≫ 

Nema mira u Iranu: Policija uhapsila i fudbalera, bivšeg reprezentativca, zbog "podstrekivanja na proteste"

Bivši igrač Persepolisa i nekadašnji reprezentativac Irana Hosein Mahini lišen slobode zbog podrške koju je dao narodu u njegovoj borbi koju trenutno vodi

  • 0
Hossein Mahini

Foto: Profimedia/SAMUEL KUBANI/AFP

U Iranu posle silnih nereda, smrti, nasilja i haosa, nema mira. Vlast i policija nisu radi da ustuknu, ubijaju i hapse najborbenije i najupornije iz redova protestanata koji su diglu bunu posle ubistva devojke Mehse Amini (22) čija je smrt postala simbol otpora prema režimu.

Amini je ubijena jer se opirala represiji religiozne policije zbog toga što nije želela da nosi hidžab u javnom prostoru.

Nove vesti koje stižu iz ove zemlje nisu nimalo ohrabrujuće, jer su se na udaru našle i poznate ličnosti, sportisti, u ovom slučaju fudbaler Hosein Mahini koji je uhapšen jer je putem društvenih mreža "podsticao na proteste i pokazao simpatije prema neprijatelju", što mu se zvanično stavlja na teret.

Prema navodima iranske novinske agensije IRNA, Mahini je uhapšen na osnovu naloga tužilaštva, koje je izdato pošto je ocenjeno da je podržavao proteste objavljivanjem instagram "priča" vezanih za ubistvo Mehse Amini.

Iranski mediji su prethodnih dana i najavili da će neke poznate ličnosti biti optužene i uhapšene zbog podsticanja naroda na proteste. Upravo to se sada i dešava.

Pored Mahinija, koji je 23 puta igrao za reprezentaciju svoje zemlje i osam godina branio boje najopularnijeg kluba Persepolisa, uhapšen je i poznati radio voditelj Mahmud Šahriari. Pored toga što je optužen da je podsticao narod na proteste, na teret mu se stavlja da je učio ljude da prave Molotovljeve koktele.

Prema pojedinim izveštajima, agenti specijalne službe su pokušali da uhapse i poznatog iranskog glumca Ketajuna Rijahija, i to u njegovoj kući. ali je on uspeo da pobegne.

Kako stvari stoje, vlast u Iranu se neće zaustaviti samo na hapšenju pomenutih. Režimska glasila su u današnjim izdanjima navela da je Ali Karimi, bivši fudbalski reprezentativac, označen kao jedan od vođa protesta i da vlast traži njegovo hapšenje i oduzimanje imovine.

Navodi se da je Karimi napustio Iran pre protesta.

I aktuelni reprezentativci Irana su takođe iskazali bunt. Oni su pre meča sa Senegalom u Austriji, tokom intoniranja himne bili u crnim jaknama kojima su pokrili nacionalna znamenja i time su odali počast ubijenoj Mehsi Amini posle čijeg je ubistva i krenuo sav haos u ovoj državi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA