≫ 

Mažić sramotno precrtan, predsednik Sudijske organizacije biće čovek kog su optužili da je namestio UEFA meč

Najbolji srpski arbitar svih vremena navodno ne ispunjava uslove i jedini je precrtan od 30 kandidata * Da li iz straha ili...

  • 20
Milorad Mažić Foto: AP/Tanjug

U danima kada fudbalska reprezentacija Srbije, pod vođstvom selektora Dragana Stojkovića Piksija, beleži rezultate (i igru) koje smo godinama priželjkivali i gde je atmosfera u srpskom fudbalu prava mundijalska, nekako "ispod radara" prolaze izbori u Fudbalskom savezu Srbije!

Najviše pažnje svakako privlače izbori u Sudijskog organizaciji koja bi u petak trebalo da dobije novog prvog čoveka - Dejana Delevića, koji će ujedno biti i jedini kandidat na sednici koja je na programu u petak od 18 časova.

Međutim, izbori u Sudijskoj organizaciji dovode do raznih apsurda, a svakako najgnusniji je onaj vezan za Milorada Mažića kom je, gle čuda, zabranjeno učestvovanje u radu Izborne skupštine Organizacije sudija FSS. Ovu doluku doneo je Privremeni organ kojim rukovodi pomenuti Delević, uz obrazloženje da Mažić ne ispunjava uslove.

Prosto je neverovatno da je čovek koji je proslavio srpski fudbal, kada nijedna klub i reprezentacija nisu bili na "fudbaalskoj mapi", postao "persona non grata" za Sudijsku organizaciju Srbije. Ili možda za Delevića i njegovog imenjaka Filipovića?

Čak i da zaboravimo šta je Mažić sve sudio, koliko smo se ponosili njime i njegovim "drim timom" na dva Svetska prvenstva, finala Lige šampiona, Kupa konfederacija, UEFA Superkupa, Evropskom prvenstvom... postavlja se pitanje da li je moguće da je neko doneo odluku da Mažić ne ispunjava uslove jer, tobože, nije na listi Superlige i Prve lige kada su u pitanju posmatrači suđenja.

S druge strane, Mažić je odlukom FSS uvršten i predložen za UEFA posmatrača i UEFA ga je odmah uvrstzila u Elitne posmatrače zadužene za utakmice LŠ i LE. Dakle, za UEFA je dobar, a za izbore u FSS je nepodoban.

Sudije Foto: Privatna arhiva
Sudije Foto: Privatna arhiva

Da bi slika i prilika našeg posrnulog fudbala (osim reprezentacije, naravno) bila potpuna, odluku o tome samo dva-tri dana pred izbore doneo je upravo Delević, predsednik privremenog organa Sudisjke organizacije. Inače, isti organ je pravio odluke i pravilnike koji određuju uslove za izbore. Pa, ima li blamantnijeg sukoba interesa nego što je ovaj?

S druge strane, Delević je godinama bio pdo istragom UEFA zbog sumnje da je namestio meč u Evropi između Zenita i Vitorije Gimaraeš. Podstimo, norveški fudbaler Erik Hagen, koji je tada igrao za ruski tim, je optužio Delevića.

Dejan Delević Dejan Delević Foto: MN Press

- Jedan od saigrača poznavao je sudiju, koji je bio pod sumnjom da je nameštao utakmice. Pre meča smo dali svakom od četvorice sudija po 3.000 dolara da bi pobedili - rekao je Hagen, a taj meč vodio je upravo Delević koji je potom demantovao sve.

Dotaći ćemo se i Dejana Filipovića, predsednika Sudijske komisije, koji se "na sva usta" hvalio da je počistio sve što nije dobro u srpskom fudbalu, a zaboravio je da mu VAR prošle sezone nije radio na određenim utakmicama i da je imao ozbiljnih primedbi na suđenje od strane Vojvodine, Čukaričkog, Novog Pazara, Napretka, pa i Zvezde i Partizana po potrebi. Tako da baš i nije sve bajno kada je srpsko suđenje i njegova renesansa u pitanju.

Sudije Foto: Privatna arhiva
Sudije Foto: Privatna arhiva

Ako ćemo već da govorimo o renesansi, renesansu srpskog fudbala doneo je jedino selektor Stojković sa svojim fudbalerima. Učinili su da se ponovo vrati kult reprezentacije, ali čini se da ostali "segmenti" vuku kola u suprotnom pravcu pozivajući se na tog istog Stojkovića i krijući se iza uspeha reprezentacije.

Mažić, s druge strane, nije izgubio ništa. Njega uveliko koriste na Kipru, u Rusiji, u UEFA i FIFA... Izgubili su oni koji su sebe već na početku proglasili za "pobednike."

Video: Lalatović podivljao na početku utakmice, Mažić u 13. minutu morao da zaustavi meč

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GNS

    29. septembar 2022 | 22:18

    Terzic je sklonio Mazica iz srpskog fudbala kada je izgubio u Krusevcu 1-0 od Napredka.Tada se zarekao da nikada vise nece suditi zvezdi i tako je i bilo.Nijedan derbi posle nije sudio.Sramota sta se radi u srpakom fudbalu.Delevic optuzen za namestaljke u evropi mec Zenita javno ga optuzili igraci da je uzeo pare..Filipovic zvezdin potrcko..Dokle vise ?!

  • Deki

    29. septembar 2022 | 22:16

    Sramota da izbace Mazica. Pa on je institucija za sve tamo. Ko je taj Delevic i Filipovic. Kriminalci. Zasmetao im Mazic da ih ne raskrinka. Koliko je uzo para za jednu utakmicu zna on setice se. Dobro bi bilo da je bila jedna. Ma u zatvor bi sve njih. Leglo kriminala i namestanja u FSS. Izbaciti sve i dovesti novu garnituru

  • Minja

    29. septembar 2022 | 22:01

    Isto ovako je u svim institucijama. Svim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA