≫ 

"Koja je tajna moćne Srbije?" Hrvati napisali prejak tekst o Orlovima pred Mundijal

Igra izabranika Dragana Stojkovića Piksija inspirisala je novinare Indeksa

  • 15
Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović Foto: MN Press

Hrvatski portal Indeks, objavio je opširnu analizu igre Srbije, koja je zadivila svet nakon poslednjih pobeda protiv Švedske i Norveške u Ligi nacija.

Srbija je tako izborila elitnu grupu Lige nacija, gde može da igra i sa Hrvatima, drugi žešir na žrebu u kvalifikacijama za EURO 2024, gde su takođe Hrvati jedan od potencijalnih rivala u grupi, a napredovala je i na FIFA rang listi, gde poslednjih 10 godina nije bolje stajala.

Sve ovo nateralo je Indeks da napravi veliku analizu i pokuša da otkrije tajne Piksijevog tima.

Koja je tajna moćne Srbije? Čudo od deteta, nestvarni golgeter i svetski rekorder - ovako glasi naslov u kojem je ozbiljno analizirano kako je Dragan Stojković Piksi doneo renesansu srpskog fudbala.

- Srbi imaju napad kakav ima još samo nekoliko reprezentacija na svetu, a kad se uzme u obzir stanje kičme ekipe, može se reći da nikad nisu bili ovoliko dobri i opasni - piše u uvodu analize, a veliki prostor dobio je Dragan Stojković Piksi.

Dragan Stojković Piksi Foto: Marko Jovanović

- Srbija je uoči Eura 2020. godine doživela još jedno veliko razočaranje. Srbi nisu uspeli da se plasiraju na turnir na koji ide skoro pola Evrope. Iako su u ozbiljnoj grupi iza Portugala i Ukrajine uspeli da izbore plej-of, tu su ih izbacili Škoti. Bio je to posebno velik udarac za ekipu čija je U-20 reprezentacija 2015. godine uzela svetsko zlato, pa se očekivalo da će ključni igrači iz tog uzrasta otprilike sada biti u najboljim igračkim godinama i velikim svetskim klubovima.

- Uoči početka kvalifikacijskog ciklusa za Katar, na selektorskoj poziciji zaseo je legendarni Piksi Stojković. Ono što gledamo otad definitivno se može nazvati renesansom srpske reprezentacije, i na igračkom i na rezultatskom planu. Do poslednjeg kola izgubili su tek četiri boda, u gostima kod Irske i kod kuće protiv Portugala, gde su ih samo luda sreća i sudijsko ludilo spasili od poraza. Ronaldov udarac završio je barem metar u golu, ali nijedan sudija to nije video. U poslednjem kolu Srbi su putovali u Portugal s jasnom računicom da ih samo pobeda vodi u Katar umesto u dodatne kvalifikacije - navodi se u tekstu, gde su poseban deo dobili Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović.

- Glavna snaga Srbije je u napadu. Po talentu, raznovrsnosti i formi, danas ne postoji puno reprezentacija koje su bolje u prednjem delu ekipe. Najveći dragulj među njima je Dušan Vlahović, koji bi po svemu dosad prikazanom trebao biti jedan od najboljih napadača svoje generacije.

- Vlahović je hibridna verzija stare devetke, koja se uvek nađe na pravom mestu, ima fantastičan osećaj za prostor i završnicu i ono ubrzanje kojim dobija korak prednosti nad štoperom prilikom centaršuta ili povratne lopte. Istovremeno je i pokretljiv i koristan kao igrač koji spaja. Već sad je neverovatan igrač, a tek je počeo da igra fudbal na najvišem nivou i prostor za napredak mu je veliki.

Fudbal Srbija - Švedska Aleksandar Mitrović Foto: Marko Jovanović

- Njegov partner u napadu je čovek koji poslednju godinu i po ne može da prestane da daje gol, ni u klubu ni u reprezentaciji. Mitrogol, kako su ga prozvali fanovi, postigao je nestvarna 43 gola u 44 nastupa u engleskom Čempionšipu. Bio je to najbolji golgeterski učinak u toj ligi još od sezone 1956./57.

Ipak, svesni su da je duša ekipe Dušan Tadić, kapiten i desetka u pravom smislu te reči.

Dušan Tadić Foto: Marko Jovanović

- I dok su Vlahović i Mitrović nenadmašni golgeteri, duša srpske reprezentacije je Dušan Tadić, kapiten i desetka i po broju na leđima i po svemu onome što ta brojka treba da predstavlja. On je onaj ko najčešće radi ključnu razliku na terenu. U svakoj od poslednje tri sezone je imao dabl-dabl učinak. U sezoni 2019./20. imao je 11 golova i 15 asistencija, sledeće sezone 14 golova i 18 asistencija, a prošle sezone 13 golova i 18 asistencija. Prošle godine je srušio i svetski rekord po broju asistencija u jednoj kalendarskoj godini. Imao ih je 37, čime je srušio Mesijev učinak iz 2011. godine, koji je imao jednu manje.

Nahvalio je Indeks u nastavku teksta i ostale igrače, Filipa Kostića, koga smatraju jednim od najopasnijih levih spoljnih na svetu, Sergeja Milinković Savića, za koga kažu da nije ispunio voj potencijal, ali da je korsistan i odličan igrač, a pominju se i Luka Jović i Nikola Milenković.

Ipak, Indeks navodi i da je nepoznato koliko Srbija može, i to iz dva razloga.

Srbija, Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

- Teško je reći koliko ova reprezentacija može na Mundijalu, iz najmanje dva razloga. Prva je to da su Srbi svetski prvaci u tome da sami sebi sapliću noge i iznutra se uruše u najgorem mogućem trenutku i pod najčudnijim okolnostima. Ako je atmosfera u ekipi konačno onakva kakva treba biti, onda je Piksi već napravio velik deo posla.

- Drugi je to što nisu imali preterano sreće kod žreba. Brazil je bio najviše rangirana ekipa u prvom šeširu i u Katar stiže kao prvi favorit turnira. Švajcarska je iz drugog šešira solidan žreb, ali je već dugo jedna od najkonstantnijih reprezentacija iz drugog svetskog razreda. Kamerun bi treblo da bude najlakši zalogaj, ali i on je bio najbolje rangirana ekipa iz poslednjeg šešira.

- Srbija je i pre dolazila na velika takmičenja sa velikim očekivanjima, ali nisu imali ovoliko aduta na koje se mogu osloniti i objetkivnih pokazatelja da bi konačno mogli do rezultata. Srbija nikad nije bila ovako opasna - zaključuje se u tekstu.

Video: Mitar i Piksi poleteli u vazduh: Slavlje Orlova posle Norveške koje niste videli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA