≫ 

Desnog beka mora da igra desni bek!

Nije Gobeljić "izmislio toplu vodu." Nije u Gobeljića ušao duš Danija Alveša, Majkona i nekih drugih igrača koji su proslavili tu poziciju. Ne, Gobeljić je samo izašao na teren da radi ono za šta se "školovao."

  • 19
Marko Gobeljić Foto: MN Press

Kao u stvarnom životu, tako i u fudbalu ne bi trebalo da bude mnogo "bespotrebnog petljanja" kada je u pitanju stručnost! Dakle, ako je električar zadužen za struju, automehaničar za popravku automobila, doktor za lečenje ljudi, onda bi i poziciju desnog beka u fudbalu trebalo da igra - desni bek!

Utakmica Crvene zvezde i Ferencvaroša u četvrtak veče je klasičan primer ove tvrdnje, kada su crveno-beli na poziciji desnog beka konačno zaigrali sa čovekom koji je kvalifikovan za to. Epilog svega - ubedljiva pobeda od 4:1 i dve asistencije Marka Gobeljića koji je odigrao jednu možda od svojih najboljih partija otkako je na Marakani.

Nije Gobeljić "izmislio toplu vodu." Nije u Gobeljića ušao duš Danija Alveša, Majkona i nekih drugih igrača koji su proslavili tu poziciju. Ne, Gobeljić je samo izašao na teren da radi ono za šta se "školovao." Pošten je bio prema svom poslu, pošteno mu se vratilo.

Zvezda je u nekim utakmicama iza nas ličila na onog srpskog domaćina koji sve zna i koji omalovažava majstora, tvrdeći da će sam da popravi neki kvar, a zatim napravi još veće s**nje i na kraju bude primoran da iz fioke izuče neku ceduljicu sa brojem telefona i pozove u pomoć. S tim što u tim slučajevima plati "i na mostu i na ćupriji."

Ne računajući utakmice sa Pjunikom, koje su bile samo lakši trening, srpski šampion je ove sezone odigrao četiri ozbiljna evropska meča. Strahinja Eraković je tri puta igrao desnog beka, Slavoljub Srnić jednom. Epilog - tri poraza i remi, najteži od svih, na kontu crveno-belih.

Da se razumemo, Eraković je odradio dobar defanzivan posao na svim tim utakmicama. Logično, jer je štoper. Svaki put je zaslužio prelaznu ocenu. I Srnić je takođe bio dobar u defanzivi. Nažalost, imao je samo tah peh da je nehotice skrivio penal. Ali to je bio trenutak loše koncentracije koji je skupo plaćen protiv Monaka.

Slavoljub Srnić Foto: Marko Jovanović

Ono što se nameće jeste to da je Zvezdi u dvomeču sa Makabijem i utakmicama protiv Monaka i Trabzona na poziciji desnog beka trebao igrač koji neće samo biti dobar do "kante" (žargonski objašnjena linija na centru, jer je u nižim ligama tu stacionirana kanta sa vodom za osveženje), već i onaj koji će da dejstvuje na polovini protivnika.

E, takav je Gobeljić bio u četvrtak veče. Konstantno je bio agresivan i koristio je svaki "poklon" koji je dobijao na toj desnoj strani. Odlično je probio kod prvog gola i najzaslužniji je za penal koji je Zvezda dobila, dok je kod trećeg najpre sjajno istrčao i iskoristio pas Gelora Kange, a onda iz prve našao strelca Aleksandra Kataija. Da se ne lažemo, ovo ne bismo videlo od Erakovića ili bilo kog prinudnog desnog beka. Opet logično, jer nisu desni bekovi.

Desnog beka mora da igra desni bek i - tačka! U slučaju Zvezde, onda dođemo u situaciji da se "nesrećni" Eraković ne pati na toj poziciji već odigra doktorski meč na svojoj - poziciji štopera. Kao i Gobeljić na svojoj.

Marko Gobeljić Foto: MN Press

- Naš desni bek je Gobeljić. Kada mnogi nisu verovali u njega ja jesam. On je neko ko je dao gol Bufonu i ima kvalitet, ali kada vi njemu kažete sto puta da nema pojma on u to poveruje. Ima fizičke predispozicije koje su za evropski nivo, treba mu samopouzdanja kao i svima. Odigrao je dobru utakmicu, sa druge strane znam Crvenu zvezdu i Srbiju, jedna utakmica ne znači ništa. Sledi Spartak i treba da ponovi istu igru. Njegova priroda je ta, da mu više odgovara kada ima prostora. U Evropi igramo protiv ekipa koje takođe hoće da igraju fudbal. To je nešto gde postoji disbalans između Srbije i Evrope. Znam tačno šta on može, a može i više od ovoga. Sada je odigrao perfektnu utakmicu - rekao je trener Zvezde Miloš Milojević posle utakmice sa Ferencvarošem.

Dotaći ćemo se malo tog "disbalansa" koji je Milojević pomenuo, odnosno da Gobeljiću više odgovara kada ima prostora na terenu. Da, u Srbiji će ga imati dosta manje s obzirom na to da se većina ekipa brani protiv Zvezde. Ali, to je onda problem samog kluba, jer svaki ozbiljan klub mora da ima dvojicu kvalitetnih igrača na istoj poziciji. Ako želi rezultate i uspehe, naravno.

Pa, ako Gobeljiću, ili nekom drugom, u nedelju ne bude prijalo što protiv Spartaka neće biti prostora, onda se u startnih 11 ubaci fiudbaler koji zna da igra kada nema prostora. Prosto, nije to nikakva nauka. A iskreno, nikakva nauka nije ni to da Zvezda treba da "batali" igru sa trojicom štopera pozadi.

Fk Crvena zvezda, FK Ferencvaroš, Green Monsters, navijači Foto: Nikola Anđić

Crveno-beli svoje najbolje partije pružaju u sistemu 4-1-4-1, gde je defanzivni vezni taj koji će pomagati štopetima. Posao koji je Seku Sanogo ranije odlično radio. Zvezda jednostavno nema fudbalere za taj sistem. Ne što su oni lošti, nego nisu "školovani" za neke pozicije. Kao što celo ovo vreme pričamo za desnog beka, da treba da ga igra onaj igrač kom je to prirodno stanište.

Ako želiš trojicu pozadi, onda moraš da dovedeš igrače za to. Nekoga ko ima fudbalske karakteristike Darka Lazovića i Filipa Kostića. Momke koji su moderni "vingeri", a ne bekovi. A u situaciji kada imaš već formiran tim, onda tražiš najbolju opciju da iz njega izvučeš najviše. Najbitnija je svakako onda da svako igra svoju poziciju. Bek na beka, štoper na štopera.

Video: Gobeljić otkrio kako se osećao kada su Delije počele da mu skandiraju: Mogao bih još 2 meča da igram

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    7. oktobar 2022 | 10:46

    Jedna dobra utakmica posle 100 ocajnih,sa katastrofalnim greskama , pravljanjem penala ,crvenih kartona i niza gluposti.

  • Kupite desnog beka

    7. oktobar 2022 | 10:59

    Decko jeste desni bek, ali los desni bek, kraj price!!!

  • Cinjenice

    7. oktobar 2022 | 11:10

    Nista Gobeljic sinoc nije uradio vise od Erakovica na toj poziciji u predhodnim utakmicama. Golove dali ofanzivni igraci, ne posle njegovih prodora i asistencija. Prosto totalno isto je odigrao kao Erakovic, u napadu nista, u odbrani korektno, sa tim sto se je Erakovic igrao protiv raspolozenijih i boljih igraca. Tako da ne velicajte Gobeljica, Zvezdi je potreban desni bek koji poseduje kvaliet, a ne da neko igra na toj poziciji samo zato sto mu je zvanje desni bek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA