≫ 

Bura u Iranu zbog protesta fudbalera: Crnim jaknama prekrili državna znamenja, solidarišu se sa narodom

Meč Irana i Senegala odigran u jeku velikih protesta u ovoj muslimanskoj zemlji zbog ubistva devojke Mahse Amini koja se usprotivila tvrdokornim religioznim zakonima

  • 4
iranski fudbaleri

Foto: twitter/WalkerATX

Fudbaleri Irana izašli su nedavno u crnim jaknama na teren pre prijateljske utakmice sa Senegalom čime su odali počast preminuloj Mahsi Amini (22) koja je ubijena od strane "moralne policije" tokom velikih protesta koji bukte u ovoj muslimanskoj zemlji poslednjih dana. Uhapšena je jer nije želela da nosi hidžab, a potom je ubijena.

Potez Iranaca je obišao svet, jer je oličenje hrabrosti i stava u jeku velikih tenzija, patnje i smrti, zbog protesta sunarodnica i sunarodnika koji su izašli na ulicu u borbi za svoja prava.

Prema navodima medija, oko 70 ljudi je ubijeno od strane policije koja surovim metodama pokušava da uguši pobunu.

Meč Irana i Senegala je odigran u Austriji u mestu 25 kilometara udaljenom od Beča i gotovo da je pao u senku svega onoga što se trenutno dešava u Iranu. Ispred stadiona više desetina iranskih aktivista je, uz parole i povike, od igrača tražilo da se solidarišu sa narodom.

- Ovde smo da molimo igrače da nas podrže. Vi podržavate diktatore jer igrate za njih. Molimo vas, podržite nas jer oni ubijaju naše mlade ljude na ulicama - izjavila je Mehran Mostaed (39), žiteljka Beča, pre utakmice.

Meč je završen nerešenim rezultatom 1:1, a osim toga što su crnim jaknama prekrili nacionalne simbole na dresovima, igrači Irana nisu slavili pogodak koji je postigao Sardar Azmun. On je posle meča otišao još dalje, preko društvenih mreža je izneo svoj stav o čitavoj situaciji, pridružio se narodu Irana, ali je taj post morao nedugo potom da skine.

Igrači su već zamoljeni od Saveza da budu apolitični i da ne iskazuju javno svoje mišljenje celokupnoj situaciji, ali se Ozmun oglušio o savete sa vrha.

- Najteža kazna za igrača je da bude izbačen iz reprezentacije, ali to je mala cena čak i za pramen kose jedne Iranke. Sram vas bilo što lako ubijate ljude i žive žene Irana. Živele Iranke! - napisao je Azmun koji je najveći deo karijere proveo u Rusiji, a od ove sezone je član Bajer Leverkuzena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    30. septembar 2022 | 18:17

    Ameri opet prave sranja!!!

  • kako ono kazu

    30. septembar 2022 | 17:51

    islam tolerantna religija

  • Iggy

    30. septembar 2022 | 18:24

    To USA uvodi demokratiju i u Iranu???Neka krenu i na Tajvan, pa da taman nestane sa karte kad se udruze Iran, Kina i Rusija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA