≫ 

Hrvati "ljubomorni" na Zvezdu i Partizan: "Bolji su od nas, ali to nije ni pravedno, a ni realno"

Oni su istakli set činjenica, koji ukazuje na to da Superliga i HNL trenutno ne mogu da se porede

  • 32
FK Partizan, FK Keln, Andrija Pavlović Foto: FK Partizan/Sandić Foto

Iza nas je ostala jedna od najlepših večeri srpskih klubova u Evropi. Zvezda je slavila protiv Ferencvaroša na Marakani sa 4:1, dok je Partizan trijumfovao u Kelnu, u sred Nemačke, sa 1:0. Ovim pobedama su obe ekipe donele i dosta toga za srpski fudbal, gde su pomogli Srbiji u tome da zadrži 11. mesto na Uefa rang listi.

Hrvatski "Index" je pisao o ovom fenomenu, naime, ovaj komšijski portal se dotakao ove spektakularne večeri u srpskom fudbalu, ali su iskoristili i priliku da čitavu situaciju navuku na "svoju vodenicu". Naime, Hrvati su istakli da je Superliga sada u odličnoj poziciji, da je bolja rangirana od HNL-a, ali da to nije uopšte ni realno, ni pravedno.

Tog četvrtka, svi konkurenti naše Srbije su zabeležili poraze, svi izuzev Moldea koji je slavio. To je pomoglo našoj ligi da se približi ostanku na toj poziciji koja garantuje dva mesta u Ligi šampiona (jednog direktno, jednog u kvalifikacijama), ali je i činjenica to da je Superliga trenutno za osam pozicija bolje rangirana od HNL-a. To je ono što "para" oči hrvatskog portala.

Index u svojoj elaboraciji ističe da to uopšte nije realno stanje, jer Srbija svoje poene dobija preko Lige Evrope i Lige konferencija, dok oni to moraju da rade preko Lige šampiona u kojoj imaju samo Dinamo iz Zagreba.

FK Dinamo Zagreb - Red Bul Salzburg Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader

"Bolje biti uspešan u trećerazrednoj Ligi konferencija, nego elitnoj Ligi šampiona"

Uistinu, sistem bodovanja UEFA poena i jeste pomalo rigorozan, ali i nepošten prema određenim ekipama, odnosno, određenim ligama. Prema pravillima UEFA, pobeda u bilo kojoj utakmici grupne faze, bilo kog takmičenja donosi isto bodova - dva poena, za remi se dobija jedan poen, dok usled poraza sledi obična nula.

Potom se ti bodovi dele sa brojem klubova koje ta zemlja ima na početku sezone u evropskim takmičenjima. Drugim rečima, Srbija i Hrvatska su ove sezone započeli sa po četiri kluba, kod Hrvata je samo Dinamo iz Zagreba uspeo da se domogne Evrope, ali Lige šampiona - gde su upali u grupu sa Čelsijem, Milanom i Salcburgom.

S druge strane, Zvezda se domogla Lige Evrope (grupa sa Trabzonom, Monakom i Ferencvarošem), dok je Partizan u Ligi konferencija (Keln, Nica i Slovacko).

Fk Crvena zvezda, FK Ferencvaroš, Green Monsters, navijači Foto: Nikola Anđić

Ono što u ovom slučaju smeta Hrvatima, jeste to da se bodovi isto dodeljuju i za Dinamovu pobedu protiv Čelsija, kao i za Zvezdinu pobedu protiv Ferencvaroša, odnosno Partizan i Keln. Naravno, krivca u ovom slučaju treba tražiti u pravilniku, a ne u nekom od srpskih klubova.

- Čak kada bi Dinamo odradio sjajnu sezonu u teškoj grupi Lige šampiona te u preostale tri utakmice (Salcburg i Milan kod kuće, te kod Čelsija) izborio još jednu pobedu i remi i završio treći i nastavio u Ligi Evrope. Tako bi osvojio još četiri boda. Dva za pobedu, jedan za remi i bonus bod za ulazak u nokaut-fazu LE. Međutim, kad bi se to podelilo s brojem učesnika, Hrvatska bi dobila još samo jedan bod. Onoliko za koliko je Srbiji trebalo samo dve utakmice protiv daleko lošijih protivnika nego što su Dinamovi - kažu na Indexu.

Naravno, Index je potom uvideo i onu najvažniju prednost igranja u Ligi šampiona, a to je finansijski aspekt, ali su ostali pri svom da bi njihovoj zemlji bolje bilo da Dinamo igra u Ligi konferencija i tako juri Srbiju na UEFA rang listi liga.

[video id="68458" title="Voditelj pitao bivšeg igrača Zvezde o Partizanu: Ja kao zvezdaš navijam za Keln" align="top"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bokara

    7. oktobar 2022 | 16:21

    Koji kompleks.Njima je jedino bitno da nama bude gore.Teška psihijatrija

  • 534

    7. oktobar 2022 | 17:17

    Pa gde su njima ekipe u trećerazrednim takmičenjima?

  • Bojan

    7. oktobar 2022 | 16:32

    Za nacionalni koeficijenat neigra jedan tim,jedan tim igra za klubski koeficijenat. Za nacionalni koeficijenat je timski rad a to su Zvezda i Partizan😉.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA