≫ 

Tim odbojkašica košta kao noga Aleksandra Mitrovića: Bar ne moraju da rade kao rukometaš Zvezde!

Tužna slika srpskog sporta ponovo je obišla region

  • 4

Da li je srpski sport profesionalni ili amaterski? Teško je reći jer se te dve suprotnosti prepliću kroz naš sport godinama. Ako gledate fudbal i to Superligu i košarku naše najbolje klubove definitivno je profesionalan, jer su igrači dobro plaćeni. Ako posmatrate druge sportove i druge lige vidićete da je amaterski, i to u onim sportivima gde reprezentacija pravi najveće uspehe kao što je vaterpolo, ali i ženska odbojka.

Takođe u amaTerske spada i rukomet, plivanje, srpska KLS košarkaška liga, odbojkaška muška i ženska liga..i ostali ekipni i individualni sportovi.

UJUTRU POSAO, POSLE PODNE TRENING

Nije tajna da se mnogi rukometaši pored sporta bave još nekim poslom, jer su primanja mizerna. Tako je i golman Crvene zvezde Nemanja Ljubenović morao da odustane od večitog derbija, zato što ne može da izostane sa drugog posla.

kakav crni derbi, mora da se šljaka: Detalj sa rukometnog derbija na Banjici Foto: MN Press

- Zbog privatnih obaveza neću moći da budem u timu. Imam posao i ne mogu da izostanem - rekao je Ljubenovič, inače nekad golman Partizana, u najavi utakmice za "Sportski žurnal".

I sve bi to bilo u redu da je taj drugi posao dobro plaćen pa da on igra rukomet iz ljubavi. Nije, verovatno je slabo plaćen, ali ipak više od onoga što dobije u Zvezdi na rukometu, pa se čovek opredelio za prioritet.

Ako uspe da ode u insotranstvo možda i zaradi neke pare za stan i auto. Ako ne, nastaviće da radi i da igra rukomet dok može.

Slična je priča i sa odbojkašicama. Pdbojkašice Srbije pokorile su svet, brižljivo planirana i odrađena selekcija proteklih 10 godina donela ja rezultat u poslednje tri godine (Olimpijske vicešampionke 2016, evropske šampionke 2017, svetske šampionke 2018)

Foto: japan2018.fivb.com

Nisu potrebni budžeti, avioni kamioni, već selekcija, rad, talenat i posvećenost. Ako pogledate vrednost čitavog tima naših odbojkašica, ona jedva da prelazi 1,5 miliona evra, što je otprilike ''jedna noga'' Aleksandra Mitrovića (njegova godišnja plata 3,1 miliona evra)

NAJPLAĆENIJA SRPSKA ODBOJKAŠICA IMA 320.000 EVRA ALI ONA JE NAJBOLJA NA SVETU

Slično kao i kod vaterpolista, koji su u jednom trenutku bili olimpijski, evropski i svetski šampioni, a da Srbija nema ni dva pristojna bazena.

Pri tom, ne treba zaboraviti da je ženska odbojka najpopularniji ženski sport na svetu, baš kao što je fudbal za muškarce. Znači i one imaju 1000 konkurenata širom sveta. Pa pogledajte samo te sile: Kina, Brazil, Kuba, Japan, Italija, Holadnija, SAD itd.

Foto: japan2018.fivb.com

Najplaćenija odbojkašica Srbije , prem podacima sajta worldofvolley.com je Milena Rašić koja igra za Vakifbank sa 350.000 evra godišnje. Što znači da ostale igračice zarađuju manje. Godišnja primanja ostalih igračica se kreću između 20.000 i 200.000 evra, zavisi ko gde igra i koliko je cenjen.

Jedine igračice iz domaće lige su  Maja Aleksić iz Vizure i Bojana Milenković koja igra za Crvenu zvezdu, i njihove zarade nisu veća od 3.000 evra godišnje (mesečna stipendija oko 300 evra)Ostale igračice igraju u inostranstvu i zarađuju više.

Sve ukupno kada se sabere ne prelazi se cifra od 1,5 miliona evra. Ali, nije reč ovde o novcu, već upravo o sistemu i planskom radu u kome nema uplitanja sa strane...

CELA VATERPOLO LIGA SRBIJE KOŠTA KAO JEDAN GODIŠNJI UGOVOR FUDBALERA ZVEZDE I PARTIZANA

Vaterpolisti su u istoj situaciji..Odavno je pravilo u Srbiji da je vaterpolo najisplativiji sport za ulaganje. Naravno, ne najisplativiji što se tiče finansijske dobiti već što se tiče rezultata. Vaterpolisti Srbije su 2018 osvojili zlato na Evropskom prvenstvu, što je četvrti put zaredom da su na tronu Evrope, što nikome nije uspelo u istoriji, a zanimljivo je da ceo naš tim košta kao prosečan evropski fudbaler.

Da, dobro ste čuli kao prosečan srpski fudbaler koji igra u nekom solidnom evropskom timu sa cenom od 1, 5 do 2 miliona evra godišnje

Doduše, naši vaterpolisti dobiće od države Srbije određenu nagradu za zlatnu medalju, ali ni to ne može da se poredi sa fudbalom i ostalim sportovima.

SRBIJA ZEMLJA FUDBALA, A OSVAJAMO MEDALJE U OSTALIM SPORTOVIMA

Lepo kaže bivši golman reprezentacije Slobodan Soro:

- U Srbiji možete da finansirate celu vaterpolo ligu sa jednim godišnjim ugovorom košarkaša Crvene zvezde ili Partizana - rekao je Soro pre neku godinu gostujući u emisiji na RTS-u.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonimni

    24. februar 2019 | 19:09

    Kada bi se u sport ulagalo vise nego u rijalitije bilo bi drugacije..

  • Goran.

    24. februar 2019 | 14:56

    Nažalost siromaštvo koje traje decenijama uzima svoj danak i u sportu. Nemamo kapital ali imamo od BOGA date talente i nadarenu decu širom Srbije. Često se pitam koliko je vrsnih talenata u raznim sportovima ostalo samo na talentu i ugasili se što nisu uložena sretstva u njih. Koliko bi tu bilo Đokovića i mnogih drugih.

  • Ns

    24. februar 2019 | 14:41

    Ne vidim problem! Na islandu svi rade i igraju i imaju dobru reprezentaciju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA