≫ 

Divac Hrvatima ispričao pikanterije o otimanju zastave i silasku Vatrenih sa postolja! (VIDEO)

Setio se prvi čovek Kingsa brojnih momenata karijere

  • 0
Vlade Divac i Dražen Petrović Foto: MN Press

Legendarni košarkaš Vlade Divac ušao je prošlog vikenda u Kuću slavnih u Springfildu, posle čega je hrvatskom Indeksu dao zanimljiv intervju.

Imao je lepu podršku Dina Rađe, još jedne kultne ličnosti košarke sa prostora bivše Jugoslavije. Prošle godine je upravo Rađa ušao u "Hall of fame", sada je imao priliku da iskustva prenese Divcu i pripremi ga za jedan od najdirljivijih momenata života i karijere.

U razgovoru za Indeks, poručio je da se nada ulasku Tonija Kukoča naredne godine, a bilo je reči o intrigantnim događajima iz prošlosti.

Vlade Divac Foto: Tanjug/AP

Incident sa oduzimanjem hrvatske zastave na meču Jugoslavije protiv SSSR-a dobio je mali milion verzija, a Vlade je svoju još jednom ispričao.

- Uvek je bolje nešto pogledati svojim očima nego mišljenje kreirati na temelju onoga što ljudi pričaju. Fascinantno mi je da se i nakon skoro 30 godina ta priča povlači i uvek čujem nešto novo, da sam napravio ovo, da sam napravio ono. Tada je postojala Jugoslavija i u tom trenutku na parketu nisu bile potrebne nikakve druge zastave. Toj zastavi, koja se pojavila na parketu, tu nije bilo mesto - rekao je Divac, a onda su ga pitali bi li postupio isto da je nekim slučajem to bila srpska zastava.

- Ta zastava nije bila hrvatska. Barem nije imala obeležja kakva je imala službena hrvatska zastava u to vreme. Ponavljam, Jugoslavija je postala prvak sveta, mi smo tada igrali za tu zemlju i ni jedna zastava osim jugoslovenske u tom trenutku ne bi imala šta da traži na parketu. Mislim da sam bio jasan.

Bilo je reči i o političkim trzavicama i raskolu među nekadašnjim prijateljima iz reprezentacija.

- Ulogu nas sportista da među ljudima širimo ljubav i prijateljstvo političari u našoj regiji uništavaju šireći mržnju, a sve zbog svojih prizemnih interesa. Nažalost, kod nas narod i dalje takve stvari kupuje. Sve dok običan čovek ne shvati da političare nije briga za njih i sve dok se ne budu svi jedan prema drugom odnosili s poštovanjem, nebitno, bili Srbi ili Hrvati, pomaka nekog neće biti. Bojim se da je tako.

Posebno je Divca pogodilo silaženje Hrvatske sa postolja pre 24 godine u Atini.

- Tužno, ali baš tužno. Susretneš se s ljudima koji su bili deo tvog života, s kojima si odrastao, koji su ti bili prijatelji, a onda se  jedva pozdravite. Ne znam jesu li se neki moji saigrači družili s Hrvatima na tom turniru u Atini, ja nisam. Bio sam fokusiran samo na to da osvojimo evropsko zlato.

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action.

VIDEO - Đorđević o Vasi Miciću: Odlučio je da bude uz nas, pokazao je veličinu i hrabrost

Motorola baner Mundobasket NOVO Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA