Sećanje legendi Zvezde na meč sa Ferencvarošem: "Klub je prvi put u istoriji zvao navijače da ne dolaze više"

Bio je to rekord Marakane...

  • 0
Dušan Savić Printskrin: crvenazvezdafk

Fudbaleri Crvene zvezde večeras od 18.45 časova igraju meč 3. kola Lige Evrope protiv Ferencvaroša, a nekadašnje legende crveno-belih Dušan Dule Savić i Vladimir Petrović Pižon evocirali su uspomene na onaj čuveni meč protiv mađarskog tima 1975. godine.

Savić i Petrović su uz kafu u klupskom kafiću razgovarali o utakmici koja je ušla u ustoriju, jer je na tribinama bilo 110.000 navijača - što je rekord koji nikada neće bitt srušen.  Nažalost po crveno-bele, mađarski tim je u dva meča bio bolji i otišao je u finale Kupa pobednika kupova.

U nastavku možete videti kako je tekao razgovor Petrovića i Savića vezan za taj revanš u Beogradu.

DULE: Ovde gde sedimo sada su 23. aprila 1975. godine bile tribine...Prodato je 96.070 ulaznica, a bilo je 110.000 ljudi. To je prvi put u istoriji svetskog fudbala da je klub pozivao ljude preko radija da ne dolaze na utakmicu iako imaju ulaznicu. Kad smo izašli na teren oko sat pre početka, toliko nije bilo mesta da bi tribine bile suve da je počela da pada kiša.

PIŽON: I taj penal…I da je sudija imao hrabrost da svira penal…A, ja u sebi baš razmišljam, gotovi su i sad ćemo da ih pobedimo na produžetke Baš smo dobro igrali, imali igrača više.

DULE: Isterao je Balinta. Provocirao sam ga non stop, tukli smo se, obojica imali žute kartone. Udario me je, sudija je to video. Kako smo glupo taj penal napravili…Trebalo je u Budimpešti da rešimo…Ja sa tu dao gol, imao veliku šansu na 1:1. Igrali smo u revanšu super.

PIŽON: Mislim da nije bio penal.

DULE: Zaleteli smo se, primili iz kontre. Sećam se tog sudije.

PIŽON: Istočni Nemac.

DULE: Sudio je u patikama, visok i mršav. Nije ni trčao, sa centra je pokazao na penal. Kad se završilo, nijedan zvižduk publike. Sedeli smo na travi, nastala je totalna tišina.

PIŽON: Sećam se…

DULE: Onda su oni igrali finale sa Dinamom iz Kijeva.

PIŽON: Bili su slabiji od nas…

DULE: Nisam siguran da bismo pobedili Kijev, ali bismo sigurno konkurentniji. Bila je lepa avantura, izbacili smo Real Madrid, prethodno PAOK iz Soluna. Isto je i tamo bilo dramatično.

PIŽON: I danas se pamti. Ima kod svlačionica poster sa utakmice i slika karte…

DULE: Sada ne može da se ponovi takva poseta, stolice, fotelje, VIP lože…

PIŽON: Vidim da nešto menjaju u propisima. Stajanje će biti na severu i jugu.

DULE: Daj bože. Šta će tamo fotelje!? Hoće da prave pozorište od stadiona.

PIŽON: Izgleda da se tako pravi…

DULE: Ma neće to nikad biti tako.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA