≫ 

Bio je ruki plejmejker, a onda se spustio na centra ubacio 42 poena uz 15 skokova u uzeo NBA titulu

U svojoj debitantskoj sezoni Irvin Medžik Džonson osvojio je titulu šampiona NBA lige i to kao MVP finala

  • 1
Irving Medžik Džonson i Vlade Divac Printskrin: Youtube/keptic's channel

Pre tačno 40 godina odigrao se jedan od janeverovatnijih mečeva u finalima NBA. Bio je 16. maj 1980. godine i završnica NBA lige. Šesta utakmica Plej -of finala između Filadelfije Siksersa i LA Lejkersa.

Lejkersi su vodili sa 3:2 u seriji, a pred šesti meč povredio se najbolji igrač sveta u tom trenutku Karim Abdul Džabar (218cm) koji je na prethodnih pet mečeva finala beležio 33 poena i 18 skokova.

Medžik Džonson Statua Foto: AP/Tanjug

Da sve bude još gore prvi trener Lejkersa  Džek Mek Kini je pao sa bicikla i povredio se, pa ga je zamenio prvi pomoćnik Pol Vesthad. Ali, potresima tu nije bio kraj. Uoči te utakmice Lejkersi su prodati drugom vlasniku. Kupio ih je legendarni Džeri Bas.

Meč se igrao u Filadelfiji, u dvorani Spektrum pred 18.000 gledalaca, a Siksersi su imali opasnog centra Derila Doukinsa, kao i vremešnog Doktora Džeja ( Džulijusa Irvinga), pa je trener Lejkersa Pol Vesthad razmišljao šta da radi.

Gledao je u ekipu u svlačionici i pogled mu se zaustavio na rukiju Irvinu Medžiku Džonsonu.

Odluka je pala, Džabara će zameniti 205 cm visoki plejmejker jezeraša. Ono što se posle toga desilo ušlo je u anale NBA lige.

Medžik se spustio na centra, ali je tokom meča igrao i krilo i plejmejkera, i za 47 minuta na parketu ubacio 42 poena (prosek u sezoni 18) šut iz igre 23-14, slobodna bacanja 14-14 uz 15 skokova i 7 asistencija. Lejkersi su slavili sa 123:107, a Irvin Magija Džonson je osvojio titulu MVP-ija finala u svojoj debitantskoj sezoni.

Od tada pa nadalje tokom osamdesetih Lejkersi su uzeli još četiri titule, a taj period nazvan je zbog njihove igre "Showtime"

Ako ste baš veliki košarkaški fan pogledajte ovu utakmicu celu

VIDEO: Greg Popović voli Srbiju ali ne voli da ga po zemlji vozi Paspalj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA