≫ 

Bogdanović i ekipa Srbije oborili rekord Mundobasketa: Niko pre njih to nije uspeo!

Litvanija je sinonim za trojke, ali na ovom šampionatu tu titulu u potpunosti su preuzeli izabranici Aleksandra Đorđevića

  • 7
Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Aleksandar Saša Đorđević je već bivši selektor, jer je peto mesto na Svetskom prvenstvu okarakterisano kao neuspeh. Međutim, mnogi statistički pokazatelji govore da je reprezentacija Srbije zaista dobro igrala, a poslednji u nizu su procenti šuta za tri poena.

Mnogo rekorda oboreno je ovogodišnjem Mundobasketu, a dva vezana za tri poena pripadaju Srbiji.

Od kada se statistika vodi, znači od 1994. niko nije imao bolji procenat šuta za tri poena od srpskih košarkaša. Čak 53,5 posto pogođenih šuteva sa linije od 6,75 metara imali su izabranici Saše Đorđevića.

Takođe najbolji procenat šuta na jednom meču od te 1994. od kada se vodi statistika zabeležen je na meču Srbija-Filipini kada su košarkaši Srbije šutirali neverovatnih 75 posto.

Kosarkaska reprezentacija Srbije Foto: fiba.basketball

Pored ta dva timska rekorda oboren je i jedan individualni. Tačnije, izjednačen je.

Bogdan Bogdanović izjednačio se na prvom mestu sa Portorikancem Lerijem Ajusom po broju ukupnih postignutih trojki na šampionatu. Ajuso je u Indjanapolisu 2002. uspeo da ubaci čak 35 šuteva, iza tada crte od 6,25.

Bogdan je uspeo da ubaci isti broj, ali sa razdaljine od 6,75 metara. Ali, pošto je Bogdan šutirao sa veće udaljenosti, njegov rezultat se može smatrati vrednijim.

Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Nekadašnji igrač Partizana a sad Sakramento Kingsa postao je i najbolji strelac Srbije svih vremena (od kada se vodi statistika) na Mundobaketima sa datih 291 poenom.

Još ranije je poznato da reprezentacija Srbije postigla najveći broj poena na jednom meču još španskih 130 Koreji. Saletovi izabranici Filipinama su ubacili 126 poena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KoM

    19. septembar 2019 | 13:40

    Niko nije imao bolju ekipu, i uspeo da izgubi prvenstvo i ne osvoji medalju... tu su šampioni

  • Real man

    19. septembar 2019 | 13:35

    Koji je procenat suta sa spancima te argentincima?

  • Realno

    19. septembar 2019 | 17:43

    Statistika je čudo a mi ostali bez medalje....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA