≫ 

FIBA priznala greške na SP na koje je ukazivao Đorđević: To je jedan od razloga poraza od Argentine!

Posle završenog Svetskog Kupa u Kini čelnici košarkaške federacije su uvideli brojne greške koje su se desile u sistemu takmičenja

  • 24
Košarkaška reprezentacija Argentine, Košarkaška reprezentacija Francuske Foto: FIBA

Posle održanog Mundobasketa u Kini, koji je bio najnaporniji do sada u istoriji kako za timove tako i za izveštače, Svetska košarkaška federacija (FIBA) je odlučila da uvede korenite promene.

Činjenica da timovi nisu imali adekvatn0 vreme za odmor i trening, jer su morali da putuju čak tri puta i menjaju gradove (igralo se u osam gradova, a svaki tim je igrao u četiri grada udaljena barem 1000 km) uticala je na to da određene ekipe nisu uspele da prikažu svoje najbolje izdanje.

Nama se to obilo o glavu jer smo u četvrtfinalu igrali sa Argentinom koja se iz Fošana premestila u Donguan koji se nalazi na 2 sata autobusom od Fošana i stigli su isto veče,  dok je naš tim morao da ustaje ujutru rano, pa na avion, pa tek oko 15h sledećeg dana da stigne u Donguan. bez treninga tog dana, bez oporavka, igrali su sledeći dan četvrtfinale. Ne kažemo da je to glavna stvar za poraz, ali je uticalo sigurno.

Zato je FIBA odlučila da izvrši promene za sledeći Mundobasket 2023. koji će biti u tri zemlje Japanu, Filipinima i Indoneziji.

Četiri grupe (16 timova)  će biti smeštene na Filipinima u Manili i neće morati da putuju nigde do kraja turnira. Dve grupe će biti u Japanu na Okinavi (ostrvo koje je blizu Filipina), a ostale dve grupe u Džakarti u Indoneziji. Sledeći šemu iz Kine, ti timovi iz Japana i Indonezije će se seliti samo jednom i to u Manlu na završnu runud takmičenja od četvrtfinala.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Košarkaška reprezentacija SAD Foto: fiba.basketball

Osim selidbe, veliki problem predstavljalo je i suđenje jer zbog sukoba FIBA i Evrolige, najbolje sudije ne mogu da budu na takmičenju. To ne pomaže takmičenju i očekuje se uskoro razgovor generalnog sekretara FIBA Andreasa Zagkilsa i predsednika Evrolige Džordi Bartomeua.

Problemi sa suđenjem viđeni su na važnom meču Francuske i Litvanije, gde je FIBA priznala grešku, suspendovala sudije, ali su Litvanci ostali bez plasmana u osminu finala. Takođe isključenje Adetukompa MVP ija NBA lige,  posle jednog ofanzivnog skoka je bilo diskutabilno i možda loše za renome turnira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    19. septembar 2019 | 17:30

    Sale trazi celendz 😂😂😂

  • Aca

    19. septembar 2019 | 16:49

    Eto o cemu je nas selektor razmisljao umesto da vodi tim

  • JaoMing

    19. septembar 2019 | 18:49

    Ko se nije bavio ozbiljnije sportom,nema pojma koliko samo znaci 2-3h vise se odmoriti od protivnika,a ne jos putovati i imati dan manje za odmor ravno katastrofi u vrhunskim takmicarskim sportovima?😩

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA