≫ 

Partizanova treća Kup blamaža: Jednom ih izbacio Zvezdin trener, Radaković "kumovao" najvećoj senzaciji

Najneprijatnije poraze, pre Petrića, sa klupe su gledali Ljubiša Tumbaković i Jirgen Veber, ali nije sve tako crno po klub iz Humske kada se lopta prebaci na teren drugog po jačini takmičenja

  • 2
FK Radnički Sremska Mitrovica - FK Partizan Foto: FK Partizan/Sandić Foto

Partizanu se desio "dežavi". Već viđena neprijatna eliminacija iz Kup takmičenja koja znači i trofej manje u krajnjem bilansu ostvarenja u domaćim okvirima. Crno-beli su podbacili u Sremskoj Mitrovici, psihofizički zanemoćali u penal seriji tokom koje su svi izvođači kao sa povezom na očima šutirali ka golu rivala.

Epilog je bio poražavajući i retko viđen - četiri promašena jedanaesterca.

Crno-belima je neuspeh u Sremu bio treći tog ranga u poslednjih dvadesetak godina, iznova je prizvao iz sećanja prethodna dva najbolnija, protiv BSK Batajnice i Timoka iz Zaječara, koji i danas slove za najveće Kup senzacije u istoriji ovog takmičenja. Gordan Petrić se pridružio Ljubiši Tumbakoviću i Jirgenu Veberu na listi trenera koji su sa klupa svedočili neuspesima koji se teško zaboravljaju.

Prva "mina" Partizan je sačekala u sezoni 1996/97. Pod  vođstvom Ljubiše Tumbakovića crno-beli su u okviru šesnaestine finala Kupa SR Jugoslavije eliminisani od tada trećeligaša BSK-a iz Batajnice posle produžetka sa 2:1, dok je u regularnom toku meča bilo 1:1. Strelci za domaći sastav bili su Vasiljević i Panić, za Partizan Makedonac Goce Hristov.

Ipak, centralna figura meča bio je nedavno preminuli Radovan Radaković, koji je u to vreme čuvao gol Batajničana i za prikazano protiv svog kasnijeg kluba zaradio najvišu ocenu. Sjajno je Radaković komandovao odbranom domaćeg tima, dovodio do ludila ofanzivce gostiju Čakara, Hristova, Ćirića, Trenevskog, dok su tribine stadiona u beogradskom predgrađu u ekstazi treperele i čekale konačni nokaut favorita. On je na kraju i došao u produžecima.

Radovan Radaković Radovan Radaković i Saša Ilić podižu pehar Kupa na stadionu Crvene zvezde oto: MN Press

Dugo je blamaža u Batajnici pratila Partizan kao neka vrsta prokletstva, više kao opomene, sa svakom sledećom sezonom, a onda se desio Timok. I to u Humskoj.

Zanimljivo je da je deo tog antologijskog tima iz Zaječara bio i sadašnji trener Crvene zvezde Miloš Milojević.

Bila je to jesen 2005. godine, Reber je komandovao sa klupe, očito ne baš najbolje tog dana, a epilog je još jedan bolan Kup poraz Partizana rezultatom 5:6 posle penal serije (1:1 u regularnom toku meča). Sezonu za zaborav crno-beli su okončali i bez titule prvaka koja je te sezone završila u komšijskim vitrinama Crvena zvezda. 

Miloš Milojević Foto: MN Press

U međuvremenu Partizan je naučio lekciju, igrači, treneri i svi u klubu su shvatili da je, pre svega ostalog, od izuzetne važnosti da se ugled kluba ne dovodi u pitanje sličnim eliminacijama. Crno-beli su otud u narednoj deceniji i po ostvarili izuzetne rezultate u drugom po jačini takmičenju. Eliminacija od Timoka bila je, ispostavilo se, otrežnjenje jer je u narednih pet sezona Partizan igrao u četiri finala i tri puta dizao pehar Kupa!

miroslav đukić Foto: MN Press

Usledile su potom tri "sušne" sezone u Kup takmičenju, a onda retko viđena dominacija - čak osam finala!

Čukarički je 2015. godine ispred nosa uzeo pehar crno-belima (1:0), koji su u naredne četiri sezone, kao niko pre njih, napravili istinski podvig osvojivši četiri uzastopna Kup trofeja. Javor je bio prvi u toj seriji (2:0), potom Zvezda (1:0), Mladost Lučani (2:1) i ponovo Zvezda (1:0) - u sezoni 2018/2019.

Partizan je i naredne tri sezone bio finalista, ali je sva tri finala izgubio.

Vojvodina, posle toga dva puta Zvezda, sprečili su crno-bele da dodatno obogate svoju riznicu Kup trofeja koji su počeli ozbiljno da se gomilaju u vitrinama Humske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    29. septembar 2022 | 15:05

    Било је то забрањено за млађе од 18😂😂😂

  • BOBA

    29. septembar 2022 | 16:23

    Primetio sam kada god grobari likuju zbog Zvezdinog ispadanja iz lige šampiona kao po pravili izgube od nekog autsajdera,nevtreba se radovati tuđoj nesreći,hde su sada neki Tajfun,CZBL, i ostali grobari smarači,u mišjoj rupi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA