≫ 

Partizan pobedio Bundesligaša: Sveta Marković "ućutkao" Keln, crno-beli mogli da slave i mnogo ubedljivije!

Veliki korak ka plasmanu u evropsko proleće su crno-beli napravili trijumfom u Nemačkoj

  • 87
FK Keln - FK Partizan, Liga konferencija Foto: Tanjug - AP

Partizan ostaje neporažen u Ligi konferencija i posle trećeg kola u kome je stigao do prave senzacije pobedom nad najboljim timom Grupe D – Kelnom i to u gostima, rezultatom 1:0. Jedini gol za crno-bele je postigao Svetozar Marković u devetom minutu, posle čega su izabranici Gordana Petrića fanatičnom borbom sačuvali minimalac vredan prvog mesta na tabeli.

Možda bi u domaćem prvenstvu i bilo očekivano da Partizan mečeve počinje sa dva napadača, ali u Evropi i to na nemačkom tlu – zaista je bilo iznenađenje i za pristalice crno-belih, ali verovatno i za Keln, koji u skautingu rivala sigurno nije mogao da nađe takvu situaciju u minulom periodu.

Možda je to u određenoj meri i “anesteziralo” domaće igrače od kojih se očekivala ofanziva u toj početnoj fazi meča, ali je umesto toga tim Gordana Petrića u velikoj meri kontrolisao dešavanja na terenu, igrajući smireno, tačno, taktički odgovorno i bez velikog rizika.

Držali su crno-beli Nemce na distanci u početnoj fazi meča, dobro kombinovali, imali i nekoliko dobrih pozicija da odigraju kontranapad iz srednje zone, ali su rešenja pred golom zatajila sve do devetog minuta kada se konačno otvorila prava akcija.

Direktna lopta je za Rikarda Gomeša je stigla sa Partizanove polovine i to na bok, gde se napadač izvukao i iznudio prekršaj. Loptu je namestio Bibars Natho, sjajno centrirao, a još bolje skočio Svetozar Marković, koji je samo okrznuo loptu glavom i skrenuo je u dalji ugao – 0:1.

Nemci su šokirani u pravi čas, u uvodu meča, koji je bio možda i najbolji otkako je Petrić seo na klupu tima iz Humske. Ali, mentalitet nemačkih timova je takav da nikada ne odustaju, pa je crno-bele posle vođstva zapljusnuo pritisak i serija napada Kelna koja je potrajala dobrih pola časa.

Istina, isprva su ti napadi, verovatno zbog pomenutog gola, bili nekako jalovi, nedefinisani i ne baš osmišljeni, jer je Partizan dobro stajao, zatvarao liniju pasa i odlično pokrivao prostor, ostavljajući defanzivcima rivala da kreiraju igru. No, kako je vreme odmicalo gosti su još više “seli u krila” gopoviću i počeli da iskazuju neke slabosti u odbrani.

U nekoliko situacija poslednja linija je odlično intervenisala, dobro čitala akcije Kelna, u nekima, pak, bilo je i sreće, ali su se dogodila i dva velika propusta koje domaćin nije kaznio.

To se odnosi na situaciju iz 24. minuta kada je Šindler centrirao sa desnog boka, a Adamjan sa pet metara šutirao glavom iznad prečke, dok je u 32. minutu Dic, posle centaršuta Pedersena sa leve strane, umakao Vujačiću i sa tri metra praktično spustio loptu u ruke Partizanovom golmanu.

Tek u poslednjih pet, šest minuta prvog dela Partizan je živnuo, pomerio linije unapred i kroz tranziciju prvo stigao do dobre situacije preko Dijabatea i Pavlovića, koji je za delić sekunde zakasnio da prosledi loptu usamljenom Rikardu.

U 40. minutu su i Nemci imali sreće, takođe posle kornera i prodora Dijabatea, posle čega se lopta odbila do Uroševića čiji udarac je nekako odbranio golman Švabe, skrenuvši “fudbal” u stativu i korner.

Ista slika i na počeku drugog dela, Keln više “na lopti”, agresivan, rešen da dođe do izjednačujućeg gola, Partizan pod tim pritiskom defanzivno orjentisan, ali jednako uporan da sačuva sopstveni i ugrozi gol rivala kada se otvori mogućnost.

Nekoliko kornera nemačkog tima – bez opasnosti, šut Dude sa distance koji je otišao pored gola, baš kao i Huseinbašićev koji minut kasnije, A, onda kontraudar Partizana u kome je domaćina dva puta bukvalno spasao golman Švabe.

Tek što je trener Baumgart izvršio trosruku izmenu, crno-beli su sačekali tu ofanzivnu tranziciju, Menig je umakao na levom boku, prevario čuvara, a potom sa nekoliko metara šutirao u dalji ugao, ali je Švabe uspeo da odbra krajnjim naporom.

Minut kasnije je Menig takođe napravio dobar posao, probio je još jednom na levom boku, centrirao u srce kaznenog prostora gde je Pavlović sjajno prihvatio loptu, a potom poluvolej udarcem gađao pod prečku, no, opet isuviše blizu Švabea, koji je refleksno odbranio.

Morao je tada Petrić da izvrši izmenu, pošto se povredio Menig, koga je zamenio Andrade, ali je postalo jasno da i Keln polako posustaje i da se crno-belima otvara sve više prostora za kontre.

Ubrzo je Petrić dao priliku i Lutovcu, umesto Pavlovića, kako bi “popunio” vezni red i dobatno parirao u trci sa Nemcima i donelo je to rezultata, jer su crno-beli imali nekoliko dobrih situacija na polovini rivala, no, falilo je koncentracije u završnici.

U 90. minutu crno-beli su, tačnije Patrik Andrade, propustili priliku da nokautiraju Nemce, ali je pomenuti vezista, posle pasa Rikarda, šutirao pravo u golmana sa samo nekoliko metara.

Nadoknada od sedam minuta je donela jednu dobru priliku za Keln, odnosno Ljubičića, kome se otvorila situacija da ugrozi Popovića, ali je, na sreću gostiju, šutirao preko gola i omogućio Partizanu da zaokruži veliki trijumf!

Video: Petrić pred Keln pričao o kondiciji: Nespremni smo? To su priče zbog rezultata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    6. oktobar 2022 | 22:22

    Zvezdas Sam Ali ne razumem vas koji lecite komplekse ovde prozivajuci Partizan..Svaka cast I gazite dalje,ovakom igrom imaju prolaz iz grupe.💪

  • Miloš

    6. oktobar 2022 | 21:51

    Hajde, jadni ne bili, zgazite ove jarčeve, pa da se slavi noćas sa obje strane brda. Samo naprijed!!!

  • 🌴

    6. oktobar 2022 | 21:11

    Gazi svabe bree

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA