≫ 

Pešić je pred meč s Amerima održao govor koji se i dalje prepričava: Borite se, poginite, umrite...

Nedavno snimljeni film Zlatni momci dao je najbolji recept za Amere!

  • 44
Svetislav Pešić Foto: MN Press

Košarkaši Srbije će protiv selekcije SAD igrati neočekivano u polufinalu, ali borbe za 5. mesto na Mundobasketu.

Svi su projektovali susret Srba i Amerikanaca u epskom finalu, ali je realnost ipak bila surova, Orlovi su potpuno podbacili protiv Argentine, tim Grega Popoviča je ipak bio previše "osakaćen" otkazima i povredama, pa sa C sastavom nije bio kadar da dođe dalje od prve nokaut utakmice.

Zato će se klasik dve najveće košarkaške nacije gledati u razigravanju za peto mesto, koje nema čak ni takmičarski značaj za nas, jer su olimpijske vize već razdeljene, uzele su ih sa evropskog podneblja Španija i Francuska.

Ipak, biće ovaj meč više od igre, barem za prestiž. Srbija je pod zastavom Jugoslavije pobedila Amerikance 2002. u kultnom četvrtfinalu, pa bi sada mogla da se ožive sećanja na veliki rezultat pod patronatom Svetislava Pešića.

Harizmatični Kari nije birao tada sredstva da motiviše ekipu, bio je u stanju čak i da padne na pod, a Vlade Divac je pribegao triku da podigne samopouzdanje.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije, 2000, Svetislav Pešić Foto: MN Press

O tome su pričali akteri kultnog meča iz 2002. u filmu "Zlatni momci".

Igor Rakočević izneo je detalje o pripremama za meč.

Puno smo gledali snimaka, mnogo je bilo skautinga, bilo je naporno, ali imali smo dozu humora, čak ironije, bude ti smešno, zna čak i da te motiviše. Sećam se da smo imali sastanak gde je on bukvalno pao na pod i počeo da se valja, borite se, poginite, umrite...

Žarko Čabarkapa se nadovezao novim potezom Pešića.

- Šta hoćete, da vas molimo, puzimo. I onda je stvarno počeo da puzi.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije, 2000, Svetislav Pešić Foto: MN Press

- Ja sam se toliko naježio da nisam znao šta se dešava. To nas je neverovatno motivisalo, to je najupečatljiviji sastanak koji sam ikad u životu imao - dodao je Rakočević, a Milan Gurović je imao poseban tretman zbog direktnog duela sa Redžijem Milerom.

- Pomenuo mi je Redžija Milera jedno hiljadu puta u roku od 24 sata. Znaš kako, i sam čovek, pa mi je dozlogrdilo. Hajde, 1001. put da mi ponovi, sećam se jer sam bio ispod koša na istezanju. Znaš kako, kad Kari ide, ima običaj da žvaće žvaku, ako je raširi do zemlje, nervoza je na maksimali. Ako ide 10-ak centimetara, onda je onako, nije nervozan. Ide prema meni i svira harmoniku.

- Redži Miler...

- Dobro, kouč, šta ću s njim?

- Jesi li spreman da igraš protiv Redžija?

- Ja? Kouč, opusti se. Daj mi šansu, pa ćeš da vidiš - bio je nonšalantan Gurović.

U emisiji je otkrio da je čak bio i nešto "bezobrazniji" u najavi.

- Ja sam rekao da ćemo ih pocepati, a on se okrenuo i rekao "svašta".

Pred sam meč, najiskusniji kada je u pitanju igranje protiv Amerikanaca, smislio je taktiku za dodatnu motivaciju.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije, 2000, Svetislav Pešić Foto: MN Press

- Vlade Divac nam je uneo u glavu da zviždućemo Marš na Drinu. Mi smo to oberučke prihvatili i motivisali se da izađemo iz tunela - otkrivaju nekadašnji asovi u dresu "Plavih".

Dejan Tomašević izdvojio je pedagoški momenat...

- Mi smo učeni od starta, kad smo počeli da se bavimo košarkom,  da sanjamo da budemo najbolji u kraju, razredu, ekipi. Kad uđeš, obaveza je da se boriš za zlato.

Guroviću je zasmetalo samo što se potcenjivao američki tim, iako je obilovao vrhunskim asovima.

- Pričalo se među Srbima da to nije bila prava selekcija Drim tima. Ja moram da ih demantujem, reći ću sad i nikad više. Selekcija SAD je tada imala devet ol star igrača, od toga 4 njih sa NBA prstenom. Igralo se još u Americi, ne znam šta još, Džordana i Šekila samo nismo pobedili. Ali mi smo skloni tome, da su igrali oni, bilo bi "zašto nije Vilt Čemberlen igrao".

Nadajmo se da će i Sale imati šta da kaže Orlovima i motiviše ih posle poraza koji je mnoge slomio - teško da postoji veći motiv od Amerikanaca preko puta!

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action.

VIDEO - Đorđević o duelu sa Amerikancima: Bićemo motivisani, igramo za ponos

Motorola baner Mundobasket NOVO Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    11. septembar 2019 | 22:36

    Porediti Pesica sa ovim nabedjenim mangupom, stvarno je ludilo. Dobro znate kakav je autoritet i kako je zavrsio jedan Radmanovic, itd. Sale je samo dobra predstava za novinare.

  • novi recept

    11. septembar 2019 | 21:32

    raspad sistema

  • Baster

    11. septembar 2019 | 21:35

    Mislim da većinu zabole ovo doigravanje sa trećim timom Amerike.. Razočarani smo svi i mučno je čitati ovakve naslove.. Hoćemo što pre sve da zaboravimo i pokušati da promenimo šta nije valjalo. Da li je to trener, da li je možda neko glumio preveliku zvezdu,možda nešto treće.. ali promene su neminovne. Mi smo zemlja košarke i cilj neka bude finale na olimpijadi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA