≫ 

Kako je Zvezda ostala bez najboljeg igrača Evrope: Koš koji je promenio istoriju crveno-belih!

Zvezda je bila nadomak titule prvaka Jugoslavije 1984, a sa njom bi u tim stigao i košarkaški Mocart

  • 49

Košarkaši Crvene zvezde gostuju u nedelju u Zagrebu ekipi Cibone (18.00 Arena sport 1) u 5  kolu regularnog dela Aba lige. Duel dva kluba bio je i ostao klasik bivše Jugoslavije koje se svi rado sećamo po sportskim uspesima i najačim ligama evrope u košarci, rukometu, fudbalu.

Zvezda je imala priliku da promeni tok svoje istorije

Zato je pravo vreme da se pred ovaj basket klasik podsetimo momenta koji je promenio istoriju srpske košarke ali i Crvene zvezde.

Bilo je to finale plej-ofa sezone 1983/84 gde su se za titulu borili Cibona i Crvena zvezda.

Rezultat je bio 1:1 u seriji i igrala se majstorica u Zagrebu. Meč je bio pun tenzija, sa dosta preokreta, a bio je važan zbog jedne stvari.

KK Crvena zvezda - KK Cibona 1990 godine Foto: MN Press

Najbolji igrač Evrope u tom trenutku Dražen Petrović je izjavio da će preči iz Šibenke u tim koji bude igrao tadašnji Kup šampiona ( Sadašnja Evroliga).

>>> Najbolji košarkaš Evrope trenirao sa Partizanom! Odlična priča pred basket klasik! (VIDEO)

Petrović je bio na odsluženju vojnog roka u Beogradu gde je trenirao jedno vreme sa Partizanom. Crno-beli su ga tražili, ali je on bio izričit da pređe u tim koji će igrati najjače takmičenje Evrope.

Drama u finalu plej-ofa! ko će biti prvak Zvezda ili Cibona

Za titulu su se borili Zvezda i Cibona. Posle dramatičnih 39 minuta. Zvezda je preko Slobodana Nikolića povela 71:70 u Zagrebu. Bila je nadomak titule, i dovođenja najperspektivnijeg igrača tog vremena.

Na minut i 20 sekundi pre kraja Cibona je povela sa 70:69 košem Zorana Čuture, ali je Zvezda preko Slobodana Nikolića povela sa 71:70 na 30 sekundi pre kraja.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Cibosi su krenuli u poslednji napad, koji je tada trajao baš 30 sekundi. Zvezda je išla da brani poslednji napad. Uspevali su u tome jer Zagrepčani nisu imali rešenja da došu do koša.

Međutim, na pet sekundi pri kraja lopta je nekako došla do krilnog centra Cibone Mihovila Nakića, koji seokrenuo i levim poluhorogom pogodio koš na pet sekundi pre kraja za 72:71.

Zvezda je pokušala da izvede brz napad (tada se nije štopovalo vreme posle koša) ali nije bilo vremena i titulu je osvojila Cibona! Bila je to njihova druga titula u istoriji, ali najvažnija.

Pogledajte poslednje dve minute tog istorijskog meča.

Šta bi bilo da je Dražen došao u Zvezdu?

Nakon te titule, Dražen Petrović je prešao u Cibonu i napravio istoriju. Mladi Šibenčanin je bio karika koja nedostaje ekipi koja je već imala Kup Kupova u vitrinama. Dražen je prevodio Cibose do dve uzastopne titule šampiona Evrope (85,86)

kao i Kup Kupova 1987. Tako postaju najuspešniji klub Jugoslavije svih vremena (Dve titule šampiona Evrope, Dva Kupa Kupova, dve titule prvaja SFRJ) za četiri sezone!

Sad možemo da pitamo šta bi bilo da je Dražen Petrović došao u Zvezdu? Sigurno crvebo-beli ne bi čekali titulu 21 godinu i raspad Jugoslavije da je osvoje (poslednja 1972- sledeča 1993 godine) nema sumnje da bi osvojili i neki Evropski trofej, možda baš i Kup šampiona.

Podsetimo se košarkaškog plesa najboljeg košarkaša Evrope ikada

Standings provided by Sofascore LiveScore

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    13. novembar 2016 | 16:23

    Šta ovo iz zvizde stalno pominju poslednjih 10 godine. Partizan je pola veka i više u vrhu evropske košarke, dok niste došli uništili nas. I samo da se zna u staroj Yugi postojale su samo dve prave škole košarke jedna je bila Partizanova a druga Cibonina i to svi zanju i to niko nije dirao jer da je to rastureno kao danas ne bi osvojili kao reprezentacija sve što smo osvojili. Pa vi ste titulu čekali od 72 do 93. Da imali ste prethodnih 10 na šljaci. i slovima tačka.

  • Пеђо

    13. novembar 2016 | 13:11

    Крцуновци 71-70 ја ово у својој каријери још нисам доживео.ПАРТИЗАН је шампио европе!!!

  • Sasa

    14. novembar 2016 | 14:28

    Krajem 80 i pocetkom 90 favorizovana su tri hrvatska kluba to jest cibona,jugoplatika i partizan postizali rezultate ali sad su tamo gde im je realno i mesto i tu ce ostati dok se bude igrala ova igra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA