≫ 

Danci sve radikalniji: Ne vode porodice u Katar iz protesta prema domaćinu Mundijala

Ova skandinavska zemlja je među najglasnija u osudama Katara zbog kršenja ljudskih prava

  • 5
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Češka - Danska Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacije Danske je, bez dileme, najglasniji kritičar države Katar i to je još jednom pokazala promocijom dresova za Mundijal koji simbolizuju protest zbog kršenja ljudskih prava i kojima odaju počast preminulim radnicima u toj državi.

Uprkos takvom stavu Danci će, ipak, učestovati na Svetskom oprvenstvu, međutim u Katar će putovati bez svojih porodica ili lepših polovina, što je inače praksa kada su Mundijali u pitanju, i taj gest ima konkretan cilj, kako su naveli u saopštenju.

- Ne želimo da doprinosimo da Katar pofitira od nas i našeg boravka tamo - izjavio je portparol FS Danske Jakob Hojer, koji je i potvrdio odluku Saveza da će u zemlju domaćina Svetskog prvenstva putovati samo fudbaleri, stručni štab i samo najuži krug ljudi iz fudbalske organizacije.

- Na prethodnim Svetskim prvenstvima, supruge i devojke fudbalera su putovale uz igrače, ali kao što sam već rekao, to ovog puta neće biti slučaj, otkazali smo sve takve aranžmane za Katar - potvrdio je Hojer.

Ideja Danaca je da minimiziraju koliko je moguće bilo kakve aktivnosti u Kataru koje nisu vezane za teren što bi sa viškom ljudstva, sa porodicama, bilo teško izvesti. Primarni cilj im je da se ne skreće pažnja od borbe za ljudska prava koja će sasvim sigurno pasti u drugi plan kada krenu borbe za najvažniji pehar u fudbalu.

Danska reprezentacija se nalazi u grupi D zajedno sa Francuskom, Tunisom i Australijom, a takmičenje počinje 22. novembra duelom sa Tunišanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pele

    6. oktobar 2022 | 11:55

    Ma to je samo šou. Što ne ostanu kući ako su tako "radikalni"

  • Molim

    6. oktobar 2022 | 11:52

    Hahaha. Dal ste realni,pa njima vaše pare ne trebaju..Mogu da Vas kupe..ako pišem dalje neće da mi objave komentar

  • Dzoni

    6. oktobar 2022 | 12:11

    Hahahah koga briga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA