≫ 

Portorikanci naljutili Orlove, loš dan Bogdana, granitna odbrana: Ključne stvari iz duela Srbije

Srbija je i posle duela sa Portorikom zadržala maksimalan učinak na prvenstvu uz zavidnu statistiku

  • 2
Srbija, Portoriko Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Portoriko sa 90:47 u prvom meču novoformirane Grupe J i tako, još jednom dominantnom partijom, pokazala da je najozbiljniji kandidat za najsjajnije odličje na ovom Mundobasketu. 

Rezultat meč protiv rivala sa američkog kontinenta nije se dovodio u pitanje niti u jednom momentu. Tako je bila evidentna stabilna odbrana, centri su "na nivou" punili koš rivala, dok su neki segmenati u igri naše selekcije bili slabiji u odnosu na uvodna tri susreta grupne faze odigrane u Fošanu.

TOTALNA DOMINACIJA CENTARA

Tim Srbije najviši je na šampionatu sa prosekom od 205.7 centimetara. Kako je delimično i skrojen povredama Teodosića i Milosavljevića, sa čak 7 visokih igrača, tako je i prava snaga naših "tornjeva" viđena u ovom susretu. Od samog početka proradila je "veza" ka Marjanoviću koji je već sredinom prve deonce došao do 10 poena, da bi veći deo meča odmarao, a onda minute iskoristio za ukupno 16 poena, 4 skoka i 1 asistenciju, uz to samo jedan promašen šut iz igre i epitet "igrač meča".

Uz njega najefikasniji je bio Nemanja Bjelica sa 18 poena, dok je Nikola Jokić upisao dabl-dabl od 14 poena i 10 skokova. Uzimajući u obzir centre i krilne centre Srbije, može se zaključiti da su oni postigli 64 od 90 poena.

Svetsko prvenstvo u kosarci, Kosarkaska reprezentacija Srbije, Serbia - Puerto Rico Foto: FIBA

SVE SLABIJI UČINAK ZA TRI POENA IZ MEČA U MEČ

Za razliku prethodnih susreta na kojima su košarkaši Srbije dominirali u šutu za tri poena, u duelu sa Portorikom, statistika je sa 10 trojki od 29 pokušaja malo "pokvarena". Kako smo protiv Angole gađali 13 od 20 (65%), protiv Filipina 12 od 22 (54.5), a protiv Italijana 10 od 24 (41.7), da se primetiti da iz meča u meč procenti opadaju. Doduše, ovo i ne treba da čudi jer se igra sve ozbiljnija košarka i nije realno da ovaj aspekt igre bude na tako visokom nivou.

Bogdan Bogdanović Foto: fiba.basketball

LOŠ DAN BOGDANOVIĆA

U dva navrata tokom dosadašnjeg dela prvenstva, Bogdan Bogdanović proglašen je za igrača utakmice. U prva tri meča redom je postizao 24. 17, pa 31 poen. Ovoga puta, popularni Lider horde nije imao svoj dan i zaustavio se na 5 poena. Zanimljivo, nije ga Đorđević "štedeo" na ovom susretu u kojem je proveo 20 minuta na parketu i šutirao 0 od 3 za dva i  jedan od 5 za tri poena.

Svakako dobro je da se njegov loš dan upravo dogodio na susretu koji nije presudan, a ne treba zanemariti ni činjenicu da su ostali potpuno preuzeli na sebe odgovornost i pogađali kada je trebalo.

TEHNIČKA BIRČEVIĆA, LAKTANJE U REKETU I "FLOPING" PORTORIKA

Pri rezultatu 36:22 sredinom druge četvrtine, Birčević je bio odličan u skoku ispod svog koša. Ipak, posle uhvaćene lopte, "razgnuo" je rivale laktovima, ali bez faula. Usledio je evidentni "floping" i simuliranje centra Portorika, kao i kazna, tehnička greška koju zbog prigovora sudije sviraju našem košarkašu.

Ovaj momenat, dodatno je motivisao i "naljutio" Orlove, koji su još više "utegli" odbranu. Tako je usledila serija trojki Bjelice za maksimalnu prednost na poluvremenu od 23 poena koja se kasnije nastavila i do kraja rasla do +43.

GRANITNA ODBRANA TOKOM CELOG MEČA

Iako naša selekcija na ovom šampionatu prosečno postiže 103.3 poena, obeležje tima jeste jaka odbrana. Baš kao i u prethodnim duelima, igra Portorika je potpuno neutralisana. Naterani su na ishitrene šuteve izvan linije 6.75, kao i na veliki broj grešaka u tranziciji, i reketu.

Takođe, bilo je i situacija u kojima Milutinov skače i blokira rivala u momentu kada prednost Srbije ide ka +40, a u jednom od narednih napada Jović se baca za loptu i posed Srbije.

Pad u ovom segmentu tokom susreta jednostavno nije postojao. Od početka do kraja viđena je ozbiljnost u branjenju koša što je izuzetna prednost u odnosu na sve druge rivale na prvenstvu.

Portoriko je limitiran na manje od 50 koševa i upravo je iz odbrane, došao i kvalitetan napad u kojem su se na momente Orlovi bukvalno igrali sa svojim protivnicima.

Kada se podvuče crta, iza Srbije je još jedan meč u kojem je pokazana potrebna ozbiljnost i doza odgovornosti prema igri i protivniku. Još jednom se pokazalo da Srbija ima "oružje" potrebno za veliki uspeh. Statistički, dominirali smo u skoku 48 na prema 26 Portorika, sa 30 asistencija ubedljivo smo nadigrali rivala koji je imao svega 11, dok jedino 17 izgubljenihi lopti, naspram 16 protivnika nije segment kojim možemo da se pohvalimo.

Pred Orlovima je dan odmora, a onda i poslednji susret sa Španijom koji je samo uvod u četvrtfinale i očekivanu borbu za medalje. U Slučaju pobede nad Furijom u meču koji se igra u nedelju od 14.30 Orlovi su prvi na tabeli, a mogući rivali u svakoj od kombinacija u nastavku su Argentina ili, najverovatnije Poljska, koja je pobedila Rusiju i tako je drastično udaljila iz nastavka prvenstva.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action i šta izveštač Telegrafa iz Kine misli o utakmici protiv Portorika.

Motorola baner Mundobasket NOVO Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cure

    6. septembar 2019 | 17:44

    Nije uopstee los dan decko imao lagani trening kao i cala ekipaa i da odmoree svi po maloo..ovo je boranija za nas teskàaa..Bravoo

  • Гидри

    6. septembar 2019 | 19:55

    Ма све је то тако нормално..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA