≫ 

Argentinci nam nikad nisu oprostili Indijanapolis: Kari je u svom stilu odgovorio na njihovo kukanje

Na dan kada Srbija igra protiv Argentine u četvrtfinalu Mundobasketa, mnogi su se prisetili čuvenog finala Svetskog prvenstva 2002. godine između ovih ekipa

  • 7
Svetislav Pesic

Printskrin: Youtube/RTS Zabava - Zvanični kanal

Košarkaška reprezentacija Srbije u utorak od 13 časova igra protiv Argentine meč četvrtfinala Mundobasketa. Ovaj duel oživeo je sećanja na veliko rivalstvo između ove dve reprezentacije.

Imali su naši košarkaši velike duele sa Gaučosima u prošlosti, ali onaj najčuveniji svakako je iz Indijanapolisa 2002. godine, kada je naš tim poslednji put osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.

Orlovi predvođeni Svetislavom Pešićem, tada i dalje pod nazivom Jugoslavija, odmerili su snage sa argentinskim drim timom, nakon što su pre toga u četvrtfinalu savladali Amerikance u čudesnom četvrtfinalu, da bi potom bili bolji i od Novog Zelanda u polufinalu.

Mnogi su već videli zlato oko vrata kapitena Dejana Bodiroge i saigrača, ali Argentinci su bili tvrd orah. Tvrđi čak i od Amerikanaca. Predvođeni Manuom Đinobilijem, Fabrisiom Obertom, Luisom Skolom, Alesandrom Noćionijem i ostalim zvezdama, Argentinci su u finalu nametnuli svoj ritam i delovalo je da su bliži zlatu.

A onda je stvari u svoje ruke uzeo Dejan Bodiroga...

Vlade Divac, Dejan Bodiroga

Dejan Bodiroga i Vlade Divac su bili lideri našeg tima u Indijanapolisu; Foto: MNPress

- Došli smo na šest razlike, to je već bio kraj utakmice, i onda je Manjano uzeo tajmaut, i onda dolazi Bodiroga... On je tada rekao, "imamo ih, dobijamo utakmicu". Sa tako velikom sigurnošću je to rekao, da ja više nisam imao šta da kažem - opisao je Pešić dramatičnu završnicu i ulogu Dejana Bodiroge.

Na 2.20 pre kraja meča, kada je Argentina imala +8, kapiten naše reprezentacije preuzima odgovornost i postiže devet vezanih poena za 75:75. Dovoljno za produžetak. Divac je zatim promašio dva bacanja, a Argentinci su imali pet sekundi da reše meč.

Hugo Skonokini je bio u naletu, ali je pod košem zaustavljen od strane naših košarkaša. Došlo je do kontakta, posle kojeg je Argentinac promašio. Sudija Picilkas je odlučio da ne svira faul. Možda bi neki rekli da je sudija progledao našem timu kroz prste, ali mnogi bi rekli i da se tako nešto nikada ne svira u poslednjem napadu, naročito u finalu Svetskog prvenstva.

Ušlo se u produžetak u kojem je naš tim bio bolji i na kraju osvojio titulu sa 84:77.

Argentinci i danas to smatraju najvećom nepravdom prema njihovoj reprezentaciji u bilo kom sportu i verovatno nikada neće prežaliti to finale Indijanapolisa. Imali su strašan tim, kakav možda nikada više neće imati.

Iz te generacije su se mnogi već penzionisali, a i dalje je na parketu Luis Skola, koji će i sada u četvrtfinalu u Kini, 19 godina kasnije odmerit snage sa našim timom.

Svetislav Pešić je u svom stilu odgovorio na kukanje Argentinaca, koje i dalje traje.

- Faul je kada sudije sviraju faul - rekao je Pešić, kada je upitan da li je bio faul.

Najvažnija utakmica na Svetskom prvenstvu za Orlove - četvrtfinale protiv Argentine (13.00). Uprkos porazu od Španije, Srbija je veliki favorit s kvotom 1,17, a kvota da će Gaučosi biti savladani sa više od 10,5 poena razlike je 1,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Argentina - Srbija.

Najviše se i danas očekuje od Bogdana Bogdanovića, a kvota da će srpski as Argentini ubaciti više od 22,5 poena je 2,41. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za poene igrača na Svetskom prvenstvu.

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action. Saša Đorđević o duelu sa Argentinom i ko su glavne poluge tima

Motorola baner Mundobasket NOVO

Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    10. septembar 2019 | 09:16

    Mi mozemo film od 3 i po sata da napravimo o sudijskim greskama na nasu stetu.

  • Taxista

    10. septembar 2019 | 09:10

    Košarkaši su naša dika, donosili su medalje sa svih velikih takmičenja, dok fudbaleri sramote svoj narod na svakom koraku. Zato svi da podrže reprezentaciju Srbije, osim šiptara i ustaša.

  • Tetza

    10. septembar 2019 | 09:41

    Eh da nam je sada Kari Pešić

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA