plaćamo za sve više ljudi. Ne bi trebalo da radimo ovo, ne bi trebalo da se dešavaju ovakve stvar - rekao je zabrinuto Skarf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA